Ηλεκτρονική Έκδοση

Eπίθεση σε δημοσιογράφους στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας

Τελευταία ενημέρωση:

Επίθεση δέχτηκαν σήμερα το μεσημέρι ο δημοσιογράφος του «Βήματος» Γιώργος Πουλιόπουλος και ο φωτορεπόρτερ Ιάκωβος Χατζησταύρου, την ώρα που έκαναν ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των αλλοδαπών εργατών φράουλας στη Μανωλάδα Ηλείας. Ο δημοσιογράφος και ο φωτορεπόρτερ μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας και αργότερα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου θα καταθέσουν μηνύσεις.

Άνθρωποι του υποκόσμου και μπράβοι της νύχτας στην Νέα Μανωλάδα Ηλείας, εξακολουθούν να επιχειρούν με μαφιόζικες μεθόδους και πρωτοφανή βία να επιβάλλουν την λογοκρισία στους δημοσιογράφους και στα ΜΜΕ που ασχολούνται με τα όσα παράνομα συμβαίνουν στα φραουλοχώραφα της περιοχής, σε βάρος των αλλοδαπών εργατών.

Μόλις δύο 24ωρα μετά την αποκάλυψη της «Ε» για το κύκλωμα των δουλεμπόρων που δρούσε στην περιοχή κακοποιώντας μέχρι και ανήλικα παιδιά και την επισήμανση ότι το μέρος αποτελεί «άβατο» για τους εκπροσώπους του Τύπου, τα τοπικά «αφεντικά» επέβαλλαν για μία ακόμη φορά τους δικούς τους κανόνες σιωπής με βία και αίμα!

Θύματά τους αυτή τη φορά ο δημοσιογράφος του «Βήματος» Γιώργος Πουλιόπουλος και ο φωτορεπόρτερ Ιάκωβος Χατζησταύρου. Οι δύο συνάδελφοι επιχείρησαν σήμερα να καταγράψουν τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των αλλοδαπών εργατών στους καταυλισμούς της ντροπής όταν δέχτηκαν επίθεση από δέκα τραμπούκους.   

Όπως περιέγραψαν, αμέσως όταν εισήλθαν στον καταυλισμό των αλλοδαπών εμφανίστηκαν ξαφνικά μεγάλα αγροτικά αυτοκίνητα τα οποία και τους μπλοκάρισαν τις εξόδους διαφυγής. Στην συνέχεια, ένα μαύρο τζιπ εμβόλισε το αυτοκίνητο του δημοσιογράφου προκαλώντας υλικές ζημιές στο όχημα. Μετά τη σύγκρουση, ο επιστάτης του χωραφιού και κάποια άγνωστα άτομα που τον συνόδευαν τους  επιτέθηκαν και χτύπησαν τραυματίζοντας στο κεφάλι τον φωτορεπόρτερ Ιάκωβο Χαντζησταύρου, από τον οποίον άρπαξαν τη φωτογραφική του μηχανή, την οποία του επέστρεψαν μόνον αφού αφαίρεσαν την ψηφιακή κάρτα με τις φωτογραφίες.

Ο δημοσιογράφος και ο φωτορεπόρτερ του Βήματος μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της Βάρδας και αμέσως μετά στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, όπου κατέθεσαν μηνύσεις. Και οι δύο αναγνώρισαν στο πρόσωπο του ιδιοκτήτη του κτήματος εκείνον που είπαν πρωταγωνίστησε στα επεισόδια. Το περιβάλλον του ιδιοκτήτη κάνει λόγο για αυθαίρετη είσοδο των δημοσιογράφων στην επιχείρησή του .    

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν και άλλοι δημοσιογράφοι, στην προσπάθειά τους να αναδείξουν την εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, υπέστησαν τη φασιστική βία των ντόπιων τσιφλικάδων και των μπράβων τους.

Ο φωτογράφος της «Ελευθεροτυπίας» Γιάννης Λιάκος δέχθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια, στη διάρκεια του ρεπορτάζ, πρωτόγνωρες απειλές από άγνωστα άτομα και μπλόκο σε δημόσιο επαρχιακό δρόμο. Ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ-1 Κώστας Φλαμής, τηλεοπτικά συνεργεία, ακόμη και ο διευθυντής της τοπικής εφημερίδας του Πύργου «Αυγή», Ανδρέας Καπογιάννης, υπήρξαν μερικά από τα θύματα βίας των τραμπούκων της περιοχής.   

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας κάνει λόγο για παρακράτος  στη Νέα Μανωλάδα και τονίζει ότι: «Το πελατειακό κράτος της διαφθοράς και του ρουσφετιού συνεχίζει να αφήνει ανεξέλεγκτους τους τραμπούκους να χτυπούν τους «ενοχλητικούς», να καταργούν την ελευθερία του Τύπου! Όλοι αυτοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους όταν οργισμένοι πολίτες εκφράζουν την αγανάκτησή τους όπου τους συναντούν, έχουν κάτι να πουν σήμερα; Μήπως οι αρχές του νομού, οι βουλευτές, οι τοπικοί δημοτικοί άρχοντες πρέπει να διακόψουν την ένοχη σιωπή τους; Μήπως η κυβέρνηση, αντί να εξαγγέλλει αναδιάρθρωση(!) του κράτους (η Ν.Δ. την έλεγε «επανίδρυση»), μπορεί να κάνει κάτι απλούστερο; Να ελέγξει αν οι υπηρεσίες του στην Ηλεία εφαρμόζουν τους νόμους;»

ΚΚΕ κατά ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και μεγαλοαγροτών της Μανωλάδας

Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση κατά δημοσιογράφων στη Μανωλάδα, υποστηρίζοντας πως οι ντόπιοι εργάτες βιώνουν τη φρίκη από τους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές, την ώρα που η πολιτική ηγεσία της χώρας τους παρέχει στήριξη. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση κατά δημοσιογράφων, που μαζί με την υπόθεση δουλεμπορίου, καταδεικνύει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών εργατών γης και προστίθεται στις επιθέσεις κατά μελών του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ και των ίδιων των μεταναστών. Οι εκατοντάδες αλλοδαποί εργάτες γης που προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια στους ντόπιους μεγαλοαγρότες καπιταλιστές συνεχίζουν να βιώνουν την φρίκη, τον απόλυτο εξευτελισμό και την εκμετάλλευση στα φραουλοχώραφα της Νέας Μανωλάδας Ηλείας. Τα γεγονότα και οι καταστάσεις επιβεβαιώνουν με το χειρότερο τρόπο το είδος της αγροτικής ανάπτυξης που σχεδιάζουν για το νομό και τη χώρα συνολικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική συμμαχία όχι μόνο στηρίζουν με την πολιτική τους τις καταστάσεις αυτές, αλλά και τις επαινούν σε κάθε περίσταση. Ο κ. Παπανδρέου, σε πρόσφατη ημερίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα εξήρε τον «κόκκινο χρυσό» της Μανωλάδας και την «πρωτοπόρα» καλλιέργεια της φράουλας στην περιοχή, ενώ και η κ. Μπακογιάννη σε επίσκεψη της στην περιοχή αναφέρθηκε στο «αναπτυξιακό πρότυπο» της φράουλας στη Ν. Μανωλάδα!! Την ίδια ώρα λοιπόν που οι μικροί και μεσαίοι αγρότες του νομού αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των καλλιεργειών τους και βλέπουν την σοδιά τους να παραμένει στα χωράφια απούλητη, ή να είναι χρεωμένοι ως το λαιμό και να αδυνατούν να ζήσουν από αυτήν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, αλλά και οι τοπικοί υποστηρικτές τους - δήμαρχοι, περιφερειάρχες εξασφαλίζουν τη συγκέντρωση της γης και τα κέρδη μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους τη περιοχής και του νομού συνολικά, τους φτωχομεσαίους αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την αντιαγροτική πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ και ΚΑΠ. Να συμπαραταχτούν με όλους τους εργάτες γης Έλληνες και μετανάστες επειδή έχουν κοινά συμφέροντα και κοινούς αντιπάλους τους εμποροβιομηχάνους και τους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες και από κοινού να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, καλύτερα ημερομίσθια, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να βάλουν πλώρη με τούς αγώνες τους για μια αγροτική ανάπτυξη με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες της περιοχής και της χώρας.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

10 σχόλια

1 Ο/Η κοστας έγραψε: (πριν 10 έτη)
εδω ο κασμος καιγεται και οι δημοσιογραφοι χτενιζονται,για να μη το γραψω οπως το λεει ο λαος.μηπως οι δημοσιογραφοι και ο τυπος να ασχοληθουν με τα σοβαρα προβληματα του κοσμου?ξερετε δεν ειναι ολοι χαζοι.υπαρχουν και ελληνες που το μυαλο τους λειτουργει ακομα.
2 Ο/Η κοστας έγραψε: (πριν 10 έτη)
συγνωμη να ρωτησω.σχολιασμο θελετε η λιβανισμα?
απαντηστε μου στην ηλεκτρονικη μου διευθυνση.
3 Ο/Η Γιαννιρης Ιωαννης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Κατεβαινω στην περιοχη πανω απο 40 χρονια (η συζυγος μου ειναι απο αυτα τα μερη).Μου προξενει εντυπωση οτι τωρα καταλαβατε οτι το "WEST PELOPONESE HELLAS" ειναι αλλο βασιλειο σε αλλη χωρα και χρειαζεται ειδικο διαβατηριο για να περασεις.Αλλωστε τι να πρωτοθυμιθεις το αξεχαστο σε ολες τις εφημεριδες "Πυργος του ανταποκριτου μας" και εν συνεχεια μια σειρα απο αξιοποινες πραξεις "Ναρκωτικα-βιασμους-ληστειες-δουλεμπορια κ.λ.π. "οπως λοιπον φαινεται τιποτε το καινουργιο που προξενει εκπληξη τοσα και τοσα χρονια ιδια κατασταση. Τι κανανε ολες οι παραταξεις ΄??? τιποτε απολυτως μα τιποτε. ευχαριστω.-
4 Ο/Η FREDY έγραψε: (πριν 10 έτη)
Το ψαρι βρωμαει οχι μονο απ το κεφαλι....αλλασε ολο του το σωμα.
Δεν ειναι δυνατον να μην ξερει τι γινεται εκει ολη η κοινωνια της Μανωλαδας...
Ειναι ολοι τους ενοχοι για τα νεα στρατοπεδα συγκεντρωσεως που υπαρχουν στην Μανωλαδα...
Μονο που δεν υπαρχει ενας μονο Αιχμαν...αλλα δεκαδες.
Και οι υπολοιποι κανουν πως δεν βλεπουν,οπως εκαναν και οι γερμανοι για τα στρατοπεδα συγκεντρωσεως...
Ισως οι Γερμανοι να ειχαν καποιο ελαφριντικο λογω πολεμου....Στην Μανωλαδα τι εχουν?
Λοιπαμαι που ειμαι Ελληνας για την καταντια μας και δυστυχως αποδεικνυουμε καθε μερα οτι ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΡΑΤΣΑ.
5 Ο/Η Ηλίας έγραψε: (πριν 10 έτη)
Έπρεπε να πάνε στην Μανωλάδα για να δουν την εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών!
Στην Αθήνα που μένουνε, δεν υπάρχει κακοποιημένος και ανασφάλιστος αλλοδαπός ? Είναι όλα τέλεια και νόμιμα ?
Κάτι άλλο θέλουν οι δημοσιογράφοι από αυτή την ιστορία.
6 Ο/Η Βασ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Στην περίπτωση αυτή πραγματικά θα εκτιμούσα τη "δυναμική" επέμβαση των οπαδών του ΣΥΝ, ώστε να αποδείξουν ότι δεν επεμβαίνουν μόνο στην Υπατία και την Κερατέα για να μαζέψουν καμια ψήφο (και να εκμεταλλευτούν με λαϊκίστικο τρόπο την αγανακτηση των πολιτών), αλλά μπορούν να τα βάλουν με την τοπική μαφία...
7 Ο/Η Βία στη βία στους εκμεταλλευτές [Ν.Λινοτύπης] έγραψε: (πριν 10 έτη)
Τα συμπεράσματα μας από την ΓΚΑΠ και την ΕΕ τα έχουμε βγάλει σύντροφοι του ΚΚΕ και συμφωνούμε απόλυτα μαζί σας. Το δουλεμπόριο όμως δεν χτυπιέται καταγγέλλοντας το κράτος ότι δεν εφαρμόζει τους αστικούς νόμους.
"...Το μέλλον δε θαρθεί
από μονάχο του, έτσι νέτο – σκέτο,
αν δεν πάρουμε μέτρα
κ’ εμείς...."
Συμπαράταξη επιτέλους της αριστεράς τώρα!
8 Ο/Η Apollon888 έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ο κύριος Πουλιόπουλος ας πάει στην Ομόνοια να κάνει ρεπορτάζ, όπου κάθε Έλληνας πολίτης ζει με τον φόβο και τον τρόμο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του, εξ αιτίας της αλλοδαπής εγκληματικότητας.
9 Ο/Η FREDY έγραψε: (πριν 10 έτη)
Κυριοι σχολιαστες.
Δεν κερδιζουμε τιποτα με τις υποδειξεις τυπου''Πηγενε στην Ομονοια να δεις....'' 'η ''Τι κανει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και το ΚΚΕ''
Στην Μανωλαδα υπαρχουν ολα τα κοματα τα οποια δεν ειναι απροσωπα,καποιοι τα εκπροσωπουν [τα βλεπουμε στις εκλογες].
Το θεμα δεν ειναι πολιτικο,ειναι καθαρα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ.
Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ δεν ειναι θεμα πολιτικης,ειναι μεσα στην ψυχη του καθενος μας.
Οταν βλεπεις να βασανιζουν ζωα[και μαλιστα η επαρχια κατεχει τα σκυπτρα] που ειναιν καθολα αθωα γιατι εμεις δημιουργησαμε αδεσποτα.θα ειναι δυνατον να μην βασανισουμε και ανθρωπους που τους εριξε η μιζερια στα χερια μας,θεωροντας τους υπαιτιους για την οικονομικη μας κατασταση?
Εχουμε μαθει να ριχνουμε το φταιξιμο για οτι κακο μας συμβαινει,στους αλλους και οχι στους εαυτους μας.
Η Ελληνικη κοινωνια ετσι οπως διαμορφωθηκε,με το κηνηγι του χρηματος,ειναι βαρβαρη και μισανθρωπη.Ποσο μαλλον η επαρχια που ειναι και παραμενει απολιτιστη.
10 Ο/Η Μπάμπης Κ. έγραψε: (πριν 10 έτη)
...και μιας και υπάρχουν αλλοδαποί που κάνουν εγκλήματα, εμείς οι Έλληνες τους τιμωρούμε -δείχνοντας την ανωτερότητα της αρχαίας φυλής μας- με την μετατροπή του συναφιού τους σε σκλάβους ή σπάζοντάς τους στο ξύλο! Όσο γι'αυτούς τους παλιάνθρωπους τους δημοσιογράφους που χώνουν την μύτη τους παντού, καλό θα είναι να κάτσουν στα αβγά τους και να ασχολούνται με πράγματα που θα τους υποδείξουμε εμείς οι αμόλυντοι νεοέλληνες. Μερικοί δεν πάτε καλά...
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 10

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Για το ίδιο θέμα
Φραουλοχώραφα. Προφυλακίστηκαν οι 3 δουλέμποροι