Έντυπη Έκδοση

Νεο-δυνάστες, ασύστολοι

Μία ιλαροτραγική είδηση, αποτύπωμα γελοίου προοδευτισμού, διέσχισε χθες τον αέρα. Η διεύθυνση του δημοτικού ραδιοσταθμού «Αθήνα 9,84» -έλεγε η είδηση- προέτρεψε τους δημοσιογράφους και τους παραγωγούς του σταθμού να μη λένε «Καλό Πάσχα» και «Καλή Ανάσταση»!

Να αρκούνται στο «Χρόνια Πολλά», κι αυτό με φειδώ... Τι να πεις, τώρα, γι' αυτή την απίθανη χορωδία της ιλαρότητος, για τους νέους ζηλωτές του πολιτικώς ορθού: Πόθεν αρρύονται το δικαίωμα να περιφρονούν την πλειονότητα, το κατ' έθος έστω, καθώς και το γεγονός ότι η Μεγάλη Εβδομάδα, ακόμη και ως πολιτιστικό γεγονός, κατέχει ιδιαίτερη θέση στα καθ' ημάς; Για τους Χριστιανούς, τους αγνωστικιστές, τους άθεους, τους μουσουλμάνους, τους Εβραίους αυτής της χώρας. Για όλους... Σε ποια κιτάπια δυναστικής ορθοφροσύνης και «εκσυγχρονιστικής» δέλτου βρήκαν γραμμένες τέτοιες προκλητικές και γελοίες προτροπές και συστάσεις; Ποιος -και τι επιτρέπει- σ' αυτούς τους έξαλλους ανατροπείς παραδόσεων να ασχημονούν; Το «μαγαζί» τους το πληρώνει αδρά η Πόλη. Και η Χώρα. Οι πολίτες... Αν ήταν δικό τους, ιδιωτικό, δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι θέλουν... Προκλητικοί, ασύστολοι και ασεβείς, νομίζουν ότι εισκομίζουν το καινόν. Οι αμβλύωπες (...Και είναι κρίμα να δίνονται τέτοια δείγματα γραφής, από τους νέους αρχαγέτες του Δήμου, οι οποίοι προσπαθούν φιλότιμα να άρουν παθογενή δεκαετιών στον Δημοτικό Ραδιοσταθμό της Αθήνας... Πάντως, την ώρα που η ολοκληρωτικής εμπνεύσεως προτροπή έφτανε ως είδηση στο γραφείο, στο Τρίτο μελωδούσε ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης. Τροπάρια των ημερών και Νικ Κέιβ. Σαββόπουλος και βιολοντσέλα. Μύρα και μυρωμένες κουβέντες. Μαγεία. Και μυσταγωγία) *** Τι άλλο, υποβολέα; Η δυσανεξία του Βατικανού για τη νέα ταινία του Νάνι Μορέτι... Η καμένη Συναγωγή της Κέρκυρας από φασιστοειδή της πόλης... Η αντίσταση της Ιρλανδίας απέναντι στους δυνάστες... Οι προτάσεις για οριστική άρση της ύβρεως με τα σκουπίδια και τις χωματερές... Και η Μεγάλη Πέμπτη, φυσικά. Την οποία σέβονται και προσκυνούν ακόμη και οι άθεοι. Επειδή σέβονται τη μάνα τους, που πιστεύει. Και τους γείτονες που κλίνουν ευλαβικά το γόνυ...

Αδυσώπητη προπαγάνδα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Χ. ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ

Από τη «Βραδυνή»

«Είναι πλέον πασίδηλο ότι το μόνο που απέμεινε στην κυβέρνηση είναι η προπαγάνδα και ο κοινωνικός αυτοματισμός, όπως τον δίδαξαν οι Αμερικανοί στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ως γνωστόν, η "κατασκευή συναίνεσης" είναι όρος του Ουόλτερ Λίπμαν, ο οποίος από το 1920 επέστησε την προσοχή στη σημασία των προπαγανδιστικών τεχνικών για τον έλεγχο των μαζών. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο Εντουαρντ Μπερνέις (από τους ιδρυτές της βιομηχανίας δημοσίων σχέσεων) που μαζί με τον Λίπμαν ανήκαν στην επίσημη ομάδα προπαγάνδας του Αμερικανού προέδρου Γούντροου Ουίλσον.

Η περίφημη αυτή Επιτροπή για τη Δημόσια Ενημέρωση του Ουίλσον πέτυχε να μετατρέψει τους ειρηνόφιλους Αμερικανούς που ήταν αντίθετοι στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο "σε μια ορδή φανατικών κατά της Γερμανίας". Η ίδια προπαγάνδα, μάλιστα, αντικατέστησε τη βία εναντίον του αμερικανικού εργατικού κινήματος (με τους περισσότερους νεκρούς από κάθε βιομηχανική χώρα) και ο περίφημος "κοινωνικός αυτοματισμός" εφαρμόστηκε σε μια απεργία του 1936 στο Μοχόκ της Πενσιλβάνια, όταν έστρεψαν την κοινή γνώμη εναντίον των απεργών.

Στην ίδια λογική ήταν και η επίθεση εναντίον των συνδικάτων μέσω κινηματογραφικών ταινιών όπως η On the Waterfront (1954) του Ελίας Καζάν που δείχνει τον Μάρλον Μπράντο να τα βάζει με το διεφθαρμένο συνδικάτο των λιμεναργατών. Οι ίδιες προπαγανδιστικές τεχνικές θα επιβάλουν στους πολίτες μια "φιλοσοφία ματαιότητας" (δες και την περίφημη "εθνική κατάθλιψη").

Γι' αυτό σήμερα όταν η κυβέρνηση επιτίθεται στους συνδικαλιστές, όποιοι κι αν είναι αυτοί, οι εργαζόμενοι οφείλουμε να το εκλαμβάνουμε ως επίθεση στο θεσμό του συνδικαλίζεσθαι, ως επίθεση δηλαδή εναντίον των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων».

ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ

* ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ... Στο Αμάγκερ της Δανίας «ένα νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο ανακύκλωσης και αποτέφρωσης απορριμμάτων, που θα λειτουργήσει το 2015 και είναι ο πρώτος χώρος διαχείρισης σκουπιδιών που θα λειτουργεί παράλληλα και ως χώρος αναψυχής»...

Η Νικολέτα Μουτούση στα «Νέα»:

- «Στην επικλινή οροφή του εργοστασίου θα διαμορφωθεί πίστα χιονοδρομιών, ενώ περιμετρικά σε μία συνολική έκταση 95.000 τετραγωνικών μέτρων θα αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες. Εκτός από την εντυπωσιακή μορφή του, το εργοστάσιο θα δέχεται τα απορρίμματα των κατοίκων της δανικής πρωτεύουσας και μέσω της επεξεργασίας τους θα καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης και ηλεκτρισμού για 140.000 νοικοκυριά. Συνολικά, η Δανία διαθέτει 35 εργοστάσια θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων που εξυπηρετούν 5,5 εκατ. κατοίκους 98 δήμων της χώρας».

- «Ενα άλλο παράδειγμα, λιγότερο εντυπωσιακό από του Αμάγκερ, είναι και το εργοστάσιο αεριοποίησης - εξαέρωσης στο Αμβούργο. Η μέθοδος που ακολουθείται σε αυτό περιλαμβάνει την παραγωγή νερού από την ξήρανση των απορριμμάτων που ανέρχεται μέχρι και το 60% των αποβλήτων που φτάνουν στις εγκαταστάσεις του».

- «Εκτός από το σύγχρονο θαύμα του εργοστασίου καύσης στο κέντρο της Βιέννης, η Αυστρία διαθέτει πλήθος άλλων παραδειγμάτων εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων».

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

40 συνενώσεις σχολικών μονάδων.

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου η μόνη λύση.

ΑΥΡΙΑΝΗ

«Φύγε Γιώργο για να σωθούμε».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τα είπες - Φύγε τώρα.

ΕΛ. ΩΡΑ

Πειραματόζωα όλοι στους εξουσιαστές- εβραιοσιωνιστές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Μητσοτάκης: Δεν θα έκανα ποτέ πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου.

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

Και υβριστής και ψεύτης ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

ESPRESSO

Ερχονται συλλήψεις για το φόνο του Λαζαρίδη.

ΕΣΤΙΑ

Πώς καταστρέφεται μια οικονομία - Ζωντανό παράδειγμα η πολιτική Παπανδρέου.

Η ΑΥΓΗ

Στο «χειρουργείο» τα νοσοκομεία.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Μείωση προστίμων για τα αυθαίρετα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σκληροί όροι για νέα βοήθεια.

Η ΝΙΚΗ

Τους φόρεσε στενο...Παπουτσή.

Ο ΛΟΓΟΣ

Προϊόντα «μαϊμού» έχουν κατακλύσει την αγορά.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13

Πρόκληση Σημίτη.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τέρμα στις θυσίες του λαού για το χρέος και την κρίση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Βγήκαν στο σφυρί οι πρώτες 6 ΔΕΚΟ - Ηρθαν οι Γάλλοι για τον Ιππόδρομο.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

«Αντριου Λάνσλυ, άπληστε! Αντριου Λάνσλυ, μαλάκα!»

«Ο 22χρονος ράπερ Mc NxtGen, κατά κόσμον Σων Ντόνελυ, σκουπιδιάρης στο επάγγελμα στην πόλη του, το Λέστερ, έγινε ξαφνικά διάσημος στο YouTube και στο Twitter χάρη σε ένα πολύ πρωτότυπο κομμάτι: επί τρία λεπτά, ο καλλιτέχνης ραπάρει καυτηριάζοντας τη Λευκή Βίβλο για τη μεταρρύθμιση του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS), η οποία συνδυάζει μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία και στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αφιερώνει το τραγούδι του πολύ προσωπικά στον υπουργό Υγείας: "Αντριου Λάνσλυ, άπληστε! Αντριου Λάνσλυ, μαλάκα!" επαναλαμβάνει ξανά και ξανά το ρεφρέν πάνω στη μουσική του The House of the Rising Sun. "Το NHS δεν είναι για πούλημα, ανάξιε γεροπαράξενε". Μπορεί ο Ντόνελυ να μην είναι ευγενικός απέναντι στον υπουργό, ξέρει όμως για ποιο πράγμα μιλάει. Η ανάλυση που κάνει ραπάροντας για τη Λευκή Βίβλο είναι εύστοχη, λέει πως, εξαιτίας των μέτρων του Λάνσλυ, "θα γίνουμε όπως οι ΗΠΑ / και η περίθαλψη θα ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες / που θα πωλούν τις υπηρεσίες τους στο NHS μέσω ιδιωτών γιατρών / που θα ασχολούνται με συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών / και όχι με το να βλέπουν τους ασθενείς τους".

Το τραγούδι, εξηγεί ο MC NxtGen στην "Γκάρντιαν", το εμπνεύσθηκε από συγγενείς και φίλους του -ανάμεσά τους και η σύντροφός του-, που ελπίζουν να δουλέψουν κάποια μέρα στο NHS, αλλά ανησυχούν για τις μειώσεις του προϋπολογισμού. "Εκανα έρευνες στο Ιντερνετ και έγραψα αυτό το κείμενο. Σκέφτομαι τους ανθρώπους που νοσηλεύονται. Αν τα νοσοκομεία ιδιωτικοποιηθούν, δεν θα έχουν τα μέσα για να παραμείνουν". Γιατί όμως τα βάζει ειδικά με τον Λάνσλυ; "Γιατί είμαι εξοργισμένος με αυτόν τον τύπο..." (...)

Στο κομμάτι του, που είχε 30.000 επισκέψεις μέσα σε 24 ώρες την πρώτη ημέρα που ανέβηκε στο YouTube, περιλαμβάνονται και οι πιο αναπάντεχοι, ίσως, στίχοι ραπ που έχουν γραφτεί έως τώρα -κριτική για μια αμφιλεγόμενη δωρεά προς το γραφείο του Λάνσλυ από τον πρόεδρο μιας ιδιωτικής επιχείρησης υγείας. "(Ο Λάνσλυ) πήρε μετρητά / από τον Τζων Νας / πρόεδρο της Care UK, / μιας ιδιωτικής εταιρείας υπηρεσιών υγείας, / που, αν γίνουν τα πράγματα όπως θέλει αυτή, / θα είναι η μεγάλη κερδισμένη / από την πολιτική του συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών / που έχει στόχο να ιδιωτικοποιήσει την υγεία, να διαλύσει το κράτος πρόνοιας".

Οι θαυμαστές του ράπερ περιμένουν τώρα με μεγάλο ενδιαφέρον το κομμάτι που το Channel 4 τού παρήγγειλε να γράψει για τους βασιλικούς γάμους της 29ης Απριλίου».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Από τα «ΝΕΑ»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων