Ηλεκτρονική Έκδοση

Καροτοσυνταγές

Ανακαλύψτε δέκα τρόπους να απολαύσετε τα υγιεινά και νόστιμα καρότα, από την Ήλια Μακρή.

Μαρμελάδα καρότο

Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, 500 γρ. καρότα τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη, το ξύσμα και το χυμό 2 λεμονιών, το ξύσμα και το χυμό ενός πορτοκαλιού και 3 κούπες ζάχαρη. Σιγοβράζετε για 20', μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Γεμίζετε 4 αποστειρωμένα βάζα των 250 ml και τα διατηρείτε σε ξηρό και κρύο μέρος.

Καρότα τουρσί με σιναπόσπορο

Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα 500 γρ. καρότα, κομμένα σε μπαστούνια των 5 εκατοστών, με νερό και προσθέτετε και 1 κουτ. σούπας αλάτι. Βράζετε για 3' και τα στραγγίζετε. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτετε 1 κούπα νερό, 1 κούπα ξίδι, ½ κούπα ζάχαρη, 1 ½ κουτ. σούπας σιναπόσπορο, 1 μικρό ξύλο κανέλας και 4 γαρίφαλα. Οταν πάρουν βράση, προσθέτετε τα καρότα και τα σιγοβράζετε για 3'. Γεμίζετε 2 αποστειρωμένα βάζα του ½ κιλού.

«Πατατάκια» καρότου

Κόβετε 4 μεγάλα καρότα, με ένα μαντολίνο μαγειρικής, σε λεπτές φέτες, κατά μήκος. Βάζετε μια στενή και βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε 5 εκατοστά ελαιόλαδο. Οταν το λαδί ζεσταθεί, προσθέτετε λίγες από τις φέτες καρότου και τηγανίζετε για 1-2'. Στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τηγανίζετε τις υπόλοιπες φέτες καρότου. Πασπαλίζετε με κύμινο και αλάτι και σερβίρετε.

Πουρές καρότου

Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσει νερό και προσθέτετε 1,5 κιλό καρότα χοντροκομμένα και 1 κουτ. του γλυκού αλάτι. Βράζετε για 20-30' και στραγγίζετε. Βάζετε στο μίξερ και πολτοποιείτε με ½ κούπα κρέμα γάλακτος, 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη και λίγο τριμμένο πιπέρι.

Καρότα με κρέμα γάλακτος

Βάζετε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και προσθέτετε 500 γρ. καρότα κομμένα σε φέτες του 1 εκατοστού, 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη, 4 κουτ. σούπας νερό και λίγο αλάτι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 10'. Ξεσκεπάζετε την κατσαρόλα, δυναμώνετε τη φωτιά και αφήνετε να εξατμιστεί όλο το νερό. Προσθέτετε 2 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος και 1 κουτ. ψιλοκομμένο μαϊντανό.Σερβίρετε με ψαρί ή κρέας.

Καρότα φούρνου με μέλι και κύμινο

Βάζετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος 1 κιλό καρότα κομμένα σε ροδέλες των 3 εκατοστών, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 1 κουτ. γλυκού κύμινο, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα, 1 κουτ. γλυκού μέλι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Ψήνετε σε φούρνο στους 200°C για 45'. Πασπαλίζετε με 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο και σερβίρετε.

Σούπα καρότου βελουτέ

Σε μια κατσαρόλα με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο τσιγαρίζετε 1 μικρό κρεμμύδι και 500 γρ. καρότα χοντροκομμένα για 5'. Προσθέτετε 4 κούπες ζωμό λαχανικών, το χυμό 2 πορτοκαλιών, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη και 1 κουτ. σούπας ξίδι και σιγοβράζετε για 30'. Πολτοποιείτε και σερβίρετε σε μπολ, περιχύνοντας με μία κουταλιά ελαιόλαδου.

Καροτοκεφτέδες

Σ' ένα μπολ βάζετε 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, 1 ½ κουτ. γλυκού τριμμένο κύμινο και μια πρέζα πιπέρι Καγιέν. Προσθέτετε στο κέντρο ½ κούπα μπίρα και 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένας λείος χυλός. Βάζετε 1 κούπα τριμμένο καρότο και 2 κουτ. σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και ανακατεύετε. Τηγανίζετε κουταλιές από το μείγμα για 3-4' από την κάθε πλευρά.

Σαλάτα καρότο

Βάζετε σε ένα μπολ 500 γρ. καρότα τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη. Βγάζετε την άσπρη μεμβράνη από τις φέτες 2 πορτοκαλιών και κόβετε σε μικρά κομμάτια πάνω από τα καρότα έτσι ώστε ο χυμός τους να πέφτει μέσα στο μπολ. Προσθέτετε 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ½ κουτ. γλυκού τριμμένο κύμινο, ½ κουτ. γλυκού κανέλα, 1 κουτ. γλυκού μέλι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά.

Μικρά κέικ καρότου

Βάζετε στο μπολ του μίξερ 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και χτυπάτε μαζί με 1 ½ κούπα ζάχαρη και 2 κουτ. γλυκού Σμυρνιό. Προσθέτετε 330 ml ελαιόλαδο και 4 αβγά και χτυπάτε για 1'. Προσθέτετε 4 κούπες καρότα τριμμένα και 1 κούπα καρύδια κοπανισμένα και ανακατεύετε. Βάζετε το μείγμα σε φόρμες για μάφιν. Ψήνετε στους 200°C για 20-25'.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Νοστιμιές
Με λέξεις-κλειδιά
Καρότα