Έντυπη Έκδοση

ΦΑΡΜΑΚΟ ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Κρητική πατέντα κατά των ιώσεων

Φάρμακο-ασπίδα για τα κρυολογήματα και γενικότερα για τις ιώσεις, που συμπυκνώνει μέσα του βότανα και ελαιόλαδο της κρητικής γης, αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά ώς το τέλος του 2012.

Το αντιιικό φάρμακο, η κρητική κάψουλα, που θα συνταγογραφείται βοηθά στην πρόληψη και την καταστολή των ιώσεων από κρυολογήματα, ενώ προφυλάσσει κυρίως από δευτερογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα.

Στα Τμήματα Ιατρικής και Βιολογίας

Η φιλόδοξη προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια στα εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής και Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από την επιστημονική ομάδα, που αποτελείται από τους καθηγητές Ιατρικής Ηλία Καστανά και Χρήστο Λιονή και από τον καθηγητή Βιολογίας, Στέργιο Πυρίντσο. Εντατικές δοκιμές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και τώρα είναι στο στάδιο της αδειοδότησης από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στο πλευρό της επιστημονικής ομάδας είναι οι Κρητικοί αγρότες, που είναι ενταγμένοι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, η οποία λειτουργεί τα τελευταία 74 χρόνια. Εδρεύει στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου, εκπροσωπεί περίπου 8.500 παραγωγούς -πλην του Μυλοποτάμου- οι οποίοι παράγουν ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και κίτρα. Σύντομα, μάλιστα, αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία συγχώνευσής της με την Ενωση Κιτροπαραγωγών Κρήτης.

Τα τελευταία δυο χρόνια, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, Νίκος Μπιρλιράκης, «έχουμε πραγματοποιήσει στροφή στη "μικρή γεωργία", χωρίς να έχουμε απαρνηθεί τις μεγάλες καλλιέργειες. Επιχειρήσαμε ν' ασχοληθούμε περισσότερο με τα φαρμακευτικά προϊόντα, πέρα από τα αφεψήματα, εξ ου και ήρθαμε σε επαφή με την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και προέκυψε η συνεργασία μας, στο κομμάτι της πατέντας και της παραγωγής.

Διεθνής ευρεσιτεχνία

Βλέποντας τα αποτελέσματα της προσπάθειας, προστέθηκε αρωγός και η φαρμακευτική πολυεθνική εταιρεία Gallenica. Η πατέντα έχει πάρει άδεια, αλλά τώρα αναμένουμε πρώτα απ' όλα την άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Υπολογίζουμε ότι ώς το τέλος του 2012 η κάψουλα θα έχει κυκλοφορήσει στο εμπόριο».

Οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν καταλήξει στην επωνυμία ή το χρώμα της αντιιικής κάψουλας. Πάντως αποτελεί παγκόσμια πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αφού συνδυάζει τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου και των κρητικών βοτάνων, με τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η φαρμακευτική επιστήμη. Εφόσον εγκριθεί το φάρμακο από τον ΕΟΦ, αναμένεται να ξεπεράσει τα στενά σύνορα της χώρας και να πιστοποιηθεί από την Κοινότητα και τις αμερικανικές Αρχές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Βιολογία
Ιατρικές έρευνες & μελέτες