Έντυπη Έκδοση

Τα τρία μέτωπα της Τίνας

Ξάφνιασε η Τίνα Μπιρμπίλη προσερχόμενη με κάζουαλ αμφίεση στην ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2009.

Τη συνόδευαν τα περίεργα βλέμματα των συναδέλφων της και οι ψίθυροι των κακεντρεχών ότι πήρε χαρτοφυλάκιο λόγω της προσωπικής σχέσης της με τον πρωθυπουργό, η οποία ξεκίνησε σε αίθουσες γυμναστηρίων. Από τις πρώτες μέρες πολλοί προέβλεψαν ότι θα αποτύχει και γιατί της έλειπε η πολιτική εμπειρία και γιατί δεν γνώριζε τον τρόπο να κινηθεί ανάμεσα στις συμπληγάδες των μεγάλων συμφερόντων που έχουν αναφορά στο υπουργείο της και της κομματικής καμαρίλας που παραμένει ισχυρή. Μέχρι τώρα πάντως τους έχει διαψεύσει. Αντέχει. Οχι βεβαίως χωρίς εντάσεις.

Για παράδειγμα, αυτό που της χρεώνουν σύντροφοί της και υπουργοί που συνεργάστηκαν μαζί της είναι ότι λειτουργεί περισσότερο σαν να είναι μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης και ότι ρίχνει το βάρος της στο πεδίο του περιβάλλοντος, υποτιμώντας την πλευρά της ενέργειας που έχει σημαντική αναπτυξιακή διάσταση. Η επιμονή της στα θέματα περιβάλλοντος έχει προκαλέσει πολλές φορές την αντίδραση των συναδέλφων της στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Σε μία απ' αυτές όπου συζητείτο το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης σχολίασε σκωπτικά ότι «κάνουμε περιβαλλοντικές μελέτες και κυνηγάμε βοσκούς με 40 προβατάκια», ενώ ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας απευθυνόμενος στην κ. Μπιρμπίλη της είπε ότι «στο χωριό μου δεν περισσεύει νερό για ένα ζευγάρι γυπαετών». Ακόμη και οι εχθροί της πάντως της αναγνωρίζουν ότι έχει «τσαγανό» ή, αν θέλετε, «άγνοια του κινδύνου».

Εστειλε στον εισαγγελέα το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, για να διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σχετικά με το διαχρονικό καθεστώς αιμομεικτικών σχέσεων ανάμεσα στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και στη διοίκηση της επιχείρησης. Διατύπωσε αντιρρήσεις για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, εξοργίζοντας το οικονομικό επιτελείο. Και, τέλος, αυτή ήταν που αρνήθηκε να συμφωνήσει με την εισπρακτική λογική του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο θέμα των αυθαιρέτων, σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται να καλύψω με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική».

Αλλά και στην υπόθεση της Κερατέας βρέθηκε στο επίκεντρο. Δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την πρωτοβουλία του Χρ. Παπουτσή να της κλείσει ραντεβού με τις δημοτικές αρχές χωρίς να τη ρωτήσει. Κοντολογίς, η κ. Μπιρμπίλη έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα στο κόμμα, την κυβέρνηση και με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο ευθύνης της. Τα ατού της; Η καλή χημεία με τον πρωθυπουργό και η απουσία άγχους για την επανεκλογή της. Αλλωστε είναι εξωκοινοβουλευτική.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Πέφτουν σε λάθη, κάτι έχουν πάθει