Έντυπη Έκδοση

Ρεκόρ εργατικών κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο το 2010

Από τις απεργίες ινδών εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία ώς τις αυτοκτονίες κινέζων εργατών και τις δολοφονίες κολομβιανών συνδικαλιστών, οι εργατικές κινητοποιήσεις βάθυναν τις κοινωνικές συγκρούσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο και σφράγισαν το 2010 με μια δυναμικότητα που είχε δεκαετίες να σημειωθεί.

Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει η «Le Monde», ακραία επισφάλεια και άθλιες συνθήκες εργασίας, απορυθμίσεις της εργασιακής αγοράς, μαζικές απολύσεις και μισθοί πείνας, προστασία του περιβάλλοντος από το κυνήγι της ληστρικής κερδοφορίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο αγώνων που κάποτε χαρακτήριζαν το «αναπτυγμένο» συνδικαλιστικό κίνημα των αναπτυγμένων κρατών. Ενώ φέτος οι κινητοποιήσεις πήραν μορφή χιονοστιβάδας, καθώς μέσα από πολλές από τις εξεγέρσεις που σημειώθηκαν στον αραβικό κόσμο ξεχείλιζε η οργή των εργαζομένων για την εκμετάλλευση και την έλλειψη προοπτικής.

Η διεκδίκηση μιας «αξιοπρεπούς εργασίας» αποτελεί επίκεντρο της ITUC (Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία) με τα 175 εκατ. μέλη 311 συνδικαλιστικών οργανώσεων από 155 χώρες και από τα βασικά συνθήματα όλων των πρόσφατων κινητοποιήσεων. Οσο για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, αποτελούν πλέον τη σημαία μαχών που δίνονται με αιματηρό τίμημα. Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης, πέρσι έχασαν τη ζωή τους 101 συνδικαλιστές, από τους οποίους οι 48 στην Κολομβία, ενώ οι διώξεις, οι φυλακίσεις και η βία κατά συνδικαλιστών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο από το Ιράν, τη Ζιμπάμπουε και την Κορέα, ώς την Τουρκία, την Αίγυπτο ή τη Γουατεμάλα. Καταλυτικό σημείο των καιρών είναι ότι σε πολλές χώρες, όπως στην Αλγερία, οι κινητοποιήσεις οργανώνονται από συνδικάτα που δεν είναι μέλη κατεστημένων οργανώσεων όπως η ITUC και από κινήματα της κοινωνίας των πολιτών.

Είναι ενδεικτικό ότι όσο κάποια συνδικάτα αναζητούσαν τρόπους συντονισμού στον αγώνα κατά της αποχώρησης της Shell από την Αφρική, από το Μαρόκο ώς την Μπουρκίνα Φάσο οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν δημιουργώντας στο Facebook την ομάδα «Οι εργαζόμενοι της Shell δεν είναι για πούλημα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας