Έντυπη Έκδοση

Κόμικς από τα παλιά για την εργασιακή εξαθλίωση του 2011

Πόση σχέση έχουν οι ιρλανδοί μεταλλωρύχοι που πέθαιναν σκάβοντας στα ορυχεία της Αμερικής τον 19ο αιώνα, με τους Πακιστανούς του 2011 στα φραουλοχώραφα της Ηλείας;

Συνδέονται και πώς τα αιτήματα των εργατών εκείνης της εποχής με τη σημερινή γενιά των 590 ευρώ; Και πότε άλλοτε φαντάζεστε ότι μπορεί να ασκήθηκαν απαγορεύσεις διαδηλώσεων στις εμπορικές περιοχές, όπως ζητούν σήμερα κάποιοι για το κέντρο της Αθήνας;

Η εποχή που οι βιομηχανικοί εργάτες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θυσιάζονταν αγωνιζόμενοι να γίνουν κάτι παραπάνω από σκλάβοι σε κάποιο εργοστάσιο, μοιάζει να απέχει πολύ από την Ελλάδα που γιορτάζει την πρώτη της μεταμνημονιακή Πρωτομαγιά. Να, όμως, που οι δυο εποχές έχουν και κάποια κοινά. Συγκρίνοντάς τις κανείς, περιμένει ότι η πρόοδος που έχει μεσολαβήσει θα τις κάνει να μοιάζουν ξένες. Ομως μερικοί από τους «Wobblies» στα καρέ της εικονογραφημένης ιστορίας των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου («Wobblies», εκδόσεις ΚΨΜ, 2007) μοιάζουν να ξεπηδούν από το σήμερα.

Οι Wobblies ήταν το συνδικάτο που κατάφερε να συσπειρώσει τους φτωχότερους και πιο καταπιεσμένους εργάτες από κάθε φυλή και εθνική ομάδα στις ΗΠΑ, στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.

Πολλές από τις πρώτες απεργίες τους πνίγηκαν στο αίμα. Αλλες διευθετήθηκαν όταν τα κυρίαρχα σωματεία αντικατέστησαν τους απεργούς με δικούς τους εργάτες, προκειμένου να μη σταματήσει η παραγωγή και διακοποεί η κερδοφορία. Κι όταν οι κινητοποιήσεις άρχισαν να αποδίδουν και να αφυπνίζουν τους εξαθλιωμένους εργάτες, επιχειρήθηκε η περιθωριοποίησή τους και η απαγόρευση των διαδηλώσεων στις εμπορικές περιοχές των πόλεων. Ηγετικές μορφές του κινήματος φυλακίζονταν και πολλοί πέθαναν σακατεμένοι, ενώ κάποιοι μεγαλοσυνδικαλιστές πλούτισαν δωροδοκούμενοι για να αποτρέψουν απεργίες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απασχόληση και ανεργία
Κινούμενα σχέδια/Κόμικς/Σκίτσα
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας