Έντυπη Έκδοση

Τιτιβίσματα της Ταχρίρ

Την αποκάλεσαν «Επανάσταση του Twitter»! Τόσο σημαντικός θεωρήθηκε ο ρόλος αυτού του σχετικώς νεότευκτου «κοινωνικού μέσου» στην πρόσφατη εξέγερση των Αιγυπτίων.

Υπερβολή αναμφιβόλως, αλλά όπως λένε και όσοι βρέθηκαν εκείνες τις μέρες στη φλεγόμενη πλατεία Ταχρίρ, τα χιλιάδες «τιτιβίσματα» των διαδηλωτών συνεισέφεραν αποτελεσματικά στην ανατροπή της κυβέρνησης Μουμπάρακ. Ουκ ολίγα εξ αυτών μπορείτε τώρα να τα διαβάσετε στο βιβλίο «Tweets from Tahrir», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «OR Books», τη ευθύνη των ακτιβιστών Αλεξ Νανς και Νάντια Ιντλέ.

Οπου «τιτιβίσματα», ως γνωστόν, είναι τα μίνι μηνυματάκια που στοιχειώνουν το κυβερνοδιάστημα εδώ και μια πενταετία. Καταπιεστικά από τη μία, καθώς δεν μπορούν να υπερβούν τους 140 χαρακτήρες, βολικά από την άλλη, μιας και συμπυκνώνουν νοήματα και προθέσεις. Πανίσχυρα επίσης, στα χέρια όσων αγωνίζονται να οργανώσουν κινητοποιήσεις. Το απέδειξε αυτό η Αίγυπτος, όπου τα απολύτως ελεγχόμενα από τον πρόεδρο Μουμπάρακ παραδοσιακά media έκαναν ό,τι μπορούσαν για να απονευρώσουν τις μάζες. Αλλά δεν τα κατάφεραν...

Ανήκε λοιπόν ο ξεσηκωμός στα «τιτιβίσματα»; Ο αιγύπτιος συγγραφέας Αντάφ Σουέιφ, βάζει τα πράγματα στη θέση τους, γράφοντας στην εισαγωγή του βιβλίου: «Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι στο εξής συμπέρασμα: Χωρίς τα new media δεν θα ξετυλιγόταν μ' αυτόν τον τρόπο η εξέγερση. Οι αιτίες ήταν πολυάριθμες και πολύχρονες. Είχε φτάσει η κατάλληλη στιγμή, μόνο που χρειάστηκε η ακαριαία λειτουργία και η ευρεία διάδοση των νέων "μέσων" για να κατανοήσει ο κόσμος πόσο ώριμες ήταν οι συνθήκες και να ξεσπάσει η αγανάκτηση».

Κάποιοι απ' τους διαδηλωτές χρησιμοποιούσαν το Twitter για να περιγράψουν γεγονότα και καταστάσεις. Κάποιοι άλλοι για να εκφρασθούν επί του προσωπικού. Αρκετοί διέδιδαν τις ώρες και τις μέρες των συγκεντρώσεων και ακόμη περισσότεροι τα συνθήματά τους. Και φυσικά δεν έλειψαν οι προβοκάτορες. Ορίστε μια ελάχιστη επιλογή από τα εκατοντάδες «τιτιβίσματα» που περιλαμβάνονται στο «Tweets from Tahrir»:

*Φοβισμένος, ενθουσιασμένος και αισιόδοξος.

*Ναι, ανησυχώ για αύριο. Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πάω. Δεν γίνεται να τους αφήσουμε να μας τρομοκρατήσουν.

*Οι αστυνομικοί ρίχνουν πέτρες στους διαδηλωτές που έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια. Είμαστε άοπλοι, είναι πάνοπλοι. Είμαστε δυνατοί, είναι αδύναμοι.

*Ο αστυνομικός μιλάει στο κινητό του: «Ερχεται το αέριο». Φέρνουν δακρυγόνα.

*Η πλατεία Ταχρίρ έχει μεταμορφωθεί σε εμπόλεμη ζώνη. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν, τραγουδούν τα ίδια τραγούδια με τους Τυνήσιους.

*Ηρθα να συμμετάσχω σε ειρηνική διαδήλωση, αυτή δεν είναι ειρηνική διαδήλωση.

*Είμαστε σε εμπόλεμη ζώνη και μας βλέπει όλος ο κόσμος.

*Οι διαδηλωτές κατεβαίνουν στην πλατεία κατά χιλιάδες. Δεν εγκαταλείπουν την Ταχρίρ.

*Κλαίω συνέχεια. Θα νικήσουμε.

*Αν είναι τώρα να μας κυβερνήσει ο στρατός, θα κάνουμε διάλειμμα ένα Σαββατοκύριακο και θα αρχίσουμε άλλη μια εξέγερση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Media
Με λέξεις-κλειδιά
Social Media
Αίγυπτος
Πληροφορική και διαδίκτυο
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)