Έντυπη Έκδοση

Ο Πλουμπίδης, το ΚΚΕ και η αποκατάσταση

Με αφορμή το άρθρο του κ. Φώτη Παπούλια «Η επιστροφή του Αρχηγού», στο οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «Η αρχή έγινε από τη δημόσια αποκατάσταση του Νίκου Πλουμπίδη...», («Ελευθεροτυπία», 23-4-2011), ας μου επιτραπεί η επισήμανση: Δεν πρόκειται για δημόσια αποκατάσταση, ούτε για αρχή που έγινε «με αφορμή τον Νίκο Πλουμπίδη».

Η κομματική δεοντολογία απαιτεί ενιαία αντιμετώπιση των στελεχών, τα οποία υπέστησαν την κομματική κατακραυγή με τους αντίστοιχους, σε κάθε ένα, ανυπόστατους ισχυρισμούς από την εκάστοτε ηγετική ομάδα του ΚΚΕ.

Η ίδια ακριβώς διαδικασία που ξεκίνησε «από τις οργανώσεις του ΚΚΕ (...) υπέρ της επίσημης αποκατάστασης του ιστορικού ηγέτη (Ν. Ζαχαριάδη), που πέθανε στην εξορία...», επιβάλλεται να διεξαχθεί όχι μόνο για τον Νίκο Ζαχαριάδη, αλλά και για τους Γιώργη Σιάντο, Κώστα Καραγιώργη, Νίκο Βαβούδη και, κυρίως, για τον Νίκο Πλουμπίδη, ο οποίος είχε την τραγική τύχη, αλλά και το κομματικό ανάστημα, στις συνθήκες της εποχής εκείνης, να απαντήσει σε όλο το κατηγορητήριο της τότε ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ, τόσο με την απολογία του στο στρατοδικείο όσο και, ιδιαίτερα, με τα «Σημειώματά του από τη φυλακή», όπως αυτά δημοσιεύθηκαν από τον Δημοσθένη Παπαχρίστου στο βιβλίο του: «Νίκος Πλουμπίδης - Σημειώματα από τη φυλακή - Ντοκουμέντα», Δελφίνι 1997 / Ποντίκι 1998 και στο «Αρχείο Οικογένειας - Νίκος Πλουμπίδης», Αλέκος Π. Ζάννας (επιμ.), Μουσείο Μπενάκη 2008.

Επίσης, η διαδικασία αυτή πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα και για τη μετέωρη υπόθεση της αποκατάστασης του Αρη Βελουχιώτη, ο οποίος διεγράφη στην 11η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ (5.4.1945). Η απόφαση για τη διαγραφή του διατηρήθηκε μυστική μέχρι την 1.6.1945, όταν συνήλθε η τακτική συνεδρίαση του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ με πρόεδρό της τον Ν. Ζαχαριάδη, στην οποία εγκρίθηκε η δημοσίευση στο «Ριζοσπάστη» της απόφασης της 11ης Ολομέλειας της Κ.Ε. για τη διαγραφή του Αρη Βελουχιώτη (βλ. «Ελεύθερη Ελλάδα» 12.6.1945, «Ριζοσπάστης» 16.6.1945, «ΚΚΕ Επίσημα Κείμενα 1945-1949», 6ος τ., σ. 16 επ.).

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο Ν. Ζαχαριάδης δεν έστειλε το «Γράμμα» από τις φυλακές της Κέρκυρας, αλλά από τα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας, στα οποία είχε μεταχθεί από το Δεκέμβριο του 1939. Το «Γράμμα» αυτό καταγγέλθηκε από την Γ' Κομμουνιστική Διεθνή τον Ιανουάριο του 1941.

Για το κεφαλαιώδες ζήτημα της διαδικασίας της αποκατάστασης παραθέτω ενδεικτικά απόσπασμα από την «Ελευθεροτυπία» (11.7.1988): «(Μόσχα) (...) Στο ΚΚΣΕ Μπουχάριν - Ρίκοφ μετά 50 έτη και κομματική αποκατάσταση των εκτελεσμένων από τον Στάλιν... Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Μπουχάριν και ο Ρίκοφ είχαν αποκατασταθεί δικαστικώς. Τώρα αποκαθίστανται με πλήρεις τιμές ως μέλη του ΚΚΣΕ».

Αυτή τη διαδικασία απαιτεί η κομματική δεοντολογία, όταν έχει να «λύσει» ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας, όπως αυτό της αποκατάστασης της κομματικής τιμής των στελεχών του, η οποία πρέπει να ξεκινήσει από το 1945 «χωρίς φόβο και πάθος» («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 6.3.2011).

Το ότι η κ. Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε, με την όποια επιχειρηματολογία, σε επετειακή εκδήλωση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Φίλων της ΕΠΟΝ, αφιερωμένη στη μνήμη του Νίκου Πλουμπίδη, και ούτε καν της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΕΑ, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση, για τα κομματικά δεδομένα και όχι μόνο, «αποκατάσταση», και μάλιστα δημόσια, του Νίκου Πλουμπίδη.

Οπως επίσης δεν σημαίνει κομματική αποκατάσταση και η «αποκατάσταση μνήμης...» των Γ. Σιάντου, Κ. Καραγιώργη και Ν. Πλουμπίδη, όπως αυτή διατυπώθηκε στην ανακοίνωση της 9ης Ολομέλειας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, που έγινε τον Αύγουστο του 1958.

Το εκκρεμές κομματικό κεφάλαιο «Αποκατάσταση των διεγραμμένων στελεχών» δεν κλείνει με την αποκατάσταση του Ν. Ζαχαριάδη. Το κεφάλαιο αυτό επιβάλλεται να ανοίξει για να αναδειχθούν τα αίτια και τα αιτιατά των κομματικών ηγετικών επιλογών στις οποίες ανήκουν στελέχη του ΚΚΕ που αντιμετώπισαν το εκτελεστικό απόσπασμα από συντροφικά βόλια, και ιδιαίτερα του Νίκου Πλουμπίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον ταξικό εχθρό.

Το κεφάλαιο αυτό απαιτεί από τους ιστορικούς να ερμηνεύσουν τεκμηριωμένα το «ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς», που διατυπώνεται στην 9η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ του 1958.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Διάλογος