Έντυπη Έκδοση

Ευρωκαταδίκη και αποζημίωση - μαμούθ σε θετό γιο ιερέα των ΗΠΑ

Αποζημίωση πάνω από 2.000.000 ευρώ ζητεί από την Ελλάδα ο ανιψιός και θετός γιος του ορθόδοξου ιερέα των ΗΠΑ Μιχάλη Νεγρεπόντη-Γιαννίτση με προσφυγή του στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκδικάστηκε χθες, επικαλούμενος ότι οι ελληνικές αρχές τού απαγόρευσαν τη διαχείριση της τεράστιας περιουσίας που έχει ο θετός του πατέρας στην Πάρο.

Εκδικάζοντας την προσφυγή του το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις και επιφυλάχθηκε να εκδώσει, σε μεταγενέστερο χρόνο, απόφαση για τον καθορισμό της αποζημίωσης.

Ο 47χρονος σήμερα Νικόλαος Νεγρεπόντη-Γιαννίτσης, το 1984 και ενώ ήταν φοιτητής ζούσε στο σπίτι του θείου του, Μιχάλη Νεγρεπόντη-Γιαννίτση, ορθόδοξου ιερέα, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια χρονιά, ο ίδιος και ο θείος του ξεκίνησαν τη διαδικασία υιοθεσίας του.

Ο θετός του πατέρας επέστρεψε στην Ελλάδα το 1996 και δύο χρόνια αργότερα πέθανε αλλά, το 1999, το Πρωτοδικείο Αθηνών ενέκρινε την πράξη υιοθεσίας ως οριστική και νόμιμη.

Ο ενάγων, με δικαστική απόφαση, απέκτησε και το επώνυμο του θείου του, στις 4 Αυγούστου 2001, αφού μέχρι τότε λεγόταν μόνο Γιαννίτσης.

Το 2000 και 2001, μέλη της οικογένειας Νεγρεπόντη προσέφυγαν στα δικαστήρια κατά της απόφασης υιοθεσίας. Το Εφετείο τούς δικαίωσε με το αιτιολογικό ότι ο νόμος απαγορεύει στους ιερωμένους να κάνουν νομικές πράξεις όπως υιοθεσίες (δεν συνάδουν με το μοναστηριακό βίο και είναι αντίθετες στη δημόσια ελληνική πρακτική).

Ο Αρειος Πάγος το 2008, ωστόσο, αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει ελληνικός νόμος που να απαγορεύει στους μοναχούς να υιοθετούν.

Το 2008 ο ενάγων προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η προσφυγή του εκδικάστηκε σήμερα, με καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα