Ηλεκτρονική Έκδοση

Να εξηγήσει την απρέπεια επιχειρεί η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής

Για χάρη του... κυρίου Βάιστς ματαίωσαν το «Μαουτχάουζεν»!

Μια επιστολή από τον αντιπρόεδρο της «Επιτροπής για τη Χριστιανοεβραική Συνεργασία», ο οποίος δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση της αυστριακής Βουλής για την τελετή μνήμης των θυμάτων του Ναζισμού στην Εθνοσυνέλευση, φαίνεται πως ήταν αρκετή για να αποφασίσει η πρόεδρος της Αυστριακής βουλής να ματαιώσει την παρουσίαση του έργου «Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με τον αυστριακό Τύπο η πρόεδρος της αυστριακής Βουλής αιτιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη τις "επανειλημμένες αντισημιτικές δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη τα προηγούμενα χρόνια, με τις οποίες ο ίδιος άφησε άσχημες εντυπώσεις".

Στα μέσα Απριλίου, ο αντιπρόεδρος μιας Επιτροπής για τη Χριστιανοεβραική Συνεργασία, Βίλι Βάιστς έστειλε επιστολή στην Πράμερ, στην οποία απέρριπτε την επίσημη πρόσκλησή του να παραστεί στην χθεσινή εκδήλωση, λέγοντας ότι με την πρόσκληση η Πράμερ περιμένει από "ένα βιεννέζο Εβραίο με βιεννέζικες ρίζες, σε ανάμνηση της εκτόπισης των γονέων του το 1938 και της δολοφονίας ενός μεγάλου μέρους της οικογένειας, να αφουγκραστεί τη μουσική κάποιου που δηλώνει το 2011 αντισημίτης".

Στη μακρά ανοικτή επιστολή και σε πολύ έντονο τόνο, παρατίθενται δήθεν αντισημιτικές δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη, όπως κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου του στις 4 Νοεμβρίου του 2003, δηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν από κάποιους "αντισημιτικές", κάτι που είχε αντικρούσει κατηγορηματικά ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε επισημάνει τότε πως ο ίδιος πάντα υποστήριζε την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και υπήρξε ήδη στη δεκαετία του 1970 μεσολαβητής μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως η κριτική του αφορούσε ως εκ τούτου την πολιτική του Ισραηλινού τότε πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

Την ματαίωση της εκδήλωσης, ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από πολλούς που έκαναν λόγο για προσβολή στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου το όνομα έχει ταυτιστεί ανά τον κόσμο με τον αιώνιο αγώνα του ανθρώπου για την κατάκτηση της Ελευθερίας και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Θεωρήθηκε, ακόμη, πως με τη ματαίωση της παρουσίασης του συγκεκριμένου έργου, προσβάλλεται και η μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντα μεγάλου Έλληνα συγγραφέα, ποιητή και Ακαδημαϊκού, Ιάκωβου Καμπανέλλη, που έγραψε τα ποιήματα του "Μαουτχάουζεν" και ο οποίος υπήρξε κρατούμενος στο ομώνυμο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ο Έλληνας πρέσβης στην Αυστρία, Παναγιώτης Ζωγράφος, ζήτησε εξηγήσεις για το όλο θέμα.

Στην σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής, αναφέρεται ότι η πρόεδρός της, Mπάρμπαρα Πράμερ έλαβε την ακόλουθη θέση:

Στην αρχή είχε σχεδιαστεί η εκτέλεση της Καντάτας Μαουτχάουζεν του Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Πριν από την εκδήλωση της έγινε γνωστό η ύπαρξη μιας αντιπαράθεσης για δήθεν αντισημιτικές δηλώσεις του κύριου Θεοδωράκη. "Χωρίς να είμαι σε θέση να ελέγξω και να λάβω με κάποιο τρόπο θέση ως προς το περιεχόμενο αυτών των κατηγοριών αποφάσισα την αλλαγή του μουσικού προγράμματος της εκδήλωσης. Θεώρησα σημαντικό ότι δεν θα πρέπει το θέμα αυτό να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό νόημα και περιεχόμενο της επετείου αυτής", δήλωσε η Πράμερ, ως προς τους λόγους για τη λήψη αυτής της απόφασής της.

 

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αυστρία
Μουσική
Για το ίδιο θέμα
Διαμαρτυρία για τη ματαίωση του «Μαουτχάουζεν»
Mικρονοϊκή αντιμετώπιση Μίκη