Έντυπη Έκδοση

Μια δολοφονία... βολική

«Το να σκοτώνεις έναν άνθρωπο για να υπερασπιστείς μια ιδέα, δεν είναι η υπεράσπιση μιας ιδέας, είναι ο φόνος ενός ανθρώπου», έλεγε ο Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Πάντα άρεσαν στους Αμερικανούς οι ιστορίες με... υπερήρωες Πάντα άρεσαν στους Αμερικανούς οι ιστορίες με... υπερήρωες Ιδίως, μάλιστα, όταν μπορείς αντί να σκοτώσεις τον άνθρωπο αυτό, να τον συλλάβεις και να τον δικάσεις σύμφωνα με τον νόμο. Εκτός και αν δεν πιστεύεις στο σύστημα δικαιοσύνης. Η εκτός και αν τελικά όλη η ιστορία της δολοφονίας είναι απλώς μια βολική ιστορία. Ενα παραμύθι αποπροσανατολισμού του κόσμου προκειμένου να ηρωοποιηθεί ένας ηγέτης, για τον οποίο οι προσδοκίες ήταν πολλές αλλά στην πορεία αποδεικνύεται... λίγος.

Μπορεί η είδηση για τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν να έκανε το γύρο του κόσμου, αλλά είναι πολλοί εκείνοι που δεν πιστεύουν λέξη από τα δημοσιεύματα. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο θεωρίες συνωμοσίας, που είτε θέλουν τον Μπιν Λάντεν ακόμα... ολοζώντανο είτε τον παρουσιάζουν ως νεκρό, αλλά από πρωτύτερα και πάντως όχι δολοφονημένο τη 2α Μαΐου. Μια βόλτα στον Ιστό είναι αρκετή για να δείτε και την απήχηση από τα νέα της δολοφονίας: επίσημα και ανεπίσημα ΜΜΕ, blogs, Twitter και απλά sites αναπαράγουν την είδηση μαζί με θεωρίες, σκέψεις, συλλογιστικές, βίντεο, φωτογραφίες, αναφορές στον Μπιν Λάντεν, υπαινιγμούς για τον Ομπάμα κ.λπ.

Οπως και να έχει, η ιστορία της δολοφονίας του αρχηγού της Αλ Κάιντα έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις: από οργή, επειδή ό,τι και να είναι ένας άνθρωπος δεν σημαίνει πως κάποιος αυτόκλητος «σωτήρας» μπορεί αυθαίρετα να τον πυροβολεί στο κεφάλι, ενώ μπορεί κάλλιστα να του ρίξει στο πόδι για παράδειγμα, μέχρι και -παρά την επίφαση του... πολιτισμού που θέλουμε να επικαλούμαστε- χαρά (!) σε κάποιους επειδή ο κόσμος τώρα είναι τάχα... πιο ασφαλής.

Το σίγουρο πάντως είναι πως όλη αυτή η ιστορία προκαλεί περισσότερα ερωτήματα, παρά λύνει απορίες. Πώς είναι δυνατόν, δηλαδή, να εντοπίστηκε και να δολοφονήθηκε ο φερόμενος ως Νο 1 τρομοκράτης, οχυρωμένος μέσα σε ένα πραγματικό φρούριο και μάλιστα σε «αριστοκρατική περιοχή», ενώ προηγουμένως εθεωρείτο ότι κρυβόταν σε σπηλιές και ερημιές προκειμένου να μη δίνει στίγμα; Και γιατί οι Αμερικανοί, μετά το πανηγύρι που ακολούθησε την είδηση του θανάτου του Μπιν Λάντεν, τώρα φοβούνται να δείξουν τις φωτογραφίες της σορού του; Και τελικά, τι ακριβώς ήταν ο Λάντεν; Ενας οραματιστής που ήθελε να συσπειρώσει τον λαό του κατά της Δύσης ή το δεξί χέρι των Δυτικών, μια άβουλη «μαριονέτα», που αφού τη χρησιμοποίησαν στη συνέχεια την «τελείωσαν» με τρόπο βολικό;

Μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στο αμερικανικό Πεντάγωνο την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ο Οσάμα μπιν Λάντεν εκτινάχτηκε στο Νο 1 των «κακών» της ανθρωπότητας. «Wanted dead or alive». Και παρά τα βιντεοσκοπημένα διαγγέλματά του, στα οποία αρνιόταν συμμετοχή στις επιθέσεις (έλεγε μόνο ότι οι Δυτικοί τιμωρήθηκαν από τον Θεό. Πουθενά δεν ανέφερε την... Αλ Κάιντα), στοχοποιήθηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους που τον «ήθελε» πάση θυσία.

Τελικά, «έπεσε» στα χέρια του Μπαράκ Ομπάμα, που περιχαρής ανακοίνωσε τον θάνατο του «μεγαλύτερου εχθρού της ανθρωπότητας». Περιγράφοντας μάλιστα αυτή την «ευαίσθητη επιχείρηση», που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να γνωρίζουν και έμπιστες συμμαχικές με τις ΗΠΑ υπηρεσίες ανά τον κόσμο. Ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιχείρηση κρατήθηκε απολύτως μυστική, εγκρίθηκε από τον Ομπάμα αυτοπροσώπως λίγες ημέρες πριν και από την αρχή δεν αφορούσε τη σύλληψη του Οσάμα, αλλά τη δολοφονία του.

Από εκεί και πέρα οι περιγραφές είναι από θολές ώς βουρκώδεις: πειστικές λεπτομέρειες για την επιχείρηση δεν μάθαμε και δεν θα μάθουμε πιθανώς ποτέ. Ο καθένας «αρμόδιος» έλεγε τα δικά του, συχνά αντιφάσκοντας με άλλους εμπλεκόμενους στην επιχείρηση ή και τον ίδιο τους τον εαυτό! Και φυσικά να μην παραλείψουμε την περιβόητη φωτογραφία: αυτή που διέρρευσε και υποτίθεται ότι απεικόνιζε τον νεκρό Οσάμα: υποτίθεται ότι «βγήκε» κατά λάθος στη δημοσιότητα και αμέσως φούντωσαν οι φήμες ότι είναι πλαστή. Αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι δεν θα δημοσιευτεί καμία φωτογραφία του «νεκρού τρομοκράτη επειδή μπορεί να λειτουργήσει προπαγανδιστικά» και να διακυβευτεί η «εθνική ασφάλεια». Τυχαίο;

Δείτε περισσότερα -ενδεικτικά- και στα:

**www.ranker.com/list/top-50-internet-reactions-to-osama-bin-laden_s-death/brian-gilmore

**http://tech.blorge.com/Structure:%20/2011/05/03/osama-bin-laden-inspires-internet-scams

*www.usatoday.com/tech/news/2006-03-08-orkut-al-qaeda_x.htm

*http://en.wikipedia.org/wiki/Videos_and_audio_recordings_of_Osama_bin_Laden

«Ωδή στη ρακή»

Ανακαλύψτε στη βιντεοθάλασσα του youtube έναν μικρό μουσικό ύμνο, μια πανέξυπνη σύλληψη, ένα διαμαντάκι που θα σας κάνει στα σίγουρα να χαμογελάσετε και να θυμηθείτε ξανά την αξία της παρέας, της συντροφικότητας και του αυθόρμητου γλεντιού.

Η «ωδή στη ρακή» απέχει διαμετρικά από τα πολυφορεμένα ακούσματα «lifestyle» και έχει δική της... προσωπικότητα και στιλ.

Ο αυτοδίδακτος Σπύρος Πετρουλάκης έγραψε στίχους και μουσική, και στο βιντεάκι που θα δείτε τραγουδά ο ίδιος με τη βέρα κρητική φωνή του.

Με αυτήν εδώ την ωδή, τραγούδησε, ευθύμησε και... ήπιε αρκετά παραπάνω, κόσμος και ντουνιάς. Απολαύστε ένα ζωηρό τραγουδάκι που θα σας φτιάξει το κέφι και θα ξυπνήσει την αισιοδοξία σας!

Κάντε κλικ

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΑ www.dwrean.net

Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και οι ανάγκες μας δεν σταματούν ποτέ, δημιουργήθηκε το «dwrean», που εκπέμπει εδώ και αρκετό καιρό στον Ιστό και φιλοδοξεί να σας βοηθήσει ποικιλοτρόπως να κρατάτε σε φόρμα και πάντα ενημερωμένους τους υπολογιστές σας: αφ' ενός σας προσφέρει προγράμματα για τα pc και τα laptop σας, προγράμματα καθ' όλα νόμιμα που μπορείτε να κατεβάσετε πανεύκολα και να χρησιμοποιήσετε οποτεδήποτε θελήσετε. Αφ' ετέρου -και πιο σημαντικό- φροντίζει να μην πληρώνετε για ό,τι κυκλοφορεί δωρεάν στο Ιντερνετ. Και επειδή το Διαδίκτυο είναι αχανές και επειδή είναι δύκολο για την πλειονότητα να αναζητούν και να εντοπίζουν τα κατάλληλα προγράμματα που τους ενδιαφέρουν, επιπλέον να βρίσκουν και τις δωρεάν βερσιόν τους, αυτός εδώ ο ιστότοπος είναι η καλύτερη λύση.

ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ www.collegepackinglist.com

Μετά τις πανελλήνιες, αρκετοί από τους μέλλοντες φοιτητές θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους για να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια σε άλλες πόλεις. Και συνήθως, όταν γίνεται αυτό, μετά τη χαρά της επιτυχίας, αρχίζει το άγχος της μετακόμισης: να πάρει ο φοιτητής ό,τι χρειάζεται μαζί του, χωρίς ωστόσο να κάνει υπερβολές για να μη του λείψει τίποτα στο καινούργιο σπίτι. Για να μην πελαγώσετε -αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία- δοκιμάστε αυτόν τον ιστότοπο: σας προσφέρει λίστες με τα απαραίτητα για κάθε φοιτητή, ώστε να μη ξεχάσετε τα σπουδαιότερα.

BLOGGERS

Στη δουλειά με ποδήλατο

Η http://alepouda.blogspot.com προτρέπει: «Αν είσαι ένας από τους πρωτοπόρους εξωγήινους που πηγαίνουν στη δουλειά τους με το ποδήλατο ή αυτή η τρελή ιδέα σού έχει περάσει από το μυαλό, τότε έχεις την ευκαιρία να συμμετέχεις σε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει! Τον Μάιο του 2011 οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ οργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το "Με Ποδήλατο στη Δουλειά".

Τι είναι αυτό; Πρόκειται για μια καμπάνια προώθησης του ποδηλάτου σαν καθημερινού μέσου μετακίνησης, στην οποία μπορούν να πάρουν μέρος όλοι! Πωλήτριες εσωρούχων, φουρνάρηδες, φοιτητές, καθηγήτριες γερμανικών, κατασκευαστές σπαθιών, δοκιμαστές κρουασάν και γενικά όλοι όσοι δουλεύουν εκτός σπιτιού.

Πώς θα γίνει αυτό; Κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα θα καταγράψουμε τις μετακινήσεις μας προς και από τη δουλειά σε μια ιστοσελίδα που συλλέγει τις πληροφορίες και εμφανίζει τα συνολικά στοιχεία. Εσύ μπορείς να συμμετέχεις μεμονωμένα ή σαν μέλος μιας ομάδας που θα φτιάξετε στο γραφείο, στο συνεργείο ή στο καμπαρέ στο οποίο δουλεύεις. (...)

Γιατί να το κάνω αυτό; Το κέρδος σου θα είναι ότι έτσι δεν θα έχεις το άγχος που δεν ξεκουνιέσαι να πας γυμναστήριο εν όψει καλοκαιρινών εμφανίσεων. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις θα φτάνεις πιο γρήγορα στη δουλειά σου και θα γλιτώσεις από βενζίνες. Θα ξενοιάσεις και με αυτό το παρκάρισμα που σου έχει φάει την ψυχή! Επίσης όταν κάνεις ποδήλατο επιταχύνεται ο μεταβολισμός και αυξάνονται οι ορμόνες της χαράς, σε αντίθεση με το όταν οδηγείς αυτοκίνητο που αυξάνονται τα νεύρα και επιταχύνεται η μπάκα.

Τι χρειάζεται να κάνω; Βασικά τίποτα το τρομερό.

1) Μπαίνεις στο website ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ και αν δεν είσαι γραμμένος ήδη κάνεις εγγραφή.

2) Φτιάχνεις την ομάδα σου ή γίνεσαι μέλος κάποιας υπάρχουσας.

3) Αρχίζεις να προσθέτεις τα χιλιόμετρα που έχεις κάνει. Οι εγγραφές και οι καταμετρήσεις των χιλιομέτρων θα γίνονται καθ' όλη τη διάρκεια του Μαΐου, οπότε αν δεν έχεις ξεκινήσει από την αρχή δεν τρέχει τίποτα.

Στατιστικά: Τον Ιούλιο του 2010, το "Με ποδήλατο στη δουλειά" έτρεξε πιλοτικά. Στη διάρκεια του μήνα 143 ποδηλάτες διένυσαν 16.218 χλμ. κάνοντας 1.102 διαδρομές. Επίσης, κατά τη διάρκεια εκείνου του μήνα ΔΕΝ καταναλώθηκαν 1.621 λίτρα βενζίνης και ΔΕΝ εκπέμφθηκαν 3.764 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://podilates.gr/biketowork».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
www.τελείακαιπαύλα.enet