Έντυπη Έκδοση

Δημοτικές εκλογές σε πολωμένο κλίμα

Διχασμένοι κατεβαίνουν στη σημερινή αναμέτρηση οι Ελληνες της Αλβανίας

Δύσκολη μάχη δίνει η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας στις σημερινές δημοτικές εκλογές, στις οποίες κατεβαίνει διχασμένη και μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης μεταξύ του κόμματος του Σ. Μπερίσα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι συνθήκες αυτές προσδίδουν στην αναμέτρηση χαρακτήρα εθνικών εκλογών, με έντονες εθνικιστικές κορόνες από ακραίους αλβανικούς κύκλους, ενώ η κάθοδος (για πρώτη φορά) και ενός δεύτερου μειονοτικού κόμματος εκτός από το ΚΕΑΔ (Ομόνοια), της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον - MEGA, έχει οδηγήσει σε εσωστρέφεια και αντιπαράθεση το μειονοτικό στοιχείο.

Το MEGA έχει την ευθεία πριμοδότηση του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα, το οποίο δεν κατεβάζει υποψηφίους όπου κατεβαίνει το πρώτο, ενώ το ΚΕΑΔ κατεβαίνει αυτόνομα, αλλά έχει συνάψει άτυπη συμμαχία με τους Σοσιαλιστές του Εντι Ράμα για στήριξη στις μειονοτικές περιοχές.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η Χιμάρα, με νυν δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο τον πρόεδρο της Ομόνοιας, Β. Μπολάνο, ο οποίος έχει βρεθεί κατά καιρούς στο στόχαστρο της αλβανικής προπαγάνδας, αλλά και όπου δολοφονήθηκε πέρσι ο ομογενής Αρ. Γκούμας από αλβανούς εθνικιστές. Υποψήφιο έχει κατεβάσει και το MEGA (με τη στήριξη και του Δημοκρατικού Κόμματος) αλλά και οι σοσιαλιστές.

Για την κατάσταση στην μειονότητα δεν είναι άμοιρες ευθυνών ούτε οι ελληνικές κυβερνήσεις ούτε η ηγεσία της. Η τελευταία με τις εναλλασσόμενες συνεργασίες προκάλεσε έντονες εσωτερικές έριδες με αποτέλεσμα να ανταλλάσσονται κατηγορίες για «προδοσία», «μειοδοσία» και «γκεμπελική προπαγάνδα».

Οι εκάστοτε αλβανικές κυβερνήσεις εκμεταλλεύτηκαν τις αντιθέσεις αυτές, με αποτέλεσμα τη σημερινή εικόνα διάσπασης στην πολιτική εκπροσώπηση της ελληνικής μειονότητας. Και μάλιστα σε μια περίοδο που το ζήτημα της απογραφής (η οποία προσχηματικά αναβλήθηκε για το φθινόπωρο) δίνει μια νέα δυνατότητα για καταγραφή της πραγματικής παρουσίας της με κριτήρια εθνικά, θρησκευτικά και γλωσσικά, για πρώτη φορά μετά τις προβληματικές απογραφές επί Χότζα. Επί πλέον οι ενταξιακές συζητήσεις με την Ε.Ε. δίνουν το περιθώριο να τεθούν σε άλλη βάση τα ζητήματα των δικαιωμάτων της μειονότητας (ιδιοκτησιακό, εκπαιδευτικό, συνθήκες διαβίωσης.

Το '2007 το ΚΕΑΔ είχε κερδίσει 16 δήμους, οι μισοί από τους οποίους βρίσκονταν εκτός των αναγνωρισμένων μειονοτικών περιοχών, έχοντας αποκτήσει παναλβανικό «ακροατήριο». Σήμερα δεν έχει κανέναν υποψήφιο έξω από τα 99 μειονοτικά χωριά.

Από το υπουργείο Εξωτερικών τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας μαζί με τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα βίας και νοθείας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αλβανία