Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ

Απογραφή αλά ελληνικά

Στοίχημα θα αποτελέσει η αποτύπωση του πληθυσμού των μεταναστών

Πριν από την επίσημη έναρξη της εθνικής απογραφής, η στατιστική υπηρεσία απέστειλε το σχετικό ερωτηματολόγιο σε όλους τους κατοίκους της χώρας.

Μαζί και έναν προσωπικό κωδικό για να συνδεθούν και να το απαντήσουν μέσω Ιντερνετ. Προβλέφθηκε, βέβαια, και η κλασική δυνατότητα να το συμπληρώσουν και να το στείλουν ταχυδρομικά. Για τους μετανάστες και τους ξένους επισκέπτες στη χώρα, τυπώθηκαν ερωτηματολόγια σε 56 διαφορετικές γλώσσες. Ατομα με ειδικές ανάγκες, δυσλεκτικοί κ.ά., ενημερώθηκαν ότι μπορούν να κατεβάσουν οπτικοακουστικά βοηθήματα.

Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν αφορά την Ελλάδα. Τα παραπάνω είναι λεπτομέρειες από τη διαδικασία εθνικής απογραφής στη Μεγάλη Βρετανία (www.cen sus.gov.uk) που έγινε στις 27 Μαρτίου. Η δική μας πραγματικότητα είναι σαφώς πιο λιτή σε σχέση με τα ερωτήματα, τεχνοφοβική ως προς τη διαδικασία και ασαφής όσον αφορά τη διοργάνωσή της.

Εδώ η επίσημη ενημέρωση για την κορυφαία στατιστική διαδικασία, που επαναλαμβάνεται κάθε 10 χρόνια, έγινε μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα. Η μετάδοση των σχετικών ενημερωτικών σποτ επαφίεται στην ευχέρεια των καναλαρχών. Το δε επίσημο www.apografi2011.gr απαντά φειδωλά σε ελάχιστες απορίες του κοινού.

Εχουμε, ωστόσο, και κάποιες καινοτομίες σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή τη φορά η απογραφή θα διαρκέσει 15 μέρες αντί για μία. Τα στελέχη της Εθνικής Στατιστικής Αρχής εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα έχουμε μετακινήσεις πληθυσμών. Οι απογραφείς θα είναι 52.000, το ένα τρίτο όσων είχαν δουλέψει το 2001. Ο καθένας τους θα επισκεφθεί 150 σπίτια κι αν δεν βρει κανέναν θα αφήνει σημείωμα στους ενοίκους για να κλείσουν ραντεβού έως τις 24 Μαΐου. Στο ραντεβού αρκεί να παρευρίσκεται ένα μέλος του νοικοκυριού για να απαντήσει με ειλικρίνεια στα ερωτήματα.

Στην ίδια προϋπόθεση ειλικρίνειας, θα στηριχτεί και άλλο ένα μεγάλο στοίχημα αυτής της απογραφής: η αποτύπωση πρώτη φορά της κρίσιμης μάζας του μεταναστευτικού πληθυσμού, που έχει αυξηθεί και διαφοροποιηθεί πολλαπλώς την τελευταία δεκαετία. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, αν οι απογραφείς καταφέρουν να εισχωρήσουν σε αποθήκες και άλλα καταλύματα όπου στοιβάζονται μετανάστες.

Οι υπεύθυνοι της διαδικασίας διαβεβαιώνουν ότι έχει εξασφαλιστεί η συνεργασία πολλών μεταναστευτικών κοινοτήτων και οργανώσεων, οι οποίες θα παράσχουν μεταφραστές και θα φροντίσουν να ενημερώσουν έγκαιρα τους μετανάστες ώστε να δεχτούν να απογραφούν. Για το λόγο αυτό κυκλοφορεί ενημερωτικό υλικό σε 7 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, αλβανικά, ρωσικά, κινέζικα, αραβικά, αφγανικά, πακιστανικά).

Τι πρέπει να ξέρετε

* Η απογραφή θα γίνει το διάστημα 10-24 Μαΐου. Θα αποτυπώσει τον πληθυσμό και τα κτίρια της χώρας το διάστημα της εβδομάδας 3-9 Μαΐου (π.χ. ο καθένας μας θα ερωτηθεί πόσες ώρες δούλεψε τη συγκεκριμένη εβδομάδα και πού διανυκτέρευσε τη νύχτα της 9ης Μαΐου).

* Ο απογραφέας πρέπει να φέρει κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ και το όνομα και το τηλέφωνο του επόπτη του. Αν αμφιβάλλετε για την ταυτότητά του, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 213 135 2138 - 40.

* Κάθε συνέντευξη θα διαρκεί 20-25 λεπτά.

* Ολα τα στοιχεία που θα δοθούν είναι εμπιστευτικά και απόρρητα.

* Ο απογραφόμενος πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τα εξής:

α) Να γνωρίζει τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας του και το έτος κατασκευής της.

β) Να απαντήσει για λογαριασμό των απόντων μελών της οικογένειας.

* Πρώτη φορά θα καταγραφεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς και πιθανή χρήση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα