Έντυπη Έκδοση

Σχέδια για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Τατοΐου

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του Οργανισμού Αθήνας και του φορέα διαχείρισης του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας, αναλαμβάνει την υπόθεση της ανάδειξης των κτιρίων τού πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

Πρόκεται για μια παραμελημένη όαση πρασίνου στις παρυφές της Πάρνηθας, με συνολική επιφάνεια 47.500 στρεμμάτων, από τα οποία τα 1.000 είναι πυκνό δάσος.

Μέσα στο κτήμα βρίσκονται 40 κτίρια, από τα οποία τα 37 έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2003. Το πρώτο κτίριο ολοκληρώθηκε το 1874 και ήταν ένα απλό διώροφο με δίρρικτη στέγη, που παραπέμπει σε σαλέ Ελβετίας και προοριζόταν για ξενώνας. Η βασιλική θερινή κατοικία είναι έργο του 1884 του αρχιτέκτονα Σάββα Μπούκη και θυμίζει την έπαυλη του ανακτόρου του Πέτερχοφ στην Αγία Πετρούπολη. Τα κτίσματα του Μεσοπολέμου υπογράφει ο Αναστάσιος Μεταξάς, ενώ οι κατασκευές συνεχίστηκαν ώς το 1961. Σημαντικό κομμάτι του κτήματος είναι οι αλέες, που μαζί με το εσωτερικό οδικό δίκτυο έχουν μήκος 40 χλμ., καθώς και δύο τεχνητές λίμνες.

Στις 7 Ιουνίου θα γίνει η κατάθεση των προσφορών των ενδιαφερομένων για τη θέση συμβούλου, ο οποίος μέσα σε έξι μήνες θα εκπονήσει τη μελέτη προστασίας και ανάδειξης του κτιριακού πλούτου, που παραμένει αναξιοποίητος από το 1973 και την κατάργηση της μοναρχίας. Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε το 1993, όταν δημεύτηκε η βασιλική περιουσία, ούτε το 2003 όταν το Δημόσιο υποχρεώθηκε από το δικαστήριο να καταβάλει αποζημιώσεις και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο επί του κτήματος. Κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για μετατροπή των κτιρίων σε μουσείο, ξενώνες υψηλών προσώπων, χώρους εστίασης και συνεδριακό κέντρο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχιτεκτονική
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Υπουργείο Πολιτισμού