Έντυπη Έκδοση

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ, ΕΝΔΥΣΗΣ ΕΝΩ ΤΟ 42% ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

8 στους 10 έκοψαν τα «περιττά» αλλά και τα απαραίτητα

Περικοπές στις δαπάνες λόγω της κρίσης έκαναν οι 8 στους 10 πολίτες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της ΑΔΕΔΥ, το 79,1% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι για να τα βγάλουν πέρα χρειάστηκε, μέχρι στιγμής, να περιορίσουν τις δαπάνες, κυρίως στη διασκέδαση και ψυχαγωγία (86,1%), την ένδυση και υπόδηση (80,7%) καθώς και τα ταξίδια (77,9%).

Μάλιστα το ποσοστό που έκανε περικοπές είναι κατά τι υψηλότερο από αυτό που νιώθει να επηρεάζεται προσωπικά από την οικονομική κρίση. Αν και αυτοί (που επηρεάστηκαν) δεν είναι και λίγοι, αφού η κρίση «χτύπησε» τους 3 στους 4 πολίτες (74,2% των ερωτηθέντων).

2 στους 3 κατηγορούν τις κυβερνήσεις

Για την κρίση το 66,4% πιστεύουν ότι ευθύνονται οι κυβερνήσεις, το 86% οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες, το 84,8% η κερδοσκοπία των τραπεζών κ.ά

Ως προς την έξοδο από την κρίση η ενδυνάμωση του κράτους θεωρείται θετική για την ανάπτυξη της οικονομίας (73,8%) και κυρίως θα πρέπει να ενισχυθούν οι τομείς της Υγείας (67,2%) και της Παιδείας (55,6%). Πάντως το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να έχει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις (49,4%) απ' ό,τι κρατικοποιήσεις (39,1%). Αλλά με δικαιότερη κατανομή του πλούτου (65,5%) παρά για την ενίσχυση της «ελεύθερης» αγοράς (32,6%).

Ετσι, οι ερωτηθέντες εμφανίζονται έτοιμοι να πληρώσουν (57,3%) περισσότερους φόρους για τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου (42,2% όχι, να μην πληρώσουν), αλλά οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για την ενίσχυση της οικονομίας (κράτος).

Ουσιαστικά το 52,4% απορρίπτουν τα έκτακτα μέτρα των Καραμανλή - Παπαθανασίου πριν αυτά εκδηλωθούν.

Εντυπωσιακή είναι η συναίνεση στην «πράσινη οικονομία», αφού το 80% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη με προϋπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

75% δίνουν ψήφο στο ευρώ

Το 74,4% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θετικό είναι το γεγονός ότι η χώρα έχει νόμισμα το ευρώ και θετική επίσης τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην παγκόσμια κρίση.

Οι ερωτηθέντες είναι διχασμένοι στο εάν οι συνδικαλιστικοί φορείς μπορούν (49,2%) ή όχι (50,1%) να παίξουν ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο ζητούν (σημ. η δημοσκόπηση δεν αφορά αποκλειστικά εργαζόμενους αλλά όλα τα επαγγέλματα) από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις «θέσεις και πολιτικές που να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων» σε ποσοστό 70,4% και μόλις το αναιμικό 2,2% θέλει «συναίνεση χωρίς όρους στα κυβερνητικά μέτρα».

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος ανέφερε ότι με «τυχόν εμμονή στις παλαιές συνταγές όχι μόνο δεν θα έχουμε ανάκαμψη και έξοδο από την κρίση αλλά θα έχουμε αντιπαράθεση». Σημειώνοντας ιδιαίτερα το εύρημα για τη διεκδικητική στάση των συνδικάτων. Απαιτείται «ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Η. Βρεττάκος.

Ταυτότητα: Η δημοσκόπηση έγινε από την GPO το διάστημα από 4 έως 7 Μαρτίου, είναι πανελλαδική και τηλεφωνική με ερωτηματολόγιο σε δείγμα 1.600 ατόμων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Δημοσκοπήσεις & έρευνες γνώμης
Οικονομική κρίση