Έντυπη Έκδοση

Ευρωβουλευτές: Ευρώπη χωρίς σύνορα, αλλά με... κάγκελα θέλει η Κομισιόν

Δεν είναι Γιάννης, είναι... Γιαννάκης, αντέτειναν χθες οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του Συμβουλίου της Ε.Ε., στις έντονες επικρίσεις των ευρωβουλευτών ότι, τριάντα χρόνια μετά τη δημιουργία της Ενωμένης Ευρώπης, επιχειρούν να επαναφέρουν, με το πρόσχημα του ελέγχου της λαθρομετανάστευσης, τους εσωτερικούς διασυνοριακούς ελέγχους στις χώρες της Συνθήκης του Σένγκεν, όπου επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ωραιοποίησε τις προθέσεις της Κομισιόν, λέγοντας ότι, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τις χώρες της Β. Αφρικής, επιβάλλεται μια αναθεώρηση, επί το αποτελεσματικότερον, της ισχύουσας συμφωνίας για την ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών μέσα στον χώρο Σένγκεν και υπεραμύνθηκε της προσωρινής επαναφοράς των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων.

Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ε.Ε., Ενίκο Γκιέρι, αποφεύγοντας να μιλήσει για το κομμάτι της ευθύνης που έχουν συγκεκριμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στην ενίσχυση των αιτίων που προκάλεσαν το μεταναστευτικό τσουνάμι από τη Β. Αφρική προς την Ευρώπη, υποστήριξε ότι η επανεισαγωγή των ελέγχων θα είναι... προσωρινή, τάχθηκε κατά του διαχωρισμού των οικονομικών μεταναστών από τους πολιτικούς πρόσφυγες και πρότεινε την εφαρμογή ενός προγράμματος... Μάρσαλ, για την ανθρωπιστική ενίσχυση των χωρών της Βόρειας Αφρικής.

Στις μεθοδεύσεις της Κομισιόν έδειξαν ότι διαφωνούν κάθετα οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων, της Ενωτικής Αριστεράς και των Φιλελευθέρων, ενώ οι δηλώσεις του εκπροσώπου των Χριστιανοδημοκρατών χαρακτηρίστηκαν από επιχειρήματα τύπου «ήξεις-αφήξεις».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κομισιόν
Ευρωπαϊκή Ένωση