Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΓΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

Ανελέητη καταστολή

Το πρόγραμμα της πολιτικής των τανκς εναντίον του κινήματος για τον εκδημοκρατισμό στη χώρα εξακολουθεί να εφαρμόζει συστηματικά το καθεστώς στη Συρία, αψηφώντας την εναντίον του διεθνή κατακραυγή για τους εκατοντάδες θανάτους αντιφρονούντων εδώ και επτά εβδομάδες.

Σε κάθε στενό, σε κάθε στροφή των κεντρικών δρόμων και των εισόδων της Δαμασκού, υπάρχουν φυλάκια και στρατιώτες (φωτ. Ass. Press) Σε κάθε στενό, σε κάθε στροφή των κεντρικών δρόμων και των εισόδων της Δαμασκού, υπάρχουν φυλάκια και στρατιώτες (φωτ. Ass. Press) Μέσα από συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times» της Μπουθάινα Σααμπάν, εμφανιζόμενης και ως κυβερνητικής εκπροσώπου, συμβούλου του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, η Δαμασκός επιδίωξε όχι μόνο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για την αντικαθεστωτική εξέγερση, αλλά και να εμφανίσει μάλλον επιδεικτική αδιαφορία για τις σε βάρος της κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση: «Είναι ένα όπλο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας πολλές φορές», είπε. «Μόλις επανεδραιωθεί η ασφάλεια, όλα θα τακτοποιηθούν. Δεν πρόκειται να ζήσουμε για πάντα μέσα σε αυτή την κρίση».

Η ίδια εξέφρασε εκτιμήσεις και ελπίδες ότι «πρόκειται για το τέλος της υπόθεσης», υποστηρίζοντας ότι θα πετύχει το σχέδιο καταστολής της εξέγερσης των αντικαθεστωτικών: τους περιέγραψε ως «συνδυασμό από ισλαμιστές φονταμενταλιστές, εξτρεμιστές, λαθρέμπορους, πρώην τρόφιμους των φυλακών που χρησιμοποιούνται ως πρόξενοι ταραχών».

Το σχέδιο κυρώσεων που επισήμως ανακοίνωσαν προχθές το βράδυ οι Βρυξέλλες και ισχύει από χθες κατέδειξε (ανεπισήμως) και τις υφιστάμενες στους κόλπους των «27» διαφορές αντιλήψεων ως προς το σκόπιμο και αποτελεσματικό τέτοιου είδους αποφάσεων: Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. αποφάσισαν μεν ομοφώνως να επιβάλουν εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Συρία, καθώς και απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη 13 Σύρων ανώτατων αξιωματούχων.

Αλλά δεν κατέληξαν σε ομοφωνία για να συμπεριλάβουν σε αυτούς τον ίδιο τον Μπασάρ αλ Ασαντ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Γερμανία και Ισπανία διαφώνησαν, κοντράροντας έντονα τη Γαλλία, πλέον ένθερμη υπέρμαχο των κυρώσεων και εναντίον του Σύρου προέδρου. Ως εμπνευστής, συντονιστής και υπεύθυνος των συνεχιζόμενων πολύνεκρων επιχειρήσεων καταστολής συμπεριλαμβάνεται ο Μάχερ αλ Ασαντ, αδελφός του προέδρου, διοικητής της προεδρικής φρουράς και της 4ης μηχανοκίνητης μεραρχίας (αυτουργού της σφαγής στην Ντέραα) και θεωρούμενος δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στη Συρία. Επίσης ο, ξάδελφος των Ασαντ, πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Ράμι Μαχλούφ (ιδιοκτήτης και της Syriatel, της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας στη χώρα), ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ αλ Τσάαρ και οι Αλι Μαμλούκ και Αμπντέλ Φάταχ Κουντσίγε, αρχηγοί των πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, αντιστοίχως.

Αποτελέσματα των έργων τους εκθέτουν στο Διαδίκτυο οργανώσεις αντιφρονούντων: όπως σε ιστοσελίδα της Επιτροπής των Μαρτύρων της Συριακής Επανάστασης (syrianmartyr.com), όπου παρατίθενται τα ονόματα 757 νεκρών από όλη τη Συρία μέχρι και προχθές, συμπεριλαμβανομένων και των ονομάτων πάνω από 100 στρατιωτών που, κατά τους αντικαθεστωτικούς, εκτελέστηκαν με διαταγές ανωτέρων επειδή αρνήθηκαν να πυροβολήσουν άοπλους πολίτες.

Φιλμάκια στο YouTube που ξεπερνούν το μπλακ-άουτ ενημέρωσης του συριακού καθεστώτος δείχνουν απαράλλακτα βίαιες σκηνές με πρωταγωνιστές τα τανκς και τις κάννες των όπλων στρατιωτών και ασφαλιτών με φόντο εκρήξεις, καπνούς και κυνηγητά, στην Μπάνιας, τη Χομς και τη Χάμα. Στη Δαμασκό, πυρά ακούγονταν στο δυτικό προάστιο Μουανταμία, πολιορκημένο από το Σαββατοκύριακο, και στο κέντρο της μερικές δεκάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τους εκατοντάδες θανάτους και τις (τουλάχιστον 7.000 ήδη) συλλήψεις αντικαθεστωτικών τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, εδάρησαν αγρίως. Σε ανθρωπιστική ερευνητική αποστολή του ΟΗΕ απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην Ντέραα, όπου πάνω από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο του οργανισμού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος