Έντυπη Έκδοση

Ο ΝΑΟΤΟ ΚΑΝ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ

Παραμένει πρωθυπουργός αμισθί

Σε επανεξέταση της ενεργειακής της πολιτικής προχωρεί η Ιαπωνία, παίρνοντας το μάθημά της από τη μεγάλη πυρηνική κρίση, αναθεωρώντας τα σχέδιά της για μεγαλύτερη εξάρτηση από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και προωθώντας τις ανανεώσιμες πηγές, την ώρα που ο Ναότο Καν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και ανακοινώνει ότι θα σταματήσει να αμείβεται ως πρωθυπουργός.

Η χώρα θα πρέπει να εξετάσει από την αρχή τα ενεργειακά της σχέδια μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της, Ναότο Καν. Η πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα αποτελούσαν τους πυλώνες της ιαπωνικής ενεργειακής πολιτικής, τώρα όμως προστίθενται και δύο καινούργιοι, που θα είναι οι ανανεώσιμες πηγές και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι παραιτείται της πρωθυπουργικής αποζημίωσης μέχρι να αντιμετωπιστεί η κρίση στη Φουκουσίμα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που του αναλογούν ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης που προωθούσε την πυρηνική ενέργεια.

«Θα συνεχίσω να λαμβάνω την αμοιβή μου ως μέλος του Κοινοβουλίου, όχι όμως και την πρωθυπουργική αποζημίωση ούτε τα σχετικά πριμ», εξήγησε ο Ναότο Καν και επισήμανε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco) φέρουν μεγάλη ευθύνη για την πυρηνική κρίση.

Οκτώ επικεφαλής της Tepco, που είναι η διαχειρίστρια εταιρεία του σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσαν επίσης ότι παραιτούνται από ολόκληρο το μισθό τους. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μειώσει τις αμοιβές των μεσαίων στελεχών της κατά 25% και αυτές των απλών εργαζομένων κατά 20%.

Χθες η εταιρεία ζήτησε επισήμως βοήθεια από το ιαπωνικό κράτος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις της σοβαρής κρίσης, αλλά και το βάρος των αποζημιώσεων.

Τα προηγούμενα σχέδια του Τόκιο ήταν να ανεβεί από 30 σε 50% το ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2030. Τώρα όμως το σχέδιο αυτό θα εξεταστεί από την αρχή και θα δοθεί έμφαση στην εξασφάλιση των υψηλότερων προδιαγραφών ασφάλειας σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς.

Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε χθες ότι το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα αποκάλυψε «σημαντικές ελλείψεις» στα παγκόσμια συστήματα πυρηνικής ασφάλειας και ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη στη Νέα Υόρκη, για το θέμα αυτό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρηνικά
Ιαπωνία