Έντυπη Έκδοση

Υγεία και παιδεία ο επόμενος στόχος

Εκτακτα εισπρακτικά μέτρα για να κλείσουν οι «τρύπες» του 2011, ταχύτερη εφαρμογή των παρεμβάσεων του μεσοπρόθεσμου πακέτου αλλά και σκληρότερο μαχαίρι στις κοινωνικές και άλλες δαπάνες βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ελλάδας - τρόικας.

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό θα βρεθούν ξανά στο δρόμο ύστερα από την υιοθέτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό θα βρεθούν ξανά στο δρόμο ύστερα από την υιοθέτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Η τελευταία δεν δέχεται ότι θα έρθουν έσοδα από περικοπές στη σπατάλη και τη φοροδιαφυγή και στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις εξετάζεται κάθε πιθανό κονδύλι περικοπής δαπανών αλλά και εύρεσης έστω και πρόσκαιρων εσόδων:

*Εξίσωση φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Θεωρείται σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί, ή έστω να επιβληθεί χαμηλότερος συντελεστής. Το δυστύχημα είναι -λένε αρμόδια στελέχη- ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε τουλάχιστον να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο ώστε να διασφαλίσει χαμηλότερη τιμή προ φόρων...

*Εξετάζεται η επιβολή από φέτος του αυξημένου ειδικού φόρου στα αναψυκτικά (προβλέπεται στο μνημόνιο για το 2012) αλλά και η αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ.

*Προωθείται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η επιβολή τέλους διατήρησης-ρύθμισης αυθαιρέτων.

*Εξετάζεται η αύξηση της έκτακτης εισφοράς των επιχειρήσεων και η επιβολή του πράσινου φόρου στις εταιρείες με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

*Το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων εισέρχεται ξανά στην κλίνη του Προκρούστη και από «δίκαιο» που ήθελε να το ονομάσει η κυβέρνηση μετατρέπεται σε... λιτό. Θα τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο και οι οριστικές αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την τελική «τρύπα» που θα προκύψει στον προϋπολογισμό.

*Απολύσεις στο Δημόσιο. Ο κανόνας 1 προς 5 έγινε 1 προς 10. Μειώνονται κατά 50% οι προσλήψεις συμβασιούχων. Η τρόικα έχει θέσει στο τραπέζι ακόμη και απολύσεις μόνιμου προσωπικού σε θέσεις ή φορείς που θα καταργηθούν. Μετέωροι μένουν χιλιάδες συμβασιούχοι και όσοι περίμεναν μετά από διαγωνισμούς την πρόσληψή τους.

*Λουκέτο σε ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου. Η απογοήτευση της τρόικας για την πρόοδο των παρεμβάσεων στις «προβληματικές» ΔΕΚΟ ήταν μεγάλη. Προτείνονται ριζικές λύσεις για λουκέτα- συγχωνεύσεις σε μεγάλες ΔΕΚΟ και σε εκατοντάδες φορείς του Δημοσίου, που είτε θα ενσωματωθούν στα αρμόδια υπουργεία ή θα κλείσουν οριστικά.

*Η ανάγκη πρόσθετης περιστολής δαπανών στον κλάδο υγείας και κοινωνικής πρόνοιας φέρνει μεγάλες ανατροπές στια κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα αλλά και τον κίνδυνο πρόσθετης συμμετοχής στις ιατρικές εξετάσεις και στην περίθαλψη. Επίσης δρομολογούνται νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό, χωρίς να αποκλείονται παρεμβάσεις και στις βασικές συντάξεις. Επιταχύνονται οι διαδικασίες συγχωνεύσεων νοσοκομείων.

*Παιδεία. Ταχύτερες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολών και σκέψεις για συμμετοχή στην κρατική δαπάνη για την παιδεία καθώς και είσοδο των ιδιωτών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητά η τρόικα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο