Έντυπη Έκδοση

Αγουροξύπνημα με ριπή

Το πρώτο ένοπλο προϊόν «επαναστατικής» αντίδρασης, 16 μέρες μετά τον φόνο του 15χρονου μαθητή Αλέξ. Γρηγορόπουλου από αστυνομικό στα Εξάρχεια, βρίσκεται από χθες στο πάνω ράφι της αντιτρομοκρατικής έρευνας, με πλήθος ερωτημάτων να παίρνουν θέση γύρω από λίγα, αλλά ξεκάθαρα δεδομένα.

Κλούβα των ΜΑΤ εν κινήσει, με πλήρωμα κρανοφόρους, έπεσε σε ενέδρα ένοπλης προσβολής με αυτόματο όπλο «καλάσνικοφ», λίγες δεκάδες μέτρα από τη βάση της στου Γουδή. Ο ένοπλος δράστης, ευρισκόμενος πίσω από παλιό πυροβολείο-μνημείο στον περιφραγμένο χώρο της Πολυτεχνειούπολης, έριξε τουλάχιστον εφτά σφαίρες στην κλούβα ακολουθώντας την πορεία της προς τα δεξιά. Μόνο δύο σφαίρες πέτυχαν το όχημα και ουδείς τραυματίστηκε. Η έρευνα στον χώρο της επίθεσης, εξ αιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την είσοδο αστυνομικών, καθυστέρησε αρκετές ώρες και η αυτοψία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, ενώ οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν στις 5.50' τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, βρέθηκαν στον χώρο του πυροβολείου εφτά κάλυκες διαμετρήματος 7,62 mmx39 που σημαίνει ρίψη από «καλάσνικοφ».

Δύο βολίδες

Στο όχημα των ΜΑΤ από το πρωί είχαν βρεθεί δύο παραμορφωμέντες βολίδες, μία στο σασί αφού είχε τρυπήσει το πίσω δεξιό λάστιχο και μία στον χώρο του ψυγείου της μηχανής που βρίσκεται στο πίσω μέρος της κλούβας.

Αλλες διατρήσεις δεν ανιχνεύθηκαν στο όχημα που σημαίνει ότι τουλάχιστον πέντε, ηθελημένα ή όχι, δεν βρήκαν τον στόχο.

Οπως λέγεται χαρακτηριστικά από αρμόδιους αξιωματικούς, εάν ο δράστης συνειδητά δεν ήθελε να σκοτώσει ή να τραυματίσει, ήταν άπειρος και αγχωμένος.

Οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν από δύο σημεία που απέχουν λίγα μέτρα μεταξύ τους, γεγονός που επιβεβαιώνει η θέση των καλύκων που βρέθηκαν. Δύο στο ένα σημείο και πέντε στο άλλο.

Οι αστυνομικοί άκουσαν τους πυροβολισμούς, έπεσαν στο πάτωμα, η κλούβα ανέπτυξε όση ταχύτητα γινόταν, με σκασμένο λάστιχο, πέρασε με κόκκινο τη διασταύρωση Κοκκινοπούλου και Κατεχάκη και σταμάτησε έξω από το 451 Νοσοκομείο του Στρατού.

Μία από τις αναμενόμενες συνέπειες του φόνου του 15χρονου μαθητή ήταν, για τους ειδικούς και τις Αρχές, η αναζωπύρωση των φαινομένων ένοπλης επαναστατικής δράσης και μάλιστα σε... πρώτο χρόνο.

Εκείνο που τους προβληματίζει είναι εάν η επίθεση στην κλούβα μπορεί να είναι έργο οργάνωσης που δραστηριοποιείται μετά το 2003 (Επαναστατικός Αγώνας, ΛΕΔ, Λαϊκή Θέληση, Ενοπλη Επαναστατική Δράση) ή αν πρόκειται για έργο νεότευκτης ομάδας ένοπλης ανυπακοής και αντίδρασης μετά τον φόνο του 15χρονου μαθητή που σημαδεύει τα αντικρατικά αντανακλαστικά μιας γενιάς.

Ο χώρος

Εκείνο που επίσης προβληματίζει είναι η επιλογή του χώρου για την ένοπλη επίθεση (πανεπιστημιακό άσυλο), κάτι εντελώς ασυνήθιστο στην πρακτική οργανώσεων επαναστατικής βίας ανέκαθεν. Φυσικά οι διωκτικές αρχές δεν προβληματίζονται ποτέ από σενάρια προβοκατσιών που μπορεί να αναπτύσσει, π.χ., ένα κόμμα.

Σχετικά με το θέμα ο υπουργός Εσωτερικών Προκ. Παυλόπουλος σχολίασε: Το περιστατικό ερευνάται. Θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις, θέλω να σας πω κάτι: οι άνδρες της διμοιρίας πήγαν κανονικά στη δουλειά τους και εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους».

Για ασάφεια στην ενημέρωση σχετικά με το χθεσινό περιστατικό της επίθεσης κατά του λεωφορείου των ΜΑΤ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ την αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο. «Σε μια χρονική στιγμή που η ασφάλεια των πολιτών έχει κλονιστεί και ο πολίτης νιώθει απροστάτευτος πρέπει να λέγονται αλήθειες. Η ασφάλεια των πολιτών είναι σημαντική και η ενημέρωση πρέπει να είναι άμεση και όχι αποτέλεσμα διύλισης πληροφορίας», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη. Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τη φυσική και πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας, τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει τη χώρα.

«Ταχύτατη»...

Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών απάντησε: «Η ενημέρωση για το περιστατικό είναι ταχύτατη και πλήρης με βάση τα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη έρευνα. Οσο για τα περί σύγχυσης και πολυγλωσσίας, αυτά ενδημούν μόνο στο ΠΑΣΟΚ, όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατες δηλώσεις των στελεχών του».

Επίσης, με αφορμή τους πυροβολισμούς στην κλούβα των ΜΑΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ, Μάκης Μαΐλης, δήλωσε: «Οι προβοκάτσιες κατά του εργατικού-λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος συνεχίζονται. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να επαγρυπνούν».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Ανδρέας Καρίτζης, αναφερόμενος έμμεσα στο θέμα των πυροβολισμών στην κλούβα των ΜΑΤ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τον κάλεσε «να ακούσει τις αγωνίες των μαθητών, των φοιτητών και των εργαζομένων και να εγκαταλείψει μια στρατηγική έντασης που οδηγεί σε αδιανόητα φαινόμενα, όπως πυροβολισμοί σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, τα οποία πρέπει άμεσα να σταματήσουν».

* Τηλεφώνημα που έγινε στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Ζούγκλα», σύμφωνα με το οποίο την ευθύνη για την επίθεση στην κλούβα των ΜΑΤ αναλαμβάνει η οργάνωση «Λαϊκή Δράση», δεν αξιολογήθηκε από την αστυνομία ως σοβαρό. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αλέξης Γρηγορόπουλος
Για το ίδιο θέμα
Αναλαμβάνει την ευθύνη ο «Επαναστατικός Αγώνας»
Μήπως, μήπως, μήπως;