Ηλεκτρονική Έκδοση

«Προτεραιότητα μας είναι η ισότητα, η πρόοδος, η αλληλεγγύη»

Το μανιφέστο του «Πραγματική Δημοκρατία τώρα»

Οι διαδηλωτές της Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης δηλώνουν την αντίθεσή τους στο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και την οικονομία της ανεργίας

Στη δημοσιότητα έχει δοθεί το μανιφέστο της κίνησης «Πραγματική Δημοκρατία τώρα» (Democracia Real Ya), που τις τελευταίες ημέρες έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος με τις ογκώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχει οργανώσει στη Μαδρίτη και σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ισπανίας. Το enet.gr επιχείρησε μια απόδοση του κειμένου στα ελληνικά:

Είμαστε απλοί άνθρωποι. Είμαστε σαν κι εσάς: άνθρωποι που κάθε πρωί πηγαίνουν να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Είμαστε άνθρωποι που εργάζονται σκληρά κάθε ημέρα για να ζήσουν και να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στους γύρω μας.

Κάποιοι από εμάς είναι προοδευτικοί, κάποιοι άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί έχουν «πιστεύω», μερικοί δεν έχουν. Μερικοί έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία, και άλλοι είναι απολίτικοι.  Ολοι μας όμως είμαστε ανήσυχοι και θυμωμένοι  από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που βλέπουμε γύρω μας. Από τη διαφθορά των πολιτικών, των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών... Από το ότι οι απλοί άνθρωποι αισθάνονται αβοήθητοι.

Αυτή η κατάσταση μας πληγώνει όλους καθημερινά.  Ομως αν ενωθούμε μπορούμε να την αλλάξουμε. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας.

Πιστεύουμε ότι:

-Προτεραιότητα για κάθε προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η ισότητα, η πρόοδος, η αλληλεγγύη, η ελευθερία της συμμετοχής στον πολιτισμό, την οικολογική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, την ευημερία και την ευτυχία των ανθρώπων.

-Υπάρχουν βασικά δικαιώματα που πρέπει να προστατεύονται στην κοινωνία μας: το δικαίωμα στη στέγαση, την απασχόληση, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την πολιτική συμμετοχή, την ελεύθερη προσωπική ανάπτυξη, τα δικαιώματα του καταναλωτή, το δικαίωμα για μια υγειή και ευτυχισμένη ζωή.

-Με τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα η κυβέρνηση και το οικονομικό μας σύστημα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προτεραιότητες και αυτό αποτελεί πλέον εμπόδιο για την πρόοδο των ανθρώπων.

-Δημοκρατία σημαίνει κυβέρνηση του λαού (δήμος = λαός, κράτος = κυβέρνηση), και αυτό θα πρέπει να συμβαίνει. Αντίθετα, ξέρουμε όλοι ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν θέλει καν μας ακούσει. Το καθήκον τους θα έπρεπε να είναι να μεταφέρουν τη φωνή μας στα εθνικά και διεθνή θεσμικά όργανα, να διευκολύνουν την συμμετοχή των πολιτών μέσα από κανάλια άμεσης επικοινωνίας, να λειτουργούν προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας και όχι υπέρ των πλουσίων που ευημερούν εις βάρος μας, όχι ακολουθώντας πιστά μονάχα τις προσταγές των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων τα οποία έχουν επιβάλει τη δικτατορία και την κομματοκρατία.

-Η συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια των λίγων παράγει ανισότητα, προκαλεί εντάσεις, φέρνει αδικία, η οποία οδηγεί στη βία. Κι εμείς την απορρίπτουμε.Το απαρχαιωμένο οικονομικό μοντέλο παγιδεύει την ατμομηχανή της κοινωνίας μέσα σε ένα φαύλο κύκλο όπου οι λίγοι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι πολλοί βουλιάζουν στη φτώχεια τη μιζέρια. Και έτσι καταρρέουμε. Μοναδικός σκοπός του συστήματος είναι η συσσώρευση κεφαλαίων σε βάρος της αποτελεσματικότητας και της ευημερίας της κοινωνίας.

-Η σπατάλη πόρων οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη, δημιουργώντας ανεργία και οι καταναλωτές πολίτες αποτελούν μέρος του κέντρου βάρους σε ένα μηχάνημα σχεδιασμένο να εμπλουτίσει μια μειοψηφία που δεν ξέρει τις ανάγκες μας.

-Είμαστε ανώνυμοι αλλά χωρίς εμάς τίποτα δεν θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς εμείς κινούμε τον κόσμο. Αν σαν κοινωνία μάθουμε να μην εμπιστευόμαστε αφηρημένες οικονομικές αποδόσεις που ποτέ δεν ωφελούν τους πολλούς, μπορούμε να εξαλείψουμε τις καταχρήσεις και τις ελλείψεις από τις οποίες σήμερα όλοι υποφέρουμε. Χρειάζεται μια ηθική επανάσταση... Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα σε μια αγορά…
 
Για όλα τα παραπάνω, είμαι εξοργισμένος.
Νομίζω ότι μπορώ να το αλλάξουμε.
Νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.
Ξέρω ότι μαζί μπορούμε.
Παρέα με εμάς. Είναι δικαίωμά σας.

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

19 σχόλια

11 Ο/Η ΑΦΙΔΝΑΙΟΣ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Οι Ισπανοί αποπνέουν πολιτισμό. Τι δουλειά έχουμε εμείς με αυτούς. Εδώ καταβαίνουν οι φράξιες συμφερόντων και τα καίνε όλα μαχόμενοι για την αργοσμισθία τους και την εκπλήρωση του "δημοκρατικού" ονείρου τους, διορισμός, σύνταξη στα 45, πίσω στο χωριό είτε " βάρδια" μέσα στο πρακτορείο ΟΠΑΠ.
12 Ο/Η Βίκυ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Καθαρές κουβέντες , απλά λόγια κι όχι ξύλινος λόγος! Δεν ξέρω αν πίσω τους κινούνται κόμματα και ούτε με ενδιάφέρει, σημασία έχει ότι αυτή είναι η αλήθεια και μπορούν να την εκφράσουν με τρόπο που αγγίζει το νου και την καρδιά. Ποιός δεν θα ακολουθούσε ένα τέτοιο κίνημα σήμερα ? Μπορεί να είμαστε οκνοί και ετεροφωτισμένοι σαν λάος παράλληλα όμως είμαστε και αρκετά λαός των αισθημάτων σχεδόν χωρίς καλή σχέση με ότι έχει λογική εξήγηση . Παρασυρόμστε εύκολα από ότι μας αγγίζει συναισθηματικά . Κι αυτό το ξέρουν όλοι όσοι μας πουλάνε υποσχέσεις με γλυκανάλατα χαμόγελα επιτυχίας ! Επίσης σαν λαός εκπαιδευτήκαμε κι όχι τυχαία στο ρουσφέτι και στη κομματοεξυπηρέτηση ! Αυτά συμβαίνουν κι αλλού στο κόσμο αλλά εδώ είναι νόμος "Ο μπάρμπας στην Κορώνη" ! Είμαι με τους Ισπανούς , Γάλλους , Αιγύπτιους , Σύριους και όλους τους λαούς του κόσμου που ζητούν δικαίωση αλλά είμαι και μαζί με όποιον έλληνα αγωνίζεται για τον ίδιο λόγο! Αγαπητέ κ. Κοροβίλα συγνώμη αλλά οι διανοούμενοι προπορεύονται και εμπνέουν τον απλό λαό σε κινήματα δεν τον ακολουθούν απλά όταν αυτά τα κινήματα ετοιμαστούν από άλλους (χωρίς να το υποτιμώ και αυτό) γιατί κάπως έτσι ξεφυτρώνουν οι χρυσαυγήτες!! Καιρός να βρούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί με άλλους λαούς για τα αυτονόητα! Για μια κοινωνία δίκαιη και πολιτισμένη όχι σαν αριθμοί σε μια γελεοία απογραφή αλλά σαν άνθρωποι μοναδικοί και ανεπανάληπτοι συμμέτοχοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι!Πιστεύω ότι σύντομα θα τα πούμε στο πεζοδρόμιο χωρίς κουκουλοφόρους και βία..Οι λάοι που ξεσηκώνονται θα μας εμπνεύσουν αργά ή γρήγορα!
13 Ο/Η Ευάγγελος Αλεξανδρής έγραψε: (πριν 10 έτη)
ΘΥΜΩΣΤΕ!
Το σλόγκαν αυτό προέρχεται από τις περασμένες γενιές που δημιούργησαν με μόχθο την Ευρωπαϊκή οικογένεια και απευθύνεται στη νέα γενιά που πρέπει να διεκδικήσει το ρόλο της στη νέα πραγματικότητα. Χρειάζεται μια πολιτική παρέμβαση των νέων με τις αξίες τους στο σαθρό οικοδόμημα του Ευρώ, που από τραπεζικό τέχνασμα τεχνοκρατών πρέπει να μετατραπεί επειγόντως σε πολιτικό όραμα μια ανοιχτής κοινωνίας.
Ο ριζοσπαστισμός των νέων είναι πολύτιμη, μοναδική ενέργεια, ώστε να κινηθείο ο μύλος των κεκτημένων συμφερόντων κάθε συντεχνίας, κάστας, ιερατείου και να μεταφερθεί το κέντρο λήψης πολιτικών αποφάσεων από τις κυβερνώσες ελίτ, μυστικά επιτελεία παγκόσμιας ολιγαρχίας, σε διακρατικά δημοκρατικά σχήματα κοινής γνώμης και το διαδίκτυο είναι το πρώτιστο εργαλείο απεξάρτησης από ιδεολογικούς μηχανισμούς αντίδρασης.
14 Ο/Η dimitris sarris έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ποτε με το καλο κ εμεις θα συμετασχουμε για μια επιτελους καλυτερη ζωη ...?
15 Ο/Η ΟΛΟΙΜΑΖΙ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Οι καιροί είναι ώριμοι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε τη δύναμη να καθορίσουμε τις τύχες μας. Ας ενώσουμε τις φωνές μας και ας τις μετατρέψουμε σε νέες σάλπιγγες της Ιεριχού. Ενωμένοι μπορούμε να γκρεμίσουμε τα τοίχοι που μας χωρίζουν από μια ζωή που χαρακτηρίζεται από αξιοπρέπεια και ποιότητα, μια ζωή που να αξίζει να τη ζει κανείς και να προσφέρει γόνιμο έδαφος για όνειρα και όχι μια ζωή που αντιπροσωπεύει τους χειρότερους εφιάλτες μας. Ας ΔΗΜΙΟΥΡΓΉΣΟΥΜΕ τις συνθήκες.
16 Ο/Η LAMAR έγραψε: (πριν 10 έτη)
Πρέπει δηλαδή να βγει στους δρόμους όλη η Ευρώπη για να ξυπνήσουμε επιτέλους και μεις από την απερίγραπτη ηλιθιότητά μας???????????????
Λέμε για τους πολιτικούς μας ότι μόνο τον εαυτό τους σκέφτονται... ενώ εμείς δηλαδή τι κάνουμε???? είμαστε καλύτεροι????
Αντί να βγούμε σαν τρελλοί στους δρόμους και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας - καθόμαστε στη μικρή οθόνη ή σερφάρουμε χαζά στο internet - αφήνοντάς τα σε άλλους !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ήρθε η μεγάλη ώρα όλοι μας να πάρουμε πια την κατάσταση στα δικά μας χέρια ... τα οποία φυσικά και έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη από όλους αυτούς...τους σκληρούς και απάνθρωπους εκμεταλλευτές όλου του κόσμου!!!!!!!!!!!!!!!!
ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ - ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ - ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ!!!!!!!!!!
17 Ο/Η Ζώγια έγραψε: (πριν 10 έτη)
Συμφωνώ και επαυξάνω. Επειδή όμως βαρέθηκα να ακούω και να λέω λόγια, σκέφτομαι αν θα υπήρχε κάποιος τρόπος δράσης. Θέλετε να κάνουμε προτάσεις; Προτείνω λοιπόν αν γίνουν εκλογές, πράγμα πολύ πιθανό, να μαζευτούμε όλοι εμείς που συμφωνούμε με τα παραπάνω, σε κεντρικές πλατείες ανά πόλη, από την αυγή μέχρι τη δύση του ήλιου,με κιθάρες και σουβλάκια και χωρίς καμιά επιθετικότητα να κάνουμε μια γιορτή, ένα μεγάλο πάρτι! Να μην πάει κανείς να ψηφίσει. Μ' αρέσει όταν με το μυαλό μου κάνω την εξής εικόνα. Χιλιάδες κόσμου στο Σύνταγμα, μπροστά από τη Βουλή να τραγουδάμε "Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα".
18 Ο/Η ΟΛΟΙΜΑΖΙ έγραψε: (πριν 10 έτη)
Πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις τις δικές τους για να κινηθούμε; Ας δώσουμε ένα ραντεβού και ας το προωθήσουμε. Ας γίνουμε η μαγιά.
19 Ο/Η Ανθρώπινα έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ωραία, να κλείσουμε το ραντεβου.
Το πρώτο Σάββατο του Ιούνη είναι καλά;
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 19

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Οικονομική κρίση
Στο διαδίκτυο
Για το ίδιο θέμα
Ισπανία: Εξαπλώνεται το κίνημα των «Ιντιγνάδος»
Στους δρόμους οι Ισπανοί παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων
Ισπανία: Παραμένουν «Αγανακτισμένοι» στις πλατείες
Ανοιχτή πρόσκληση για μια καλύτερη ζωή
Η δική τους Ταχρίρ