Έντυπη Έκδοση

Μείωση 10% σε αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα

«Ψαλίδι» στον προνοιακό τομέα βάζει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσει περαιτέρω κονδύλια για την... τρόικα.

Στο στόχαστρο μπαίνουν αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, τα οποία με βάση τους σχεδιασμούς θα περισταλούν κατά 10% προκειμένου να εξοικονομηθούν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Το ύψος των προνοιακών επιδομάτων αγγίζει σήμερα τα 900 εκατ. ευρώ και η ηγεσία του υπουργείου ευελπιστεί με ένα ξεκαθάρισμα, έως το Σεπτέμβριο να περικόψει τα... περιττά, ήτοι διπλά επιδόματα και συντάξεις που χορηγούνται παράνομα. Τώρα αν μαζί με τα ξερά καούν και τα χλωρά παραμένει άγνωστο.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιδιώκει, επίσης, να περιστείλει 250 εκατ. ευρώ και από τις προνοιακές δομές, δηλαδή υπηρεσίες και φορείς που κρίνονται μη αποτελεσματικοί! Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα και τις συντάξεις πάντως όπως εξηγεί στην «Κ.Ε.» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γ. Κατριβάνος: «Ολα θα ελεγχθούν με βάση τον κανονισμό και τα κριτήρια που ισχύουν στο ΙΚΑ ώστε να μπει τάξη. Οταν στο παρελθόν είχαμε επιχειρήσει να ελέγξουμε τη νομιμότητα των επιδομάτων μέσω των νομαρχιών και των δήμων υπήρχε φοβερή άρνηση από τους εμπλεκόμενους φορείς, ακόμη και από τους γιατρούς των επιτροπών. Ενδεικτικά στον Πειραιά, το 10% όσων λάμβαναν τέτοια οικονομική βοήθεια δεν πήγαν καν να επανεξεταστούν, γι' αυτό και τους κόπηκαν οι συντάξεις. Εάν γίνει το ξεκαθάρισμα, υπολογίζουμε ότι θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 10% τα επιδόματα και οι συντάξεις, που αντιστοιχεί σε 100 εκατ. ευρώ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κοινωνική πρόνοια
ΑμεΑ
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Για το ίδιο θέμα
Η κοινωνική πρόνοια πληρώνει τα σπασμένα του χρέους