Ηλεκτρονική Έκδοση

Έκλεισε ο εναέριος χώρος της Ισλανδίας

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Γκρίμσβοτν στην Ισλανδία

Τελευταία ενημέρωση:

Έκλεισε τελικά ο εναέριος χώρος της Ισλανδίας έπειτα και από την έκρηξη του πιο ενεργού ηφαιστείου της χώρας το Γκρίμσβοτν. Η στάχτη αναμένεται να φτάσει στη Βόρεια Σκοτία την Τρίτη αναφέρει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας ενώ προειδοποιεί ότι την Πέμπτη ενδέχεται να φτάσει μέχρι και την Ισπανία.

 "Αναμένουμε ότι η ηφαιστειακή τέφρα θα φτάσει στη βόρεια Σκοτία την Τρίτη 24 Μαΐου", ανακοίνωσε η Eurocontrol προσθέτωντας οτι  "Αν οι ηφαιστειακές εκπομπές συνεχιστούν με την ίδια ένταση, η τέφρα μπορεί να φτάσει στον εναέριο χώρο της δυτικής Γαλλίας και της βόρειας Ισπανίας την Πέμπτη 26 Μαΐου".

Παράλληλα μετεωρολόγος της Ισλανδίας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα φέρεται να μειώνεται.

Το ηφαίστειο το οποίο βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βατνατζοκούλ στα νοτιοανατολικά της χώρας, τελευταία φορά που είχε εκραγεί ήταν το 2004.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2010 η έκρηξη ενός άλλου ηφαιστείου στην Ισλανδία είχε προκαλέσει χάος στις αερομεταφορές, καθώς η ηφαιστειακή τέφρα εκτοξευόταν σε μεγάλα ύψη.

Χθες  οι επιστήμονες προσπαθούν να φανούν καθησυχαστικοί εκτιμώντας  ότι δεν πρόκειται να προκύψει κάτι ανάλογο.

Όμως η  μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας νωρίτερα ανέφερε ότι το ηφαίστειο εκτόξευσε  ένα νέφος λευκού καπνού σε ύψος 20 χιλιομέτρων, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις στις προσεχείς έξι ώρες αναμένεται η ηφαιστειακή στάχτη να εξαπλωθεί πάνω από την Ισλανδία.

"Το αεροδρόμιο του Κεφλαβίκ, το κύριο διεθνές μας αεροδρόμιο, κλείνει. Ο εναέριος χώρος κλείνει και η πρόβλεψη για τις επόμενες έξι ώρες αναφέρει ότι οι στάχτες από το ηφαίστειο θα εξαπλωθούν σήμερα πάνω από την Ισλανδία οδηγώντας στο κλείσιμο των περισσότερων αεροδρομίων της Ισλανδίας όσο προχωράει η μέρα," αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Isavia, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

Παράλληλα σήμερα η  Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Eurocontrol) ανακοίνωσε  ότι δεν αναμένει να υπάρξουν προβλήματα στις ευρωπαϊκές ή υπερατλαντικές πτήσεις εξαιτίας της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία τουλάχιστον για ένα 24ωρο.

"Επί του παρόντος δεν έχουν επηρεαστεί οι ευρωπαϊκές ή οι υπερατλαντικές πτήσεις και η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει έτσι για το επόμενο 24ωρο. Οι αεροπορικές εταιρίες ενημερώνονται διαρκώς για την εξέλιξη της κατάστασης, " αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Eurocontrol.

   
   

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Ισλανδία
Για το ίδιο θέμα
Εξαπλώνεται το σύννεφο της ισλανδικής ηφαιστειακής στάχτης
Προβλήματα στις αερομεταφορές προκαλεί η ηφαιστειακή στάχτη από την Ισλανδία
Ηφαιστειακή τέφρα προσγειώνει την Qantas σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία