Έντυπη Έκδοση

Το Γκρίμσβοτν «ξύπνησε» σκεπάζοντας την Ισλανδία με ηφαιστειακή στάχτη

Καλυμμένη με ηφαιστειακή στάχτη η Ισλανδία, ύστερα από το ξύπνημα του πιο ενεργού ηφαιστείου της χώρας το Σάββατο, που «πάγωσε» τις εσωτερικές πτήσεις αλλά δεν προκάλεσε προβλήματα στις ευρωπαϊκές ή υπερατλαντικές πτήσεις, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Σήμερα αναμένεται να αποκατασταθεί η εναέρια κυκλοφορία στην Ισλανδία, ενώ σε ειδική ανακοίνωση προς τις αεροπορικές εταιρείες υπογραμμίζεται ότι εάν δεν σταματήσει η δραστηριότητα του Γκρίμσβοτν, ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να φτάσει την Τρίτη σε τμήματα της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Η στήλη στάχτης και καπνού, που έφτασε σε ύψος 20 χλμ. από τον κρατήρα του ηφαιστείου Γκρίμσβοτν, ξύπνησε στην Ισλανδία τις μνήμες του περσινού Απριλίου (2010), όταν η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊαφιαλαϊόκουλ προκάλεσε για ημέρες χάος στις αερομεταφορές πάνω από την Ευρώπη.

Αμέσως απαγορεύτηκαν οι πτήσεις σε περιοχές κοντά στο Γκρίμσβοτν, που βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βατναγιόκουλ, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, και στη συνέχεια το ένα μετά το άλλο έκλεισαν τα αεροδρόμια της χώρας. Την προηγούμενη φορά που είχε εκραγεί, το 2004, δεν είχαν κλείσει αεροδρόμια αλλά οι υπερατλαντικές πτήσεις αναδρομολογήθηκαν νότια της Ισλανδίας.

Ενώ τα διεθνή ΜΜΕ γέμισαν με φωτογραφίες που απεικονίζουν «λευκά μανιτάρια» καπνού πάνω από τα κοντινά όρη του Γκρίμσβοτν, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας και το συμβουλευτικό κέντρο για την ηφαιστειακή σκόνη υποστηρίζουν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητά του ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες. «Το Γκρίμσβοτν είναι πολύ ισχυρό ηφαίστειο και το παρακολουθούμε στενά, ακόμη και αν οι τελευταίες εκρήξεις ήταν άκακες», υποστηρίζει ο Παλ Εϊναρσον, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισλανδία
Για το ίδιο θέμα
Ελεύθερος από ηφαιστειακή στάχτη ο ευρωπαϊικός ουρανός