Έντυπη Έκδοση

«Chroma Musika» από τον Καναδά

Το Χάμελιν είναι μια πλούσια πόλη, με κατοίκους φιλοχρήματους και εγωιστές. Οταν έρχεται ο χειμώνας, γεμίζει από χιλιάδες ποντίκια, που τρώνε ό,τι βρεθεί μπροστά τους. Κι εκεί που όλοι έχουν απελπιστεί, εμφανίζεται ένας άνδρας, ντυμένος με πολύχρωμα ρούχα και κρατώντας μόνο μια φλογέρα στα χέρια του.

Υπόσχεται να διώξει τα ποντίκια, αρκεί οι κάτοικοι να δώσουν τρόφιμα και ρούχα στους γύρω χωρικούς. Ο αυλητής απομακρύνει τα ποντίκια, οι κάτοικοι, όμως, δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία τους. Τότε, ο παράξενος άνδρας θα δώσει στους κατοίκους ένα μάθημα που θα το θυμούνται για πάντα.

Ο κλασικός γερμανικός θρύλος «Αυλητής του Χάμελιν» γίνεται μουσικό παραμύθι για την αχαριστία, την απληστία και τη συμπόνια. Σε αυτόν βασίστηκε η «Μαγική Φλογέρα», σε κείμενα Χριστίνας Μανιά και μουσική και στίχους Γιάννη Γεωργαντέλη.

Στο cd που συνοδεύει το βιβλίο συμμετέχουν πενήντα τέσσερα παιδάκια από το Μόντρεαλ, τα οποία επιλέχθηκαν με ακροάσεις για να συμμετάσχουν στην παιδική χορωδία Chroma Musika/ Socrates. Τα παιδιά αυτά προέρχονται από δεκαπέντε διαφορετικά σχολεία του Μόντρεαλ, αλλά η πλειονότητά τους αντλείται από τα ελληνικά σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, μέσα στα οποία τα παιδιά διδάσκονται 9 ώρες ελληνικά την εβδομάδα (εκτός από τα γαλλικά και αγγλικά, που είναι οι 2 επίσημες γλώσσες).

Αφηγείται ο Μάκης Παπαγαβριήλ, ενώ τους κύριους ρόλους ερμηνεύουν οι βραβευμένοι ομογενείς λυρικοί τραγουδιστές Μαρία Διαμαντή και Δημήτρης Ηλίας, καθώς και η Μαριαλένα Σπίνουλα.

Πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των κυβερνήσεων του Καναδά και του Κεμπέκ, του Δήμου του Μόντρεαλ και της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ. *

«Μόνος»... με την ΕΜΙΑΝ

Το Σάββατο, από τη 1.00 στο κέντρο «Μόνος», Ηρώων Πολυτεχνείου 15, κοντά στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, η ΕΜΙΑΝ και το Σωματείο «Φίλοι της ΕΜΙΑΝ» διοργανώνουν εκδήλωση για «μεγάλο γλέντι, χορό και τραγούδι». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις από τα γραφεία της ΕΜΙΑΝ (τηλ. 210-3641222), Δευτέρα και Παρασκευή ώρες 10.30-14.30 και Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη ώρες 16.00-20.00. Κέντρο «Μόνος», τηλ. 210-9939900. Τρόπος μετάβασης: με τις αστικές συγκοινωνίες: από Σταθμό Μετρό Δάφνης, λεωφορείο 237 (Στ. Δάφνης-Ανω Ηλιούπολη), στάση πλ. Εθνικής Αντίστασης. Με αυτοκίνητο, από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, μετά το Συγκρότημα Πολυκλαδικών Σχολείων αριστερά ανεβαίνουμε την οδό Ανεξαρτησίας και στο τέρμα της αριστερά την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

*Στο Σχιστό (περιοχή πρώην Λατομείων) πραγματοποιήθηκε φέτος η 3η Πανελλήνια Διασωστική Ασκηση που διοργάνωσε η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κορυδαλλού (ΕΔΟΚ) με τη συμμετοχή ομάδων πολιτικής προστασίας και εθελοντών. Στην άσκηση πήραν μέρος 45 εθελοντές μέλη των διασωστικών ομάδων Πετρούπολης και Φιλαδέλφειας, καθώς και οι πρόσκοποι Νίκαιας-Κορυδαλλού και εργαζόμενοι της Δημοτικής Αστυνομίας Αιγάλεω. Σκοπός της άσκησης ήταν να γίνει ένα όσο το δυνατόν ρεαλιστικό σενάριο αστικής διάσωσης τροχαίου, σεισμού, ορεινής διάσωσης με χρήση ορειβατικού εξοπλισμού, καθώς και δασικής πυροπροστασίας-πυρόσβεσης με τη συνεργασία διάφορων διασωστικών ομάδων. «Η ΕΔΟΚ και τα μέλη της αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά το υψηλό τους επίπεδο. Αν και εθελοντές, που προσφέρουν από το υστέρημα του χρόνου τους και το απόθεμα της καρδιάς τους, διακρίνονται για τον επαγγελματισμό στο επίπεδο και στη συνέπεια της δράσης τους», δήλωσε ο δήμαρχος Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτης. Χ.ΠΑΠ.

Ψυχολόγοι στο ρόλο τους

Αγχος, αδιαφορία, αυθάδεια, ανησυχία, δισταγμός, πείσμα, τραυλισμός, φόβος. Τι γίνεται και πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε ως γονείς, όταν το παιδί εμφανίζει αυτές τις καταστάσεις; Ο ψυχολόγος Νίκος Παπαδόπουλος, μέσα από το βιβλίο του «Τι κάνω όταν το παιδί...», εκδόσεις Σαββάλα, δίνει σε γονείς και εκπαιδευτικούς ό,τι χρειάζονται για να επιτύχουν στο ρόλο τους, χωρίς να βασανίζονται αναποτελεσματικά. Πρόκειται για έργο άμεσα πρακτικό και χρηστικό, που απευθύνεται στο ευρύτατο κοινό. Η κυριότερη βάση του βιβλίου είναι εμπειρική, προέρχεται δηλαδή από την επικοινωνία του συγγραφέα με τους Ελληνες γονείς και εκπαιδευτικούς σε διάφορες διαλέξεις, από την πολύπλευρη εμπειρία του ως ειδικού ψυχολόγου, τις πολύχρονες επιμέρους εμπειρίες του από την υπηρεσία στη θέση του ψυχολόγου-συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και από την προσωπική του εμπειρία ως γονέα.

Αντιθέσεις

Διονύσης Σαββόπουλος

μουσικός

«Στείλτε τους μετανάστες σε αραιοκατοικημένα νησιά»

«9,84»

Κώστας Τσόκλης

εικαστικός

«Η Τέχνη θα έπρεπε να είναι ο αιώνιος αναρχικός»

«Ποντίκι»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα