Ηλεκτρονική Έκδοση

Εκταφή της σορού του Αλιέντε στη Χιλή

Τα οστά του πρώην προέδρου της Χιλής Σαλβαντόρ Αλιέντε ξέθαψαν οι αρχές της χώρας, προσπαθώντας να καθορίσουν αν ο Αλιέντε αυτοκτόνησε, ή δολοφονήθηκε.

Στρατιώτες και πυροσβέστες βγάζουν το πτώμα του Αλιέντε έξω από την προεδρική κατοικία τυλιγμένο σε ένα βολιβιανό πόντσο. Στρατιώτες και πυροσβέστες βγάζουν το πτώμα του Αλιέντε έξω από την προεδρική κατοικία τυλιγμένο σε ένα βολιβιανό πόντσο. "Μας φαίνεται σημαντικό για τη χώρα και για τον κόσμο να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε δικαστικά τις αιτίες του θανάτου και τις εξαιρετικά βίαιες συνθήκες που τον περιέβαλαν", δήλωσε η κόρη του Αλιέντε,  Ιζαμπέλ, που είναι σήμερα γερουσιαστής.

Η επίσημη ιστορία θέλει τον Αλιέντε να αυτοκτονεί -χρησιμοποιόντας μάλιστα το τουφέκι που του είχε χαρίσει ο φίλος του Φιντέλ Κάστρο- όταν κατά το πραξικόπημα του 1973, οι δυνάμεις του στρατηγού Αγκούστο Πινοσέτ περικύκλωσαν την προεδρική κατοικία, χτυπώντας την και με αεροσκάφη.

Αλλά καθώς ο θάνατος του δεν ερευνήθηκε ποτέ επίσημα, πολλοί πιστεύουν πως τον εκτέλεσαν οι στρατιωτικοί και στη συνέχεια συγκάλυψαν το έγκλημα.

Η τότε επίσημη νεκροψία που έγινε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, έλεγε ότι αυτοκτόνησε με μια σφαίρα κάτω από το πηγούνι.

Την πτώση του Αλιέντε ακολούθησαν 17 χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας του Πινοσέτ, στην οποία 3000 πολιτικοί αντίπαλοι του καθεστώτος σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν και χιλιάδες ακόμη φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν.

Η υπόθεση του Αλιέντε είναι μία από τις 726 υποθέσεις που εξετάζονται και αν και η σημερινή εκταφή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένεια του, ξυπνά σκοτεινές μνήμες σε όλη τη χώρα.    

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Χιλή
Για το ίδιο θέμα
Αυτοκτονία ο θάνατος του Αλιέντε