Ηλεκτρονική Έκδοση

Προβλήματα στις αερομεταφορές προκαλεί η ηφαιστειακή στάχτη από την Ισλανδία

Κλείνουν αεροδρόμια και στη Γερμανία

Τελευταία ενημέρωση:

Δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν από και προς την Σκωτία και εκατοντάδες επιβάτες αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις καθώς η ηφαιστειακή στάχτη από το ηφαίστειο Γκρίμσβοτν που εξερράγη το Σάββατο, μετακινείται προς την περιοχή.

Συνολικά περισσότερες από 500 πτήσεις ματαιωθηκαν  εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας που έχει επεκταθεί προς τον εναέριο χώρο της Σκωτίας και της βόρειας Ιρλανδίας ενώ αργά το βράδυ της Τρίτης η Υπηρεσία Ασφαλείας των Αεροδρομίων στη Γερμανία ανακοίνωσε το κλείσιμο των αεροδρομίων στη Βόρεια Γερμανία και συγκεκριμένα των αεροδρομίων της Βέρνης και του Αμβούργου, από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η British Airways, η ΚLM,η Aer Lingus και η Easyjet είναι ορισμένες από τις αεροπορικές εταιρείες που επέλεξαν να "παγώσουν" τις πτήσεις τους από και προς τη Σκωτία.

Στην Ιρλανδία, η Ryanair αντιδρά στην εντολή που έλαβε από τις αρμόδιες αρχές για να καθηλώσει σήμερα το πρωί τα αεροπλάνα της που σκόπευαν να πετάξουν από ή προς το Εδιμβούργο,τη Γλασκόβη και το Αμπερτίν, χαρακτηρίζοντας τις ακυρώσεις "αδικαιολόγητες".

Η ανησυχία ότι η ηφαιστειακή τέφρα ενδεχομένως να κάλυπτε τον εναέριο χώρο της Βρετανίας σήμερα, είχε σαν αποτέλεσμα την επίσπευση της αναχώρησης του Αμερικανού προέδρου από την Ιρλανδία με προορισμό το Λονδίνο.

Έτσι ο Μπαράκ Ομπάμα αντί για σήμερα το πρωί έφτασε χθες το βράδυ στη Βρετανία. Σημειώνεται ότι πέρσι η έκρηξη ενός άλλου ηφαιστείου στην Ισλανδία προκάλεσε χάος στις αερομεταφορές, καθώς 10 εκατομμύρια επιβάτες δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν αφού ακυρώθηκαν 100.000 πτήσεις.Το κόστος για τις εταιρείες υπολογίσθηκε στο 1,7 δισ. δολάρια.

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας, Ολαφούρ Γκρίμσον, μιλώντας στο CNN χαρακτήρισε ως την έκρηξη του Γκρίμσβοτν ως πολύ σοβαρή αλλά εκτίμησε πως δεν πρόκειται να σημειωθούν τα ίδια προβλήματα στις αερομεταφορές όπως πέρυσι.

"Πρόκειται για διαφορετικού είδους έκρηξη και πιστεύω ότι και η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη φέτος" δήλωσε ο ίδιος.

Όμως οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών έπεσαν χθες κατά 3 με 5 μονάδες καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν το κόστος που μπορεί να προκύψει από ενδεχόμενες ακυρώσεις πτήσεων.

Στο τελευταίο της ανακοινωθέν η σουηδική αρχή εναέριας κυκλοφορίας της Σουηδίας (LFV), ανακοίνωσε ότι η τέφρα αναμένεται απόψε στη Σουηδία αλλά ο αντίκτυπός της στην εναέρια κυκλοφορία θα παραμείνει περιορισμένος.

Η αντίστοιχη φιλανδική αρχή Finavia ανακοίνωσε σήμερα πως πιθανότερο είναι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας να είναι αρκετά αραιό ώστε να μην προκαλέσει προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία στις σκανδιναβικές χώρες.

Η εναέρια κυκλοφορία στη Νορβηγία επανήλθε στα κανονικά της επίπεδα, έπειτα από ορισμένα σύντομα και ασήμαντα προβλήματα που προκλήθηκαν σε πτήσεις από την ηφαιστειακή τέφρα, ανακοίνωσε η ένωση των νορβηγικών αεροδρομίων Avinor.

 «Η συγκέντρωση της τέφρας παραμένει τόσο μικρή στον νορβηγικό εναέριο χώρο που αναμένουμε μία επαναφορά της κυκλοφορίας στην ομαλότητα στην ηπειρωτική Νορβηγία έως τις 21.00, ώρα Ελλάδος σήμερα», τονίζει στο ανακοινωθέν της η Avinor και οι μοναδικές πτήσεις που ακυρώθηκαν ήταν συνδέσεις πετρελαϊκών εγκαταστάσεων με ελικόπτερα.

Οι ασιατικές αερογραμμές ανέφεραν ότι οι πτήσεις τους θα εκτελεσθούν κανονικά, ωστόσο διευκρίνισαν ότι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Η Eurocontrol τόνισε ότι αν οι εκπομπές ηφαιστειακή στάχτης συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό τότε ενδέχεται το ηφαιστειακό νέφος να φτάσει μέχρι την Πέμπτη στον εναέριο χώρο της δυτικής Γαλλίας και στα βόρεια της Ισπανίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αερομεταφορές και ασφάλεια πτήσεων
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Ισλανδία
Για το ίδιο θέμα
Σταμάτησε η δραστηριότητα του ηφαιστείου Γκρίμσβοτν
Ελεύθερος από ηφαιστειακή στάχτη ο ευρωπαϊικός ουρανός
Ηφαιστειακή στάχτη μέρος 2ον περιμένουν οι επιστήμονες
«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Γκρίμσβοτν στην Ισλανδία
Εξαπλώνεται το σύννεφο της ισλανδικής ηφαιστειακής στάχτης