Ηλεκτρονική Έκδοση

Βρετανική κυβέρνηση: Η παραγωγή πετρελαίου θα κορυφωθεί ως το 2015

Ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Chris Huhne, δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενός «Σχεδίου Απάντησης σε Πετρελαϊκό Σόκ» προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κορύφωσης της παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως.

Chris Huhne Chris Huhne Αν και υπάρχουν διαφωνίες για τα πραγματικά δεδομένα σχετικά με την κορύφωση της παραγωγής πετρελαίου, ένα διογκούμενο σώμα εμπειρογνωμόνων πιστεύουν πως το φαινόμενο θα εμφανιστεί κάποια στιγμή μέσα στη προσεχή 5ετία.

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, ένας πρώην πρόεδρος της Shell, ο John Hofmeister, δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα για την παραγωγή πετρελαίου να ικανοποιήσει τη ζήτηση μέχρι το 2050/2060. Όμως αυτού του είδους η εκτίμηση περιλαμβάνει διάφορα είδη μη συμβατικών μορφών πετρελαίου τα οποία έχουν πολύ χαμηλότερο δείκτη ενεργειακής απόδοσης προς την απαιτούμενη ενέργεια για την παραγωγή τους (βλ EROEI ή Energy Returned on Energy Invested) σε σχέση με το φθηνό και άμεσα προσιτό συμβατικό πετρέλαιο από το οποίο εξαρτάται ο σύγχρονος κόσμος.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται πως υπάρχουν 1,2 τρισ. βαρέλια συμβατικού πετρελαίου και άλλα 3,7 τρισ. βαρέλια μη συμβατικού πετρελαίου στο οποίο περιλαμβάνεται αυτό το οποίο προέρχεται από σχιστόλιθο και αμμώδεις πίσσες. Καμία από αυτές τις πηγές δεν περιέχει αυθεντικό πετρέλαιο, αλλά κηροζίνη και πίσσα αντίστοιχα τα οποία χρειάζονται επεξεργασία με σημαντική κατανάλωση ενέργειας και νερού. Έτσι, ο δείκτης EROEI για συμβατικό πετρέλαιο εκτιμάται πως ανέρχεται μεταξύ 11 και 18 (παλιά ήταν στο 100 για το πετρέλαιο από το Τέξας) ενώ είναι γύρω στο 3 για αυτές τις μη συμβατικές πηγές.

Η έρευνα Hirsch που δημοσιεύτηκε το 2005, συμπέρανε πως για την αποφυγή μεγάλων διαταραχών στην προσφορά θα χρειαστεί να υπάρξει σχέδιο 20 χρόνια πριν την έλευση της κορύφωσης στην παραγωγή πετρελαίου και πως δεν υπάρχει πλέον τέτοιο περιθώριο χρόνου.

Μολονότι δεν έχουν γνωστοποιηθεί λεπτομέρειες για το Βρετανικό σχέδιο, λέγεται πως εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προστατευθεί η βρετανική οικονομία "εάν γνωρίζαμε πως η τιμή του πετρελαίου θα έφθανε τα 250 δολ. το 2014". Για τον σκοπό αυτό ο Huhne έχει ήδη θέσει ως στόχο την εισαγωγή χιλιάδων σημείων ανεφοδιασμού για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αδιευκρίνιστο παραμένει, ωστόσο, από που θα προέλθει η νέα ποσότητα ηλεκτρισμού αυτού αν όχι από τα ορυκτά καύσιμα, ή πόσο καιρό θα πάρει και που θα βρεθούν τα υλικά για την κατασκευή και αντικατάσταση των 30 εκατομ. αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους βρετανικούς δρόμους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Βρετανία