Έντυπη Έκδοση

ΕΥΔΑΠ

«Το νερό δεν πωλείται»

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, αφού η εταιρεία περιλαμβάνεται στο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. «Οχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Το νερό είναι φυσικό αγαθό, δεν πωλείται», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρός της Βαγγέλης Δημούδης ανέφερε στην «Ε» ότι στο συνέδριο της επόμενης εβδομάδας θα υπάρχει αναλυτικότερη ενημέρωση και θα αποφασιστούν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΕΥΔΑΠ χαρακτηρίζεται ιδιαίτερη περίπτωση. Από το 2001, πριν από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, η εταιρεία διαχωρίστηκε. Δημιουργήθηκε η ΕΥΔΑΠ Παγίων, που είναι ΝΠΔΔ και στην οποία ανήκουν οι ταμιευτήρες του Μόρνου, του Ευήνου, της Υλίκης και του Μαραθώνα, καθώς και τα δίκτυα διανομής νερού.

Στην εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ανήκουν τα διυλιστήρια σε Γαλάτσι, Μενίδι, Πολυδένδρι και Μάνδρα, καθώς και το δίκτυο διανομής νερού. Η χρηματιστηριακή αξία της είναι σήμερα της τάξης των 550 εκατ. ευρώ, ποσόν υποδεέστερο σε σχέση με την πραγματική αξία της. Το Δημόσιο κατέχει σήμερα το 61% των μετοχών και υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί στο 34%, που αποτελεί το κατώτερο όριο. Αν η διάθεση ποσοστού έως 25% γίνει μέσω Χρηματιστηρίου, είναι φανερό ότι τα έσοδα για το δημόσιο ταμείο θα είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Ποσοστό 10% κατέχει σήμερα η Αγροτική Τράπεζα, που επίσης θα ιδιωτικοποιηθεί. Δεν αποκλείεται η μικρή αναβολή στα σχέδια για την ΕΥΔΑΠ να συνδέεται με προγράμματα ενίσχυσης της «προίκας» της, π.χ. με επέκταση του δικτύου σε νησιά ή και μεταφορά των διυλιστηρίων στην ΕΥΔΑΠ Παγίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΥΔΑΠ
Αποκρατικοποιήσεις
Για το ίδιο θέμα
Τετραπλό ψαλίδι ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις