Έντυπη Έκδοση

Νιότη παγιδευμένη

Ενας νεαρός πρίγκιπας σφύζει από ζωή κι ιδέες αλλά ασφυκτιά αδρανής κι άπραγος στο «χρυσό κλουβί» του. Συνθλίβεται στα γρανάζια της πατρικής εξουσίας, της κολακείας των αυλικών του. Με τη βοήθεια ενός καινούργιου φίλου του, μποέμ και τρελούτσικου, δραπετεύει για ν' αποφύγει έναν κατά παραγγελία γάμο με μια ξένη κι άγνωστη πριγκίπισσα.

Στο θέατρο «Ροές» παρουσιάζεται το έργο του Γερμανού Γκεόργκ Μπίχνερ «Λεόντιος και Λένα» (1836). Ενα ρομαντικό παραμύθι, μια ποιητική αλληγορία για τα αδιέξοδα της νιότης, τον πόθο της επανάστασης, τη διαφυγή στον έρωτα κόντρα στα γρανάζια της εξουσίας και της αδιασάλευτης τάξης, κόντρα στην κολακεία και την εθελοτυφλία (η αυλαία πέφτει την Κυριακή).

Παρακάμπτοντας ορισμένα σημεία του έργου πομπώδη και κουραστικά, η φιλοξενούμενη νεανική ομάδα στις «Ροές» σκαρώνει μια δροσερή κι ευέλικτη παράσταση. Κι αυτό χάρη στους ευφάνταστους και παιγνιώδεις ρυθμούς της Χλόης Μάντζαρη που με την τωρινή πρώτη της σκηνοθεσία δείχνει να έχει ένα ευοίωνο θεατρικό μέλλον.

Ο Μιχάλης Σαράντης και ο Γιώργος Νούσης πλάθουν όμορφα τον ρομαντικό-ονειροπόλο πρίγκιπα Λεόντιο και τον ξέγνοιαστο-ανέμελο Βαλέριο αντίστοιχα. Πειστικοί ως αλαζόνας πατέρας βασιλιάς ο Δημήτρης Κουτρουβιδέας και ως γλοιώδεις σύμβουλοι οι Ζαφείρης Κουτελιέρης, Κωνσταντίνος Ραφαηλίδης. Εύθραυστη και δυναμική ως πριγκίπισσα Λένα η Σοφία Γεωργοβασίλη, πιστή και προσεκτική ως γκουβερνάντα η Βένια Σταματιάδη.

Στα συν επίσης: το εξαιρετικό «εξουσιαστικό» σκηνικό του Ααρών Μίνερμπρουκ (ένα μεγάλο ταμπλό με γρανάζια, μοχλούς και τροχαλίες, που φέρνει στον νου τους «Μοντέρνους καιρούς» του Τσάρλι Τσάπλιν). Τα διαχρονικά κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη, οι μουσικές «πινελιές» του Αλέξανδρου Μάντζαρη, οι υποβλητικοί φωτισμοί του Γιώργου Τέλλου.

Τελευταία αφήσαμε τη Σοφία Σπυράτου με τα φινετσάτα χορογραφικά «εμβόλιμά» της. Θα καμαρώνει ενδόμυχα για τη χειροποίητη και φρέσκια αυτή παράσταση στην οποία έχουν συμβάλει τα δύο άξια τέκνα της Χλόη και Αλέξανδρος (σκηνοθεσία και μουσική αντίστοιχα).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά