Ηλεκτρονική Έκδοση

Πέθανε ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης

Τελευταία ενημέρωση:

Στην ηλικία των 56 ετών πέθανε ξαφνικά χθες το βράδυ, από ανακοπή της καρδιάς, ο Γιάννης Βαρβέρης. Τον ποιητή θ' αποχαιρετήσουν οικείοι, ομότεχνοι και φίλοι στον ιερό ναό του Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι, τη Δευτέρα 30 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι .

Ο Γιάννης Βαρβέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και σπούδασε νομικά. Το 1976 ξεκίνησε να γράφει κριτική θεάτρου, ενώ εξέδωσε έντεκα βιβλία ποίησης και μεταφράσεις ξένης και αττικής κωμωδίας.

Τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ανθολογίες στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά και στα ρουμάνικα.

Στα αγγλικά έχει μεταφραστεί από τον Philip Ramp το βιβλίο του "Ο κύριος Φογκ" και στα σερβικά, από την Gaga Rosi, μια επιλογή ποιημάτων του, με τον τίτλο "Η πόλη και ο Θάνατος".

Το 1996 του απονεμήθηκε το Κρατικό βραβείο Κριτικής - Δοκιμίου και το 2001 του απονεμήθηκε το Βραβείο Καβάφη για την ποιητική συλλογή "Ποιήματα 1975-1996" (Κέδρος, 2000).

Το 2002 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού "Διαβάζω" για την ποιητική συλλογή "Στα ξένα" (Κέδρος, 2001). Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εξέφρασε σε ανακοίνωσή του τη θλίψη του για την απώλεια του ποιητή, μεταφραστή και κριτικού θεάτρου Γιάννη Βαρβέρη. Ως μεταφραστής, ο Γιάννης Βαρβέρης είχε συνεργαστεί σε τέσσερις συνολικά παραστάσεις με το Κ.Θ.Β.Ε.

Τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Γιάννη Βαρβέρη και τα συλληπητήριά της στους οικείους του, εξέφρασε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία