Έντυπη Έκδοση

Τα βιβλία παγώνουν. Εμείς τι κάνουμε;

Ελλάδα 2011. Τα βιβλία στα ράφια των βιβλιοπωλείων παγώνουν. Παγώνουν τους υποψήφιους αναγνώστες -επαγγελματίες άνεργοι ή χαμηλόμισθοι οι πλείστοι-, όταν τίθεται το ερώτημα «τη ΔΕΗ ή τον Ντίκενς;». Παγώνουν τους βιβλιοπώλες -επαναπατρίστηκε η πολύκροτη FNAC- και τους υπαλλήλους τους.

Παγώνουν τους υπό αναδιάρθρωση ή πτώχευση εκδότες, τα Ελληνικά Γράμματα διέκοψαν τη λειτουργία τους. Παγώνουν από τους συνεχόμενους φλογερούς αποκλεισμούς του κέντρου της Αθήνας. Τέλος, τα βιβλία παγώνουν γιατί δεν βρίσκονται στον φυσικό τους χώρο, στις βιβλιοθήκες. Κάθε αναπτυγμένη χώρα, και όχι μόνον, έχει αρκετές δανειστικές βιβλιοθήκες, όπου καθημερινά όλο και κάποιο χέρι θα τα πιάσει να τα ζεστάνει. Κάθε αναπτυγμένη χώρα έχει βιβλιοθήκες σε κάθε σχολείο και σε κάθε τάξη ακόμα. Εκεί πια τα ζεστά χέρια των φιλομαθών μαθητών τού δίνουν του βιβλίου και καταλαβαίνει τι θα πει θαλπωρή. Εδώ, το ένα και μοναδικό εγχειρίδιο της «ιεράς εξέτασης» ζεσταίνεται άπαξ στην πυρά του Ιουνίου, το ιερό δρώμενο των μαθητών, που καταλήγει σε μπουγέλωμα.

Αλλά ας μην είμαστε μόνο στο παράπονο. Δεν παγώνουν όλα τα βιβλία. Ζεστασιά βρίσκουν όσα κυκλοφορούν με παλτό μιαν εφημερίδα ή αυτά που «δωρεάν» διαφημίζονται -όπως και το Μνημόνιο- από ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ζεστασιά επίσης βρίσκουν όσα αχρησιμοποίητα καταλήγουν πολτός σε κάποιο καζάνι ανακύκλωσης.

Τι προτείνουμε για να «ζεσταθούν» πραγματικά τα βιβλία:

Οπως δανειζόμαστε χρήματα από το εξωτερικό, ας «δανειστούμε» και ιδέες. Να γίνει ένα μνημόνιο για το βιβλίο. Οι όροι του μνημονίου για το βιβλίο θα είναι οι εξής:

1. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ιδρύσει βιβλιοθήκες σε κάθε σχολείο, σε κάθε σχολική τάξη. Οπως ακριβώς συμβαίνει στις χώρες που μας δανείζουν (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία κ.λπ.).

2. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ιδρύσει δανειστικές βιβλιοθήκες σε κάθε δήμο.

3. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ιδρύσει βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια σε όσα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ υπολειτουργούν.

4. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δίνει κάθε χρόνο ένα ποσοστό του ΑΕΠ στην αγορά νέων βιβλίων για τις βιβλιοθήκες.

5. Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παρέχει επίδομα αγοράς βιβλίου σε ανέργους και χαμηλόμισθους.

Θέλουμε να επενδύσουμε στη γνώση και στον πολιτισμό, τα μόνα μας εφόδια για το μέλλον, ή να δούμε τη φράση του Γκάντι να επιβεβαιώνεται;

Κώστας Δαρδανός, εκδότης

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία