Έντυπη Έκδοση

Ο παρτιζάνος πατέρας και η αυτόχειρας κόρη

Παιδί του αρχηγού των Σερβοβόσνιων παρτιζάνων που σκοτώθηκε το 1945 σε επίθεση κατά των Κροατών ουστάσι, συνεργατών των ναζί, ο Ράτκο Μλάντιτς ήταν σχεδόν νομοτελειακό ότι θα έμπαινε στον στρατό.

Από τις τάξεις του, επί εποχής Τίτο, αναδείχτηκε στην πιο δυνατή, σκληρή και αναγνωρίσιμη προσωπικότητα του σερβοβοσνιακού στρατού. Ηρωας για πολλούς Σέρβους, σφαγέας για μουσουλμάνους και Δύση.

Ο Ράτκο Μλάντιτς που χάθηκε από το προσκήνιο το 2001, μετά τη σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, γεννήθηκε το 1942 στο Καλίνοβικ της Βοσνίας και νέος ακόμα μπήκε στον Λαϊκό Στρατό της Γιουγκοσλαβίας. Οταν η Γιουγκοσλαβία άρχισε να διαλύεται, τέθηκε επικεφαλής του 9ου Σώματος Στρατού κατά των κροατικών δυνάμεων στο Κνιν και αργότερα ανέλαβε τη διοίκηση της Δεύτερης Στρατιωτικής Περιφέρειας, με έδρα το Σαράγεβο. Τον Μάιο του 1992, όταν η Συνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας αποφάσισε να δημιουργήσει στρατό, διόρισε ταυτόχρονα τον Μλάντιτς διοικητή. Σε σύντομο διάστημα κατάφερε να καταλάβει το 70% του εδάφους κάνοντας χρήση των βαρέων όπλων που κάποτε ανήκαν στον στρατό της Γιουγκοσλαβίας. Ο ρόλος των 22.000 κυανοκράνων ήταν ανύπαρκτος και απλώς παρακολουθούσαν όταν το 1995 ο Μλάντιτς έμπαινε με κάμερες στη Σρεμπρένιτσα και ο στρατός του σφαγίαζε 8.000 μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια. Ακόμα και σήμερα ανακαλύπτονται ομαδικοί τάφοι. Η δύναμη του στρατού υπό τον Μλάντιτς κάμφθηκε μετά τις ΝΑΤΟϊκές στοχευμένες επιθέσεις.

Παρ' ότι καταζητούμενος, ο Μλάντιτς φέρεται να κυκλοφορούσε άνετα στη Σερβία, με την ανοχή των αρχών για αρκετά χρόνια. Η τύχη του προκάλεσε και σοβαρούς εσωτερικούς τριγμούς στη σερβική πολιτική σκηνή, με τον υπουργό Εξωτερικών Βουκ Ντράσκοβιτς να δηλώνει τον Απρίλιο του 2005 ότι οι μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν πού βρισκόταν ο στρατηγός και τον επικεφαλής τους να διαψεύδει ως «γελοίους» τους ισχυρισμούς. Πριν από ένα χρόνο, η οικογένεια του Μλάντιτς ζήτησε από τη Δικαιοσύνη να κηρυχθεί νεκρός ο στρατηγός, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν επαφή μαζί του ή νέα του για πάνω από επτά χρόνια και επίσης ότι ήταν άρρωστος.

Τον Μάρτιο του 1994 η κόρη του Μλάντιτς Ανα, φοιτήτρια ιατρικής, αυτοκτόνησε με το πιστόλι του πατέρα του. Ανθρωποι που ήταν κοντά στον στρατηγό είπαν ότι ο χαμός του παιδιού του έκανε τον σκληρό στρατιώτη ακόμα σκληρότερο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Σερβία