Έντυπη Έκδοση

Οι ακριβές ζωοτροφές, τα δάνεια και η έλλειψη ρευστότητας απειλούν την πτηνοτροφία

Ενας ελληνικός κτηνοτροφικός κλάδος γνώριζε άνθηση. Η πτηνοτροφία, εξαιτίας τριών χαρακτηριστικών: παραδοσιακή γνώση, σύγχρονες εγκαταστάσεις, εκπαιδευμένο στελεχικό δυναμικό.

 Επέζησε από τη γρίπη των πουλερικών, ανέκαμψε και σήμερα απειλείται πάλι, εξαιτίας του υπερδιπλασιασμού της τιμής των ζωοτροφών, των δανείων και της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά.

Συνεταιριστές και ιδιώτες πτηνοτρόφοι συναντήθηκαν χθες στην Αθήνα, για να δουν τι μέλλει γενέσθαι με το δάνειο με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, για το οποίο έχουν δεσμευτεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά εδώ και τέσσερις μήνες, όπως λένε, παραμένει κενό γράμμα.

«Ακόμη προσπαθούμε να βγάλουμε τα σπασμένα από τη γρίπη των πουλερικών. Παρ' όλο που δεν δίνουμε ίδιες ζωοτροφές με τους ξένους, πληρώσαμε κι εμείς τη νύφη. Με τον διπλασιασμό της τιμής των ζωοτροφών, με την έλλειψη ρευστότητας, τα άτοκα δάνεια που μεταβλήθηκαν σε έντοκα, είμαστε σε πολύ χειρότερη μοίρα από τότε. Αν δεν θέλουν η πτηνοτροφία να διαλυθεί, ας κάνουν κάτι», τονίζει ο Μιχάλης Κασσής, πρόεδρος της «Πίνδος».

«Με τη γρίπη των πουλερικών ο Ελληνας καταναλωτής φοβόταν ν' αγοράσει κοτόπουλο. Ξεπεράσαμε την κρίση, αλλά το τελευταίο εξάμηνο υπάρχει υπερδιπλασιασμός της τιμής των δημητριακών. Οι τράπεζες γενικά είναι κουμπωμένες και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να κάνουμε τις παραγγελίες για ζωοτροφές», αναφέρει ο Θεόδωρος Νιτσιάκος, πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας «Νιτσιάκος».

Το δάνειο είναι της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, ιδιωτικές και συνεταιριστικές. Επίκειται να δίνεται με βάση 4% του τζίρου για μεγάλες εταιρείες και 5% για μικρές.

«Υπάρχουν έξοδα που δεν τα φαντάζεται ο κόσμος», ανέφερε άλλος πτηνοτρόφος. «Υπάρχει χαράτσι που επιβάλλουν μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ για "είσοδο" και προνομιακή θέση στο ράφι».

Πτηνοτρόφοι έλεγαν ότι σήμερα δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια μικρή αύξηση στο κοτόπουλο ώστε να μην πληρώσουν όλη την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, αφού το κράτος πρόλαβε και επιβάρυνε τον καταναλωτή με 10% ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Θέματα καταναλωτή
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική