Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΚΑΤΑ ΤΕΝΤΕ

«Ανατροπή δικονομίας»

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανατροπή παγιωμένων κατακτήσεων στο νομικό σύστημα έκρουσαν οι συνήγοροι κατηγορουμένων για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα», με αφορμή την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε την αναίρεσή βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, που αποφυλάκισε τους Χριστόφορο Κορτέση, Σαράντο Νικητόπουλο και Βαγγέλη Σταθόπουλο.

Οι τρεις κατηγορούμενοι για την υπόθεση, που αρνούνται από την πρώτη στιγμή τις σε βάρος τους κατηγορίες, αφέθηκαν ελεύθεροι στις 5 Απριλίου 2011, με ομόφωνη και αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, όταν συμπληρώθηκε 12μηνο από την ημέρα που κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι.

Στις 19 Μαΐου όμως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντες, απαξιώνοντας την κρίση τριών εφετών, προσέβαλε το βούλευμα «με μια ρύθμιση που δεν είναι σαφές αν είναι υπέρ του νόμου», όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά από συνηγόρους, παραπέμποντας εκ νέου «το θέμα στο Συμβούλιο Εφετών προκειμένου να κρίνει με νέα σύνθεση».

Οι συνήγοροι επισήμαναν ότι είναι ανέφικτη η λήψη διαφορετικής απόφασης -παρά την αναίρεση που ασκήθηκε-, καθώς αυτό θα σήμαινε ανατροπή των δικονομικών κανόνων, των συνταγματικών ρυθμίσεων και των διεθνών συμβάσεων για δίκαιη δίκη. Εκαναν λόγο για καταστρατήγηση του τεκμηρίου της αθωότητας, αλλά «και της κοινής λογικής» και μίλησαν για «οχυρά ελευθερίας που πρέπει να διαφυλάξουμε».

«Οχυρό ελευθερίας»

Και επισήμαναν ότι, θα παραχθεί «νομολογία μεγαλύτερης καταστολής σε περίπτωση που αποφασιστεί η προφυλάκιση ή η παράτασή της». Καταλήγοντας -τόνισαν- ότι η απόφαση του Συμβουλίου είναι απολύτως εμπεριστατωμένη και χρησιμοποιώντας και παραδείγματα από βουλεύματα άλλων υποθέσεων, επισήμαναν ότι στην περίπτωση των τριών κατηγορουμένων «υπάρχει εντελώς διαφορετική μεταχείριση, η οποία έχει διαφανεί σε όλα τα στάδια της διαδικασίας».

* «Νομικά παράτυπη και πραξικοπηματική» χαρακτήρισε την κίνηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, σε ερώτησή του στη Βουλή. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ