Έντυπη Έκδοση

Ν. ΣΠΥΡΟΥ: ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

«Υπερεκτιμημένη η έρευνα για το σωματίδιο του Θεού»

«Αφήστε το CERN και πιάστε το Διάστημα»! Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι «χτυπάει» επιστημονικές έρευνες στις οποίες παρατηρείται στασιμότητα και στρέφει το ενδιαφέρον σε πιο... χειροπιαστά πειράματα, που έχουν άμεση επίδραση στις συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου.

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο καθηγητής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Σπύρου, που τα τελευταία έξι χρόνια είναι ο εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency - ESA), μιλώντας χθες το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα - Διάστημα - Προοπτικές».

Χαρακτήρισε «υπερεκτιμημένη» -κρίνοντας από τ' αποτελέσματα- την έρευνα για το «σωματίδιο του Θεού», που εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν έχει πειραματική επαλήθευση.

«Η στασιμότητα που παρατηρείται στο CERN θα αντιπαρατεθεί με το ότι η έρευνα στο εγγύς Διάστημα είναι διεπιστημονική και γίνεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ανθρώπου», είπε προβλέποντας δραστικές μειώσεις στον προϋπολογισμό του.

«Αντιθέτως, θα αυξηθεί η χρηματοδότηση για το Διάστημα», προέβλεψε τονίζοντας ότι «νομοτελειακά, το επιστημονικό, ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο της Ευρώπης θα μετατοπισθεί από το CERN στο διαστημικό εργαστήριο Columbus».

Μείωση της χρηματοδότησης, λόγω ανεπαρκών αποτελεσμάτων, προβλέπεται όμως και σε άλλες «μεγάλες έρευνες», όπως σ' αυτή για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής. Μάλιστα, το ινστιτούτο SETI ανακοίνωσε ότι τα τηλεσκόπια στο Mountain View, που το 1984 είχαν σχεδιασθεί ειδικά για την ανίχνευση εξωγήινων σημάτων, κλείνουν λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης.

Στον αντίποδα φαίνεται ότι βρίσκεται το διαστημικό εργαστήριο Columbus, που διοικείται αποκλειστικά από Ευρωπαίους και σ' αυτό εργάζονται μονίμως Ευρωπαίοι αστροναύτες. Στο εργαστήριο διεξάγονται «πιο χειροπιαστές» επιστημονικές έρευνες και πειράματα, από τα πεδία της βιολογίας μέχρι την ανθρώπινη φυσιολογία και από την επιστήμη των ρευστών μέχρι την επιστήμη των υλικών, τη θεμελιώδη φυσική αλλά και την παρατήρηση της Γης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα