Έντυπη Έκδοση

«Στήριξη, αλλά με διαφάνεια μέσω της Βουλής, στις αποκρατικοποιήσεις»

Ως προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου να βάλει «τρικλοποδιά» στον πρόεδρο της Ν.Δ., όπως είπε χαρακτηριστικά στην «Ε» υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγρού, ερμηνεύει η αξιωματική αντιπολίτευση την κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Βλέπει μόνο μία κίνηση «τακτικισμού» και τίποτα περισσότερο, αφού «καμία συγκεκριμένη άλλη πρόταση δεν κατατέθηκε και ο Παπανδρέου ξεκίνησε την τοποθέτησή του δηλώνοντας ότι εκείνος θα προχωρήσει ανεξάρτητα τι θα αποφασίσουν ή δεν θα αποφασίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και ότι θα τον ξανακρίνουν το 2013». «Ενας πρωθυπουργός που βρίσκεται σε απόγνωση κάνει άλλου είδους κινήσεις», είπε ο εξ απορρήτων του Σαμαρά.

Η Συγγρού απέφυγε να δώσει τον ίδιο δραματικό χαρακτήρα στο αποτέλεσμα της σύσκεψης με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και να μιλήσει για «ναυάγιο». Περιορίστηκε στο να παραπέμψει στη δήλωση Παπούλια όταν έκλεισε τη συνεδρίαση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συζήτηση «γόνιμη» και προσφέρθηκε να την ξανακάνουν εφ' όσον το ζητήσουν οι πολιτικές δυνάμεις.

Χαρακτηριστικοί ήταν οι διάλογοι που έγιναν σύμφωνα με τις πηγές της Συγγρού. «Θέλεις συναίνεση;», είπε ο Α.Σαμαράς στον Παπανδρέου. «Πάμε σε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, εκείνο που δεν διαπραγματεύομαι με τίποτα είναι το φορολογικό». Ο πρωθυπουργός του απάντησε ότι «δεν θα συμφωνήσει η τρόικα». «Ελα να το συμφωνήσουμε και πάμε μαζί στην τρόικα», ανταπάντησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο Παπανδρέου δεν συνέχισε την κουβέντα.

Σε άλλο σημείο ρώτησε τον Σαμαρά αν θα δεχόταν να μπουν τεχνοκράτες στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. απάντησε: «Ευχαρίστως να σε στηρίξω σε αυτό. Αρκεί να γίνουν οι διαδικασίες με διαφάνεια και μέσω της Βουλής. Αν γίνουν έτσι, γιατί να σου πω εγώ όχι; Δεν έχω τέτοια ιδεοληψία». Ο πρωθυπουργός δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις.

Σαμαράς και Τσίπρας έθεσαν μετ' επιτάσεως το θέμα τι άλλαξε από την Τρίτη που έγιναν οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών μέχρι την Πέμπτη, για να κριθεί αναγκαίο να συγκληθεί συμβούλιο αρχηγών. Ο Παπανδρέου περιέγραψε ένα κλίμα χωρίς όμως να δίνει και την αίσθηση ότι είναι στριμωγμένος. Είπε ότι το σχέδιο Σαμαρά δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα, ενώ οι ταμειακές ανάγκες της χώρας είναι πιεστικές. Ο Σαμαράς απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και δεν το έχει και η κυβέρνηση.

*Στην πλήρη διαφωνία του με τον Γ. Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τη φορολογική του πρόταση, εστίασε τη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη των αρχηγών ο Α. Σαμαράς, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει δημόσια για τη σύγκλιση που υπήρξε στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, και ειδικότερα στο πρόσωπο κοινής αποδοχής που θα προΐσταται του ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την αποψή του για μια συνταγή εξόδου από την κρίση που δεν θ' απαιτεί περισσότερους αλλά λιγότερους φόρους. Οπως είπε: «Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του σχεδίου μας, χωρίς όμως το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Επισημάναμε ότι, χωρίς μείωση των φόρων, όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Νέα Δημοκρατία