Έντυπη Έκδοση

G8 ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΣΕ Β. ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ, ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΟΚΤΩ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΑΝ, ΕΝ ΠΡΩΤΟΙΣ, ΤΥΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ

Δίνουν 40 δισ. δολάρια για την «Αραβική άνοιξη»

Πακέτο οικονομικής στήριξης, το οποίο συναρτάται με τη συνέχιση της διαδικασίας εκδημοκρατισμού, υποσχέθηκε ο Ομιλος των Οκτώ (G8) σε Τυνησία και Αίγυπτο αντιπαραβάλλοντας την «Αραβική άνοιξη» με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Στο τελικό ανακοινωθέν οι Οκτώ σημείωσαν επίσης ότι «υποστηρίζουν σθεναρά» και τις «επιθυμίες του ιρανικού λαού», χωρίς όμως περαιτέρω διευκρινίσεις.

Οι «8» παίκτες μοιράζουν «χαρτί» (φωτ. Reuters) Οι «8» παίκτες μοιράζουν «χαρτί» (φωτ. Reuters) Ποσό που φθάνει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια, μεγάλο μέρος του οποίου θα εξασφαλιστεί από διεθνείς οικονομικούς θεσμούς όπως το ΔΝΤ, δεσμεύτηκαν ότι θα εξασφαλίσουν οι G8 εξαγγέλλοντας τη «Συνεργασία της Ντοβίλ» που φιλοδοξούν να περιλάβει όλες τις χώρες της περιοχής οι οποίες «θα επιδιώξουν μετάβαση σε ελεύθερες, δημοκρατικές και ανεκτικές κοινωνίες».

«Οι αλλαγές που συντελούνται στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική είναι ιστορικές και έχουν τη δύναμη να ανοίξουν την πόρτα στις μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου», ανέφερε το ανακοινωθέν.

«Πολύ ικανοποιημένος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τυνησίας Τζαλούλ Αγιέντ.

«Στηρίζουν» και Αφρική

Οικονομική στήριξη ζητούν και αφρικανικές χώρες, οι ηγέτες ορισμένων μάλιστα -Ακτή Ελεφαντοστού, Γουινέα και Νίγηρας- ήταν επίσης προσκεκλημένοι στη σύνοδο της Ντοβίλ. Σε ειδική, χωριστή διακήρυξη οι Οκτώ δήλωσαν ότι στέκονται στο πλάι της Αφρικής και θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για ειρήνη και σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, εμπόριο και επενδύσεις. Στο τελικό ανακοινωθέν, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία με στόχο την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Πέραν της σημαντικής εξέλιξης για την υπόθεση της Λιβύης, που ήρθε από τη Ρωσία, οι Οκτώ καταδίκασαν τη βία στην Υεμένη και κάλεσαν τον πρόεδρο Αλί Σάλεχ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ώστε να ικανοποιηθούν τα θεμιτά αιτήματα του λαού.

Από την Ντοβίλ έγινε επίσης γνωστό ότι ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία και Καναδάς θα αρνηθούν να υπογράψουν δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά τη σύνοδο του Ντέρμπαν για το κλίμα τον Δεκέμβριο. Διπλωμάτες στο περιθώριο της συνόδου είπαν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ξεκαθάρισε στους εταίρους του και κυρίως στους Ευρωπαίους που το ήθελαν ότι δεν θα δεχτούν ένα «δεύτερο Κιότο». Το Πρωτόκολλο του Κιότο λήγει το 2012.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Διεθνείς διασκέψεις