Έντυπη Έκδοση

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Στόλος δεκαπέντε πλοίων για Γάζα

Την ελπίδα ότι το Ισραήλ θα επιδείξει λογική και θα αποφύγει τη σύγκρουση διατυπώνει η Αγκυρα, ενώ ο «Στόλος της Ελευθερίας» ετοιμάζεται να σαλπάρει για Γάζα για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους, παραβιάζοντας τον ισραηλινό αποκλεισμό.

«Το Ισραήλ έχει κερδίσει από πέρσι αρκετή εμπειρία», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο ULKE. Και φυσικά αναφερόταν στη διεθνή κατακραυγή που ακολούθησε τη φονική επίθεση Ισραηλινών κομάντος στον στολίσκο της Ελευθερίας, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα με 9 νεκρούς ακτιβιστές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ισλαμιστικής φιλανθρωπικής οργάνωσης ΙΗΗ που συμμετέχει στην αποστολή, ο στόλος θα είναι φέτος διπλάσιος σε μέγεθος σε σχέση με πέρσι -περισσότερα από 15 σκάφη θα μεταφέρουν περισσότερους από 1.500 υποστηρικτές του εγχειρήματος.

Απόπλους μέσα Ιουνίου

Ο Μπουλέντ Γιλντιρίμ απέφυγε να δώσει άλλες λεπτομέρειες αλλά εκτιμάται ότι η αποστολή θα ξεκινήσει μέσα Ιουνίου. Κατ' επανάληψη το Ισραήλ έχει ζητήσει σαφώς από την Αγκυρα να αποτρέψει τη συμμετοχή των Τούρκων ακτιβιστών χαρακτηρίζοντας «κινήσεις εντυπωσιασμού» τις δηλώσεις τους για έλεγχο του φορτίου και συνοδεία από διεθνείς παρατηρητές. Η Αγκυρα εμμένει στο επιχείρημά της ότι πρόκειται για πρωτοβουλία πολιτών «στην οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναμιχθεί».

Σε παράλληλες εξελίξεις, την άποψη ότι η Συρία μπορεί να επιτύχει σταθερότητα, με την προϋπόθεση όμως να «κάνει θεραπεία-σοκ», εξέφρασε ο Νταβούτογλου στη συνέντευξή του στο ULKE. Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων αλλά «παρεμποδίζεται από στοιχεία του συστήματος».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Λωρίδα της Γάζας