Έντυπη Έκδοση

Οικογένεια καλλιεργητών

Σε μια έκταση συνολικά 60 στρεμμάτων, στους Κουμαραδαίους Σάμου, γύρω στα 15 χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο, η 43χρονη Γεωργία Κληρονόμου καλλιεργεί μαζί με την οικογένειά της: ρίγανη, θρούμπη, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, βασιλικό, αρμπαρόριζα, μαντζουράνα, μέντα, χαμομήλι, δυόσμο, λεβάντα, φλισκούνι, ενώ αξιοποιούν και τους ευκαλύπτους που διαθέτουν.

Αρωματικά φυτά καλλιεργεί και συσκευάζει η Γεωργία Κληρονόμου, που δίνει παραγωγή και στη βιομηχανία Κορρέ Αρωματικά φυτά καλλιεργεί και συσκευάζει η Γεωργία Κληρονόμου, που δίνει παραγωγή και στη βιομηχανία Κορρέ Δίνουν την παραγωγή τους στην έκθεση που έχουν στο χωριό, συσκευασμένη σε μαγαζιά και στη βιομηχανία Κορρέ.

«Ο πεθερός μου είχε ασχοληθεί με τα βότανα και συνεχίσαμε κι εμείς. Οι δυσκολίες είναι πολλές», αναφέρει. «Τα αρωματικά φυτά είναι ευαίσθητα και πρέπει ν' ασχολούμαστε όλο το χρόνο και να κάνουμε στο χέρι τα ξεβοτανίσματα, για να βγάλουμε ένα ποιοτικό προϊόν.

Δουλεύουμε συστηματικά 3-4 άτομα, αλλά οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Η ρίγανη αποδίδει περίπου 3 τόνους το χρόνο και η μικρότερη ποσότητα που βγάζουμε είναι γύρω στα 200-300 κιλά χαμομήλι. Ολα τα φυτά βγάζουν αιθέρια έλαια, αλλά καλύτερη απόδοση σε αναλογία έχει η λεβάντα, οπότε αποδίδει και κάπως καλύτερο εισόδημα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Εμπόριο
Για το ίδιο θέμα
Ανθηρή η αρωματική χλωρίδα, μαραμένη η αξιοποίησή της