Έντυπη Έκδοση

Το παράδειγμα της νότιας Καβάλας

Το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου νότιας Καβάλας είναι το πρώτο που βγαίνει σε διαγωνιστική διαδικασία μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την πώληση μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου με εισφορά δικαιωμάτων επί του κοιτάσματος.

Σύμβουλοι ορίστηκαν οι HSBC Bank και EFG Equities, που συν τω χρόνω θα λάβουν και τα σχετικά τεύχη προδιαγραφών του έργου, προκειμένου να συντάξουν τις προκαταρκτικές μελέτες σκοπιμότητας.

Η Ενεργειακή Αιγαίου έχει υποβάλει εδώ και ένα χρόνο επενδυτικό πρόγραμμα 400 εκατ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαδικασία.

Επιχειρηματικοί κύκλοι σημειώνουν πως το εν λόγω πρόγραμμα δεν αποκλείεται να αποτελέσει «προίκα» για τη ΔΕΠΑ, η οποία συμπεριλαμβάνεται στις προεξαγγελθείσες αποκρατικοποιήσεις.

Ενδιαφέρον εκτιμάται πως θα εκδηλώσουν για τον πρώτο διαγωνισμό και οι όμιλοι της Motor Oil και των ΕΛΠΕ (ο όμιλος είναι και μέτοχος κατά 35% της ΔΕΠΑ).

Ωστόσο, κύκλοι του κλάδου υποστηρίζουν πως ακόμη και εάν ξεκινούσε... χθες η φάση σύνταξης της σχετικής μελέτης θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας και πλέον χρόνος για να φανεί η οικονομική σκοπιμότητα του έργου.

Εάν δηλαδή συμφέρει πράγματι σε μια εταιρεία να εκδηλώσει δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Κύριο θέμα
Πόσο ελληνικό μπορεί να γίνει το νορβηγικό μοντέλο πετρελαίων;