Έντυπη Έκδοση

ΤΟΛΜΗΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ GOOGLE ΜΕ ΤΟ ANDROID ΚΑΙ ΤΗΣ APPLE ΜΕ ΤΟ iPHONE

Αναλήψεις από το κινητό που δεν θα έχει και SIM

Η Google κάνει το γενναίο βήμα στις πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων με την υιοθέτηση της τεχνολογίας NFC (Near Field Communication) στο λειτουργικό σύστημα Android.

Ερχονται τα «κινητά» πορτοφόλια, φεύγουν οι κάρτες SIM, χαμός... Ερχονται τα «κινητά» πορτοφόλια, φεύγουν οι κάρτες SIM, χαμός... Σύντομα και αρχής γενομένης από μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο σαν να είναι πορτοφόλι.

Αντί να ψάχνουν για μετρητά ή την πιστωτική τους κάρτα, θα περνούν το κινητό τους μπροστά από μια ειδική συσκευή ανάγνωσης και θα χρεώνονται για τις αγορές τους είτε με την αφαίρεση μονάδων (όπως λειτουργούν οι τηλεκάρτες) είτε με χρέωση του τηλεφωνικού τους λογαριασμού.

Υποθέτουμε πως όλο και κάποιος μηχανισμός θα υπάρχει προκειμένου να προστατεύει τον ιδιοκτήτη του τηλεφώνου στην περίπτωση κλοπής.

Την ίδια στιγμή, ας ετοιμαζόμαστε για τα κινητά τηλέφωνα που δεν θα έχουν κάρτα SIM. Λέγεται πως η Apple ετοιμάζει μια έκδοση του iPhone που δεν θα έχει κάρτα, αλλά θα συνδέεται με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που επιλέγει ο χρήστης μέσω του AppStore ή του iTunes. Κάτι τέτοια λένε οι κατασκευαστές των κινητών και κάνουν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να ανατριχιάζουν, αφού βλέπουν πως χάνουν ολοένα έδαφος.

Στο τελευταίο διεθνές συνέδριο για την κινητή τηλεφωνία στη Βαρκελώνη, τον περασμένο Φεβρουάριο, υπήρξαν αρκετές αναφορές στις συσκευές χωρίς κάρτα SIM.

Εγγραφή online σε δίκτυο

Θεωρητικά θα δίνουν περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές, οι οποίοι σε ένα ιδανικό σενάριο θα μπορούν, για παράδειγμα, να επιλέξουν ένα δίκτυο για τις υπηρεσίες φωνής και ένα άλλο για τις υπηρεσίες δεδομένων.

Οι σχετικές ρυθμίσεις θα μπορούν να γίνονται με μια διαδικασία εγγραφής, αντίστοιχης με εκείνης που έχουμε συνηθίσει στις διάφορες online υπηρεσίες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.

Ετσι, όταν ο συνδρομητής αλλάζει χώρα μπορεί να κάνει μια εγγραφή στο δίκτυο της επιλογής του εξασφαλίζοντας ενδεχομένως χαμηλότερες χρεώσεις ή και κάποιες επιπλέον παροχές (δωρεάν μηνύματα κ.λπ.).

Υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις βέβαια. Ενας κατασκευαστής μπορεί να έρθει σε συμφωνία με μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και να διαθέσουν συσκευές που δεν έχουν μεν κάρτα SIM αλλά είναι εξ αρχής «κλειδωμένες» σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο. Το δόλωμα θα μπορεί να είναι η χαμηλή τιμή της συσκευής, την οποία θα ισοσταθμίζει η αυξημένη χρέωση των υπηρεσιών, αλλά μάλλον προτρέχουμε... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Τηλεπικοινωνίες & ευρυζωνικότητα