Έντυπη Έκδοση

Στον Καναδά του Εβρου δίνουν και το αίμα τους

Ο Καναδάς -όχι της αμερικανικής ηπείρου αλλά- της Θράκης δίνει μαθήματα ανθρωπιάς.

Ενα ακριτικό πεδινό χωριουδάκι, 3 χλμ. από τον ποταμό Αρδα και 10 χλμ. από τον Εβρο -με μόλις 250 κατοίκους- είναι γνωστό για το έργο του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών «ο Αγιος Δημήτριος», που δραστηριοποιείται τα τελευταία 21 χρόνια.

Ολα ξεκίνησαν το 1990, όταν επτά κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον σύλλογο, για να φτάσει σήμερα να αριθμεί περισσότερα από 50 μέλη.

Τα μέλη του συλλόγου δίνουν αίμα τουλάχιστον 2-3 φορές τον χρόνο στο νοσοκομείο του Διδυμότειχου (το νοσοκομείο στέλνει στο χωριό κινητή μονάδα αιμοδοσίας), αλλά και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σπεύδουν οι ίδιοι στο νοσοκομείο της πόλης για να δώσουν αίμα. «Κάθε φορά που δίνω αίμα, είμαι σε τόσο καλή ψυχολογική κατάσταση που, ύστερα, όχι μόνο σωματική εξάντληση δεν αισθάνομαι, αλλά νιώθω σαν να πετάω. Γιατί βοηθάω τον συνάνθρωπό μου, οι λέξεις συγκίνηση και περηφάνια δεν φτάνουν για να περιγράψω το συναίσθημα. Και κανείς μας δεν έχει πάθει ποτέ τίποτα. Μπορείς να δίνεις αίμα κάθε 3 μήνες άφοβα, το λένε οι γιατροί», λέει στην «Ε» η 50χρονη Ελένη Παρασχίδου, αγρότισσα και πρόεδρος του συλλόγου.

Ο σύλλογος πραγματοποιεί και εκδηλώσεις ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου, όπου συμμετέχουν γιατροί αιματολόγοι και μέλη του συλλόγου αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα