Ηλεκτρονική Έκδοση

Ελπίζει ότι «πολλές πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν»...

Επιμένει για «εθνική συνεννόηση» ο Παπανδρέου

Αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια για εθνική συνεννόηση, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Καναδό ομόλογό του Στίβεν Χάρπερ και την υπογραφή συμφωνίας για την κινητικότητα των νέων των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απάντηση στα σενάρια καταστροφής για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι πολλές πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν στην προσπάθεια αυτή, ώστε να δείξουν πως όλοι κατανοούν την κρισιμότητα της στιγμής, ενώ επέκρινε όσους γράφουν καθημερινά για δεινά της Ελλάδας και "προφητεύουν τη Δευτέρα Παρουσία". Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα ήδη πέτυχε πολλούς στόχους, αν και μένουν ακόμη να γίνουν πολλά.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, από την πλευρά του, δήλωσε πεπεισμένος πως οι Έλληνες θα μπορέσουν τελικά να λύσουν τα προβλήματα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, της Ευρωζώνης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας και ότι θα δημιουργήσουν μία ακμάζουσα οικονομία.

Οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στο σημαντικό ρόλο της ελληνικής ομογένειας του Καναδά και υπέγραψαν συμφωνία για την κινητικότητα μεταξύ των νέων Ελλάδας και Καναδά. Επίσης, συζήτησαν θέματα που αφορούν στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, στις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας καθώς και στις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, αφού ο Καναδός πρωθυπουργός είχε λάβει μέρος στη Σύνοδο της G8, που διεξήχθη τις δύο προηγούμενες ημέρες στη Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Στ. Χάρπερ δεν θέλησε να σχολιάσει το αποτέλεσμα της σύσκεψης, λέγοντας ότι είναι ελληνικό θέμα, τόνισε ωστόσο ότι είναι φυσικό κατά διαστήματα η αντιπολίτευση να μη θέλει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, όμως οι κυβερνήσεις πρέπει να δρουν. Επίσης, ανέφερε ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν δημιουργήθηκαν απο την παρούσα κυβέρνηση.

Απο την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου, τόνισε ότι εδώ και 18 μήνες πολλοί είναι οι αναλυτές που προβλέπουν δεινά για την Ελλάδα, προβλέπουν την ημέρα της Κρίσης και έχουν γίνει εμπειρογνώμονες της Δευτέρας Παρουσίας για την Ελλάδα. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πολλούς απο τους στόχους που έχει θέσει, όπως η μείωση του ελλείμματος, υπάρχει μία άνθιση στις εξαγωγές, μειώνεται ο πληθωρισμός και αναμένουμε μία καλή τουριστική σεζόν.

Επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς αυτή είναι η απάντηση στα σενάρια καταστροφής για την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την πίστη του ότι η χώρα σύντομα θα βγει απο την κρίση και θα μπει σε μία βιώσιμη και ανταγωνιστική τροχιά.

Αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση που περνά η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Πέρα από τη συναίνεση, σημείωσε, πρέπει με αποφασιστικό τρόπο να συνεχίσουμε την εφαρμογή του δύσκολου προγράμματος, γιατί αυτός είναι ο δρόμος εξόδου απο την κρίση.

Ο λαός έχει βάλει πλάτη με θυσίες και πόνο, είπε ο πρωθυπουργός. Πλάτη έβαλαν και οι εταίροι μας με την παροχή δανείων απο τη φορολογία των πολιτών τους, όπως και οι χώρες-μέλη του ΔΝΤ για να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση. Είναι αυτονόητο, σημείωσε, ότι η εθνική συνεννόηση πρέπει να δείχνει ότι όλοι κατανοούν την κρισιμότητα των στιγμών και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας να συμβάλλουμε στην πορεία της ανασυγκρότησης και των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Έχει μεγάλη σημασία η εθνική συνεννόηση, επανέλαβε Γ. Παπανδρέου, καθώς ισχυροποιεί τη χώρα και αυξάνει την αξιοπιστία της.

Τέλος, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση που έγινε χθες στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Εξέφρασε την πίστη του ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης, ενώ δήλωσε την αποφασιστικότητά του να μην σταματήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη εθνικής συνεννόησης, με την ελπίδα ότι θα ανταποκριθούν πολλές πολιτικές δυνάμεις.

Οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν αύριο τα Καλάβρυτα, προκειμένου ν' αποτίσουν φόρο τιμής στη μαρτυρική περιοχή.

Στην Αθήνα ο Καναδός πρωθυπουργός

Την ελληνική Βουλή επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος πραγματοποεί διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα. Στη συνέχεια, ο Χάρπερ παρευρέθη σε συνάντηση Καναδών και Ελλήνων επιχειρηματιών στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, υποδεχόμενος τον Καναδό πρωθυπουργό, τόνισε ότι είναι μεγάλη χαρά να υποδέχεται τον ηγέτη του Καναδά και τους συνεργάτες του, στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία.

"Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες είναι καλές, αλλά θα καταβάλλουμε προσπάθεια να γίνουν καλύτερες", δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της ελληνικής ομογένειας στον Καναδά, ενώ σημείωσε πως " η φιλόξενη χώρα υποδέχθηκε τους πολιτικούς πρόσφυγες επί στρατιωτικής δικτατορίας, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο αείμνηστος πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου και ο νυν πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου".

Ο Φ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στην παρουσία των αρχαιοελληνικών σπουδών και των εδρών νεοελληνικών σπουδών στα Πανεπιστήμια του Καναδά, προσθέτοντας πως στα ελληνόφωνα σχολεία της χώρας διδάσκονται τα νέα πειραματικά βιβλία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Ο πρόεδρος της Βουλής επέδωσε στον Καναδό πρωθυπουργό το χρυσό μετάλλιο του Περικλέους, σύμβολο της εποχής της Δημοκρατίας και του χρυσού αιώνα των Αθηνών.

Απο την πλευρά του ο Στίβεν Χάρπερ ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή στην Αθήνα, τονίζοντας πως ο Καναδάς έχει 250.000 Έλληνες, από τους οποίους δύο βρίσκονται σήμερα μαζί του και είναι ο υπουργός Τόνι Κλέμεντ και ο βουλευτής Κώστας Μενεγάκης.

Στη συνέχεια, ο Καναδός πρωθυπουργός παρερεύθη σε συνάντηση Καναδών και Ελλήνων επιχειρηματιών στο Χίλτον, όπου τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης των διμερών εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων, μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, υπογράμμισε το ενδιαφέρον του Καναδά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ελέυθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Καναδάς
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Φόρος τιμής στα Καλάβρυτα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Η σύσκεψη απέτυχε, ο ασθενής σε κώμα
Παπακωνσταντίνου: Θα κάνουμε αυτά που πρέπει και θα συνεχιστεί η εκταμίευση
Συνέχεια στις προσπάθειες για συναίνεση βλέπει ο Καρατζαφέρης
Την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. ενημερώνει τη Δευτέρα ο Αντ. Σαμαράς