Έντυπη Έκδοση

Μπλόκαραν εν τη γενέσει «εξέγερση» κατά Δρούτσα

Φρένο στο «παρά πέντε» έβαλαν, κατά πληροφορίες, οι επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σε βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης που προετοίμαζαν ερώτηση στον υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας στοιχεία για τα ίδια έξοδα του χαρτοφυλακίου του.

Προκειμένου να αποτρέψουν σοβαρότερες διαστάσεις λόγω του κλίματος που πυροδότησαν οι δηλώσεις Δρούτσα για τον περιορισμό της βουλευτικής θητείας, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος από κοινού με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαπα ανέκοψαν την πρωτοβουλία ομάδας βουλευτών που, προφανώς ενοχλημένοι, επιδίωξαν να εκθέσουν τον υπουργό Εξωτερικών, συντάσσοντας σχετική με τα κόστη των αρμοδιοτήτων του ερώτηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές -που αναφέρθηκαν σε υπολογίσιμο αριθμό βουλευτών- τα στοιχεία που επρόκειτο να ζητηθούν προς διερεύνηση αφορούν τις προσωπικές δαπάνες του υπουργού Εξωτερικών σε ταξίδια, μετακινήσεις, συνοδεία κ.ά.

Στο μεταξύ, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκαν και στη Βουλή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου δεν επέκρινε, διατήρησε ωστόσο αποστάσεις από τις δηλώσεις Δρούτσα, επί των οποίων σύμφωνη γνώμη εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδ. Βουδούρης, λέγοντας πως «κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τον διαχωρισμό των εξουσιών».

Στον αντίποδα, οι Μιχ. Κατρίνης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος καταλόγισαν «λαϊκισμό» στον υπουργό Εξωτερικών. Ο πρώτος υποστήριξε ότι «τέτοιες δηλώσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά και δεν συμβάλλουν στο κλίμα ομοψυχίας, εθνικής ενότητας και αποφασιστικότητας», ενώ, οξύτερος, ο δεύτερος του ζήτησε να ανακαλέσει: «Στη δύσκολη συγκυρία που περνά ο τόπος είναι λαϊκισμός και αποπροσανατολισμός να ρίχνει αλλού τα βάρη αντί να προτείνει λύσεις για την έξοδο από την κρίση. Οι απόψεις ουσιαστικά στρέφονται εναντίον του πρωθυπουργού που είναι 25 χρόνια βουλευτής και όχι εναντίον μου, που είμαι μόλις 1,5 χρόνο. Πρέπει να ανακαλέσει».

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών απέδωσε σε «προσωπικές απόψεις» τις δηλώσεις Δρούτσα, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται για «έλλειψη σεβασμού προς το Κοινοβούλιο». «Είμαι σίγουρη ότι ο κ. Δρούτσας θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει», είπε, προσθέτοντας: «Σ' αυτές τις στιγμές το μείζον και κρίσιμο είναι η ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ντ. Βρεττός υποστήριξε ότι ο Δ. Δρούτσας δεν έκανε δηλώσεις ως υπουργός Εξωτερικών, παρατήρησε πάντως ότι «με όσα είπε ο υπουργός σε τηλεοπτικό κανάλι, έχει ευθύνη των λεγομένων του».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΔ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
ΠΑΣΟΚ
Υπουργείο Εξωτερικών