Έντυπη Έκδοση

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ NOBLE ENERGY

Μέχρι τέλους 2011 η πρώτη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό στο πλαίσιο του συνεδρίου «Mediter ranean Oil & Gas» ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης, η πρώτη διερευνητική γεώτρηση, υπό την αμερικανική εταιρεία Noble Energy, θα λάβει χώρα έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Δεν θέλησε, ωστόσο, να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία, καθώς προς το παρόν ο μόνος που έχει γνώση είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Υποθαλάσσιος αγωγός με Ελλάδα;

Οσο για την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου που όπως φαίνεται θα προκύψουν, η Κύπρος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, ενώ εξετάζει την κατασκευή τερματικού σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) επί κυπριακού εδάφους, στο πλαίσιο και της αξιοποίησης των ισραηλινών αποθεμάτων.

Η λειτουργία τής εν λόγω μονάδας αποθήκευσης, όπως έγινε σαφές, θα τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης.

Η Κύπρος, ωστόσο, παρά τον δεδομένο σημαίνοντα γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σήμερα λόγω των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα καλείται να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων.

Οπως χαρακτηριστικά, όμως, υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός, «κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει».

Τα όποια «προβλήματα», όπως σημείωσε ο κ. Πασχαλίδης, με το Ισραήλ έχουν πλέον σήμερα υπερκεραστεί, ανοίγοντας τον δρόμο σε νέο γύρο συνομιλιών και διαπραγματεύσεων.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Λίβανο, με τον οποίο εκκρεμεί, εντούτοις, η επικύρωση της συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

«Ετοιμη», δηλώνει, τέλος, η Κύπρος να «υποδεχθεί» και το πρόσφατα ανακαλυφθέν φυσικό αέριο ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, καθώς η μεγαλόνησος μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη, προκειμένου να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών της ευρύτερης περιοχής.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κύπρος
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)