Έντυπη Έκδοση

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΤΟΥΣ 300 ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΔΙΜΗΝΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Αλλους δύο μήνες στο περίμενε

Προς δίμηνη παράταση στην αγωνία εκατοντάδων συμβασιούχων στον Δήμο Αθηναίων. Η δημοτική αρχή πρότεινε στους περίπου 300 εργαζομένους που απολύονται με βάση πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις να παραμείνουν με δίμηνες συμβάσεις, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατότητα.

Υπενθυμίζεται ότι περισότεροι από 2.000 συμβασιούχοι στον Δήμο Αθηναίων παρέμεναν έως τώρα με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Προκειμένου να πετύχουν την τακτοποίησή τους, κατέλαβαν πρόσφατα για περίπου ένα μήνα την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Τελικά αποχώρησαν έπειτα από απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία, αν και ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί, φέρεται να αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα στα δικαστήρια να αποφαίνονται εκείνα για το αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το πρόβλημα δημιούργησαν όμως αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις εντός του Μαΐου με τις οποίες απερρίφθησαν οι προσφυγές συμβασιούχων, εκ των οποίων 206 στην Καθαριότητα (οι 120 οδηγοί απορριμματοφόρων) και οι υπόλοιποι στον ΟΝΑ και τον ΠΟΔΑ.

Σε πρώτη φάση το επιτελείο Καμίνη κράτησε τις δικαστικές αποφάσεις «στο συρτάρι», για να κερδίσει χρόνο μέχρι να βρεθεί λύση. Μετά ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι θα κάνει προσπάθεια να τους κρατήσει, αφού συζητήσει με την κυβέρνηση τις ανάγκες που δημιουργούν τα μέτρα για το ιστορικό-εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Εντονες αντιδράσεις

Διαπιστώθηκε όμως από υπηρεσιακούς παράγοντες ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι άμεσα εκτελεστές και βγήκαν από «το συρτάρι» χθες με τη λήξη του μήνα. Μετά όμως;

Ο χώρος των συμβασιούχων έχει αποδείξει τη δυναμική του και η έναρξη μαζικών απολύσεων θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις αλλά και σοβαρότατο πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων και άλλες κρίσιμες λειτουργίες των δημοτικών υπηρεσιών. Συνεννόηση με την κυβέρνηση προφανώς δεν υπήρξε και έτσι επελέγη ως μόνη δυνατή λύση η σύναψη νέων δίμηνων συμβάσεων για όλους όσοι απολύονται με τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις.

Εκτακτες ανάγκες

Για τις συμβάσεις αυτές η δημοτική αρχή θα επικαλεστεί τις έκτακτες ανάγκες που δημιουργούν γεγονότα, όπως τα Special Olympics 2011 και το Athens Pride, ενώ θεωρεί ότι δεν χρειάζεται έγκριση από την κυβέρνηση. Στο μεταξύ, στις 16 Ιουνίου εκδικάζονται νέα ασφαλιστικά μέτρα των 300 συμβασιούχων, ενώ αναμένεται και η καθαρογραφή της απόφασης του Αρείου Πάγου.

Το ερώτημα είναι εάν μια τέτοια ρύθμιση γίνεται ασμένως δεκτή από τους ίδιους τους συμβασιούχους. Αυτό θα κριθεί σε συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στη Διεύθυνση Καθαριότητας.

Πάντως το σωματείο των (μόνιμων) εργαζομένων συνεδρίασε χθες και αποφάσισε να προτείνει στους συμβασιούχους να δεχτούν αυτή την προσωρινή λύση. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δικαιοσύνη