Έντυπη Έκδοση

Υεμένη: εκατόμβη από τις άγριες συγκρούσεις στρατού - αντικαθεστωτικών

Το πολιτικό αδιέξοδο βυθίζει την Υεμένη σε εμφύλια διαμάχη και η χώρα μετατρέπεται πλέον σε ένα μεγάλο πεδίο μάχης με αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην πρωτεύουσα Σαναά και τις κυβερνητικές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ κατά διαδηλωτών σε πόλεις του Νότου.

Την ίδια στιγμή οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι γι' αυτούς «έχει πλέον τερματιστεί η διαμεσολαβητική προσπάθεια» των χωρών συνεργασίας του Κόλπου.

Εκρήξεις και πυρά πολυβόλων συγκλόνισαν την πρωτεύουσα Σαναά με τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών να πνίγουν στο αίμα την εκεχειρία που κράτησε μόλις τρεις ημέρες. Μαύροι καπνοί τύλιξαν τη συνοικία Χασάμπα, όπου δυνάμεις ασφαλείας έπληξαν κτίριο της οικογένειας του Χαμίντ αλ Αχμάρ, του ισχυρότερου φυλάρχου αντιπάλου του προέδρου Σάλεχ.

Την ίδια στιγμή δυνάμεις του Αχμάρ κατέλαβαν εκ νέου κυβερνητικά κτίρια στην περιοχή, από τα οποία είχαν αποχωρήσει το Σάββατο, στο πλαίσιο της ανακωχής. Σε παράλληλες εξελίξεις στην Ταΐζ, πόλη-προπύργιο των αντικαθεστωτικών, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ με πολυβόλα κατά χιλιάδων διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν νέα πορεία διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της Ταΐζ. Σχεδόν ταυτόχρονα, γυναίκες αστυνομικοί διέλυαν άλλη διαδήλωση γυναικών σε μικρότερη πλατεία της πόλης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι νεκροί των τελευταίων τεσσάρων ημερών ξεπερνούν τους 140 - χθες έχασαν τη ζωή τους 20 διαδηλωτές στην Ταΐζ και τουλάχιστον 13 στρατιώτες σε ενέδρα στην πόλη Ζινζιμπάρ.

Η παραβίαση της ανακωχής έρχεται ύστερα από την τρίτη άρνηση του προέδρου Σάλεχ να τιμήσει τη δέσμευσή του και να υπογράψει τη συμφωνία που προβλέπει την αποχώρησή του από την εξουσία, τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών 60 ημέρες αργότερα.

Αργά χθες το βράδυ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν την «τυφλή βία» στην Υεμένη, ενώ η Ιταλία ανακοίνωσε ότι κλείνει προσωρινά την πρεσβεία της «έπειτα από απειλές κατά ευρωπαϊκών πρεσβειών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Υεμένη