Έντυπη Έκδοση

-15,5% Η ΛΙΑΝΙΚΗ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

Τα κόβουμε όλα - ακόμη και τα τρόφιμα (-12,9%)

Πλήρης κατάρρευση του λιανεμπορίου κατά τον περασμένο Μάρτιο, με τον τζίρο να παρουσιάζει μείωση 15,5% και να πλήττει κυρίως τα είδη ένδυσης-υπόδησης και επίπλων, όπου οι πωλήσεις υποχωρούν 38,6% και 29,3%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο τζίρος σε φάρμακα και καλλυντικά μειώθηκε 20,5%, σε καύσιμα-λιπαντικά 16,1% και σε βιβλία-χαρτικά 16,6%. Στα τρόφιμα-ποτά η μείωση του τζίρου φτάνει στο 12,9%.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών (χωρίς καύσιμα) μειώθηκε 15,5% τον περασμένο Μάρτιο έναντι αύξησης 11% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους -λίγο πριν από το Μνημόνιο- ενώ ο δείκτης με τα καύσιμα μειώθηκε 13,2% έναντι αύξησης 14,5% τον Μάρτιο του 2010. Ο δείκτης όγκου, χωρίς τα καύσιμα, υποχώρησε 17,7%, ενώ με τα καύσιμα η μείωση φτάνει στο 17,5%.

Για ζοφερή εικόνα στο λιανεμπόριο κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, τονίζοντας ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναδεικνύουν την κατάσταση συνολικά της οικονομίας, καθώς οι εξελίξεις στο εμπόριο επηρεάζουν πολλούς κλάδους (μεταποίηση, βιοτεχνία, μεταφορές κ.λπ.) και συνιστά στην κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη τα στοιχεία κατά τους σχεδιασμούς του Μεσοπρόθεσμου, προκειμένου να αποφευχθεί «το καίριο πλήγμα στην αγορά».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπόριο